EnerjiManşet

Türkiye fosil yakıta devam: Venezuela ile petrol ve doğal gaz işbirliği yapılacak

0

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, iki ülke arasında enerji anlaşmaları yapmak üzere Venezueala’ya gitti.

Bayraktar burada, Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez, Petrol Bakanı ve Devlet Petrol Şirketi (PDVSA) Başkanı Pedro Rafael Tellechea ve Ekolojik Madencilik Gelişimi Bakanı William Serantes Pinto ile başkent Karakas‘ta bir araya geldi

Petrol ve doğalgaz iş birliği mutabakat zaptı

İki tarafın heyetleri arasında gerçekleştirilen toplantının ardından Venezuela ve Türkiye, petrol ve doğalgaz alanlarında iş birliğine ilişkin mutabakat zaptı imzaladı.

Bakan Bayraktar, sosyal medya platformu X’ten yaptığı paylaşımda, “Petrol ve doğal gaz arama, üretim, ticaret ve servis hizmetleri alanlarında geliştirebileceğimiz iş birliklerini değerlendirmek üzere geldiğimiz Venezuela’nın başkenti Karakas’ta ilk olarak Venezuela Petrol Bakanı Sayın Pedro Rafael Tellechea Ruiz ile bir araya geldik” dedi.

Tellechea da sosyal medya hesabından, Bakan Bayraktar ile “verimli” bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, Alparslan Bayraktar ile stratejik işbirliğine yönelik çeşitli konuları gözden geçirdik. Petrol ve doğal gaz yatırımları için mevcut olan büyük fırsat penceresini değerlendirdik.” açıklamasında bulundu.

İki tarafın heyetleri arasında gerçekleştirilen toplantının ardından iki ülke petrol ve doğal gaz alanlarında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı imzaladı.

Madencilik alanında iş birliği

Ekolojik Madencilik Gelişimi Bakanı William Serantes Pinto ile de bir araya gelen Bayraktar “Madencilik alanında yatırım ve iş birliği olanaklarını ele aldık. Eti Maden, MTA, TPIC gibi şirketlerimizin Venezuela’da faaliyet gösterebileceği alanlara ilişkin istişarede bulunduk” paylaşımında bulundu.

Fosil yakıta ve yabancılarla maden anlaşmalarına devam

Türkiye, Paris Anlaşması‘nı imzalamasına rağmen henüz kömürden çıkış için bir tarih vermiş değil. Kasım ayında Dubai‘de gerçekleştirilen iklim zirvesi COP28‘de de iklim kriziyle güçlü bir şekilde mücadele etmek için hazırlanan yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği taahhüdü dahil birçok deklarasyona imza atmamıştı. Dünyada en çok sera gazı salan 15’inci ülke olan Türkiye, ulusal sera gazı emisyonlarını 2030’a kadar yüzde 30’dan fazla artırmayı öngören iklim hedefini de henüz güncellemedi.

Buna karşın “yerli kömür” reklamlarıyla kömür üretiminini artırmaya ve Rusya, Venezuela ve Arap ülkeleriyle yeni fosil yakıt anlaşmaları yapmaya devam ediyor.

Bakan, Venezuela ile yapılan anlaşma kapsamında Türkiyeli şirketlerin bu ülkede yatırım yapacağını bildirdi. Venezueala’nın Türkiye’de maden arayıp aramayacağı ise henüz açıklanmadı.

Maden arama ve çıkarmada  sadece Türkiyeli yatırımcılara değil, yabancı yatırımcılara da kapıları sonuna kadar açılmış durumda. Yabancı yatırımcılar, maden faaliyetleri için Türkiye’de bir şirket kurmaları halinde maden arama ve çıkarma ruhsat ve iznine sahip olabiliyor, Türk yatırımcılarla aynı hakları elde ediyor.

Son 10 yılda verilen maden arama ve işletme ruhsatı sayısı 163 bin 218. Verilen ruhsatlardan 593’ü ise 183 yabancı şirkete ait.

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.