DünyaEkolojiİnsan HaklarıManşet

Venezuela’da kaçak altın madeni çöktü, en az 23 işçi öldü

0
Venezuela
Fotoğraf: AFP

Venezuela‘nın Bolivar eyaletinde yasa dışı işletilen bir altın madeninde toprağın çökmesi sonucu en az 23 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.

Al Jazeera’nın aktardığına göre Bulla Loca olarak bilinen açık çukur madende toprak duvarı çöktü, kayıtsız bir şekilde çalışan onlarca kişi madendeyken meydana gelen facianın ardından, topraktan 23 kişinin cesedi çıkarıldı.

Sivil Koruma Bakan Yardımcısı Carlos Perez Ampueda, X’te olayın videosunu yayınladı ve “büyük” bir kayıptan bahsetti, ancak sayı vermedi. Video, açık çukur bir madende çalışan insanların üzerine yavaşça çöken bir toprak duvarını gösteriyordu. Bazı işçilerin kaçmayı başardığı, kaçamayanların ise toprağın altında kaldığı görülüyor.

Yetkililere göre, madende çalıştığı düşünülen yaklaşık 200 kişi, en yakın kasaba La Paragua‘ya yedi saatlik bir bot yolculuğu mesafesinde bulunuyordu.

Bolivar eyaletinin vatandaş güvenliği sekreteri Edgar Colina Reyes, yaralıların bölge başkenti Ciudad Bolivar‘daki bir hastaneye taşındığını ifade etti. Ciudad Bolivar, La Paragua’ya dört saat mesafede ve başkent Caracas‘ın 750 kilometre güneydoğusunda yer alıyor.

Reyes, askerin, itfaiyecilerin ve diğer kuruluşların “durumu değerlendirmek üzere havadan bölgeye hareket ettiğini” belirtti. Arama kurtarma ekipleri de aramalara yardımcı olmak için Caracas’tan uçakla gönderildi.

Bolivar bölgesi, altın, elmas, demir, boksit, kuvars ve koltran açısından zengin bir bölge olarak biliniyor. Bölgede yasal olarak işletilen devlet madenlerinin yanı sıra; yasa dışı çıkarma işlemlerinin de yoğun bir şekilde yapıldığı bir endüstri bulunuyor.

venezuela

Fotoğraf: Juan Barreto / AFP

Kaçak madenlerde çalışma koşullarının güvensizliği hakkında konuşan Venezuelalı vatandaş Robinson Basanta, AFP‘ye yaptığı açıklamada “Bu olması beklenen bir şeydi. Çoğunluğu aşırı yoksulluk içinde yaşayan madenciler, çok fazla altın veren bu madenlere geçimlerini sağlamak için gidiyor” dedi.

Peru’da altın madeni çöktü, en az yedi işçi öldü
Sarıalan Altın Madeni projesi davası sürüyor: ‘Yeni İliç olmasın’
İliç Altın Madeni’nde toprak kayması: En az dokuz işçi toprak altında

2023 Aralık’ta da aynı bölgedeki İkabaru yerli topluluğunda bir madenin çökmesi sonucu en az 12 kişi hayatını kaybetmişti.

Venezuela’da kaçak altın madenciliği yaygın

Human Rights Watch‘ın 2022’de yayınladığı rapora göre, Venezuela’nın güney eyaletlerinde, özellikle Bolivar ve Amazonas‘ta, altın, elmas ve koltran gibi değerli kaynaklar bakımından zengin olan ve yasa dışı madencilik faaliyetlerinin hüküm sürdüğü alanlar mevcut.

venezuela

Fotoğraf: Meridith Kohut / The New York Times

Bu yasa dışı operasyonlar, sadece çevreye ciddi zararlar vermekle kalmayıp, aynı zamanda insan hakları ihlallerini de körüklüyor. İlgili madencilik faaliyetleri büyük ölçüde, Kolombiyalı çeteler ve yerel ‘sendikalar’ dahil olmak üzere silahlı gruplar tarafından kontrol ediliyor ve bu gruplar, yerel toplulukları ve işçileri, çocukları da içerecek şekilde koruyucu ekipman olmadan altın çıkarmak için tehlikeli koşullar altında sömürüyor ve kötüye kullanıyor.​

Aynı rapora göre Venezuela’daki altın çıkarma işlemlerinde düzensiz cıva kullanımı nedeniyle çevresel etki de felaket boyutlarda. Yok olan ormanlar, su kirliliği ve cıva zehirlenmesi bölgede oldukça yaygın. Bu durum, ekosistemi tahrip etmekle kalmıyor, aynı zamanda yerel topluluklar ve özellikle atalarının topraklarında yaşayan ve sıklıkla yerinden edilen Yerli halkların sağlığını da tehlikeye atıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.