İklim KriziManşetUlaşım

Elektrikli otomobillere geçişte dünya liderleri ve geride kalanlar

0

WASHINGTON, D.C.Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi (ICCT) tarafından hazırlanan yeni bir rapor, dünyanın en büyük 20 otomobil üreticisinin sıfır egzoz emisyonlu araçlara ne kadar etkili bir şekilde geçiş yaptığını değerlendiriyor.

Rapor, otomobil üreticilerini pazardaki mevcut konumları, teknoloji performansları ve gelecekteki karbonsuzlaştırmaya yönelik stratejik vizyonlarıyla ilgili bir dizi ölçüt üzerinden performansları ve stratejileri açısından değerlendiriyor.

ICCT, Çin, Avrupa Birliği, Hindistan, Japonya, Kore Cumhuriyeti ve ABD olmak üzere altı pazar için bağımsız olarak veri toplayarak bir analiz ortaya koyuyor. Derecelendirmede analiz edilen 20 üretici, bu altı pazardaki satışların yüzde 89’unu ve dünya genelindeki satışların yüzde 65’ini oluşturuyor.

  • Derecelendirme, tamamen elektrikli olan tek eski otomobil üreticisi BYD‘nin, derecelendirmenin lideri Tesla‘yı hızla yakaladığını gösteriyor.
  • Tesla en yüksek genel derecelendirmeyi kazandı. Ancak sadece sıfır emisyonlu araçlar (ZEV’ler) üreten tek büyük üretici olmasına rağmen, tüketicilere sunduğu ZEV modellerinin çeşitliliği gibi bazı ölçütlerde düşük performans gösteriyor.
  • Eski otomobil üreticileri BMW ve Volkswagen, elektrikli araçlara geçiş konusunda ciddi olduklarını gösteriyorlar – bu yılki derecelendirmede yüksek puanlar aldılar.
  • ICCT’nin değerlendirmesi ayrıca, satışlarına göre dünyanın en büyük 20 üreticisi arasında altı otomobil üreticisinin rakiplerinin gerisinde kaldığını gösterdi. Bunlardan beşinin merkezi Japonya’da bulunuyor.

‣ Türkiye’de elektrikli araç satışları üç kat arttı
‣ BNEF analizi: 2025’te elektrikli binek araç satışı üç kattan fazla artacak
‣ Elektrikli araçlarda 2021’de rekor satış: Pazar payı 10 yılda 41 kat arttı

‘Karbonsuzlaşmadaki ilerlemenin şeffaf bir analizi’

ICCT’nin araştırması, 2015 yılında Dieselgate skandalını ortaya çıkarmıştı.

ICCT İcra Direktörü Vekili Rachel Muncrief, “Dieselgate skandalının sadece yedi yıl önce yaşandığı düşünüldüğünde, Volkswagen’in yüzde 100 sıfır emisyonlu araçlara geçişte ciddi bir lider olarak ortaya çıktığını görmek dikkate değer” dedi.

ICCT, özel olarak oluşturulmuş 10 ölçütün her birinde üreticileri birbirlerine göre derecelendirdi. Proje yöneticisi ve ICCT’nin binek araç programı lideri Zifei Yang, “Bu raporla amacımız, otomobil üreticilerinin planlarında ve eylemlerinde karbonsuzlaştırma yönündeki ilerlemelerinin veriye dayalı, şeffaf bir analizini sağlamaktı” dedi.

ICCT’nin otomotiv sektöründeki derin uzmanlığı bu derecelendirmeyi diğer ESG değerlendirmelerinden farklı kılıyor. ICCT’nin derecelendirmesi, üreticilerin araç elektrifikasyonuna hazır olup olmadıklarının ileriye dönük bir analizidir ve kurumsal anketler ve kendi bildirdikleri bilgiler yerine bağımsız veri ve analizleri kullanır. ICCT, zaman içindeki ilerlemeyi izlemek amacıyla derecelendirme ölçütleri geliştirdi ve kuruluş derecelendirmeyi her yıl güncelleyecek.

ICCT modellemesi, 2035 yılında önde gelen pazarlarda satılan yeni hafif hizmet araçlarının neredeyse yüzde 100’ünün, ulaştırma sektörünü Paris İklim Anlaşması‘nda tanımlandığı gibi küresel ısınmayı 2°C’nin altında sınırlama hedefiyle uyumlu bir yörüngeye oturtmak için sıfır egzoz emisyonuna sahip olması gerektiğini gösteriyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.