İklim KriziManşet

Venezuela, modern tarihinde tüm buzullarını kaybeden ilk ülke oldu

0
Venezuela
Fotoğraf: AP

Venezuela, modern tarih boyunca tüm buzullarını kaybeden ilk ülke oldu. Ülkedeki son buzul olan Humboldt, artık yeterli büyüklüğe sahip olmadığı için buzul olarak sınıflandırılmaktan çıkarıldı.

Euronews’in aktardığına göre Venezuela’daki buzul alanlarının 1952’den 2019’a kadar yüzde 98 oranında azaldığı tespit edilmişti. Humboldt Buzulu, 2011 yılı itibarıyla ülkenin kalan son buzulu olarak biliniyordu ve şimdi yalnızca iki hektar büyüklüğünde bir buz alanı olarak kalmış durumda. Bilim insanları, yüksek rakımlı bölgelerde sıcaklıkların daha hızlı yükselmesinin bu hızlı erimeye neden olduğunu belirtiyor.

Sierra Nevada Ulusal Parkı‘nda yaklaşık beş bin metre yükseklikte bulunan buzul alanı, şimdi yeni bir ekosistem gelişimi için potansiyel bir zemin sunuyor. Araştırmacılar, Humboldt’un çekilmesiyle ortaya çıkan kayalık alanlarda sisle kaplı bir dağ çayırlığı şeklinde, ağaç sınırının üstü ile buzul sınırının altı arasında yer alan Páramos benzeri bir ekosistemin zamanla gelişebileceğini öngörüyor.

Türkiye fosil yakıta devam: Venezuela ile petrol ve doğal gaz işbirliği yapılacak
Kirişçi’den Venezuela Bakanı’na: Siz bu merayla dünyada bir numara olmalısınız
Buzulların erimesini durdurmak için su altı perdeleri işe yarar mı?
Rapor: Avusturya buzulları 45 yıl içinde yok olacak

Venezuela’daki buzul kaybı, And Dağları‘nda yeni bir çevresel dinamiği tetikleyecek. Bilim insanları, küresel ısınma ile yüksek rakımlı alanları kolonize etme yeteneğine sahip bitki örtüsü arasındaki yarışı yakından izliyor.

Mérida‘nın dağlık bölgeleri, bu değişimler karşısında koruma ve araştırma için öncelikli hale geliyor. Buzulların kaybı, bölgenin ekolojik yapısında önemli değişikliklere neden olurken, bu yeni duruma uyum sağlayacak bitki ve hayvan türlerinin geleceği belirsizliğini koruyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.