ManşetTarım-Gıda

Kirişçi’den Venezuela Bakanı’na: Siz bu merayla dünyada bir numara olmalısınız

0

Türkiye’nin Venezuela’da buğday üretimine başlayacağının duyurulmasının ardından tepkiler devam ederken Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bugün Venezuela ziyaretinde “Sanki pizzacıdan pizza, burgerciden burger ısmarlar gibi dışarıdan yem alıp, öyle yediriyoruz. Burada her şey hazır. Bunu inşallah başaracağız” ifadelerini kullandı.

ANKA Haber Ajansı’nın haberine göre; Kirişçi, tarımsal toprak ve iklim koşullarını değerlendirmek için gittiği Venezuela’daki incelemeleri sırasında Venezuela Halkın Gücü Üretken Tarım ve Araziler Bakanı Wilmar Castro Soteldo‘ya “Siz bu merayla hayvancılıkta dünyada bir numara olmalısınız” dedi.

‘Kendi üreticini tarladan çekiyorsun, Venezuela çiftçisine para ödüyorsun’

Türkiye’nin Venezuela’da 400 bin hektar tarımsal alanda yatırım yapacağının açıklanması tartışmalara yol açmıştı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de bugün Ordu’da Vahit Kirişci’nin Venezuela açıklamalarını eleştirdi.

Akşener, “Sen buğday yetiştiricisini, üreticisini tarladan çektin aldın Venezuela çiftçisine para ödüyorsun. Tarım Bakanı övünerek ne ilan etmiş biliyor musunuz? Venezuela’da yer kiralamışlar. Buğday yetiştirmek için toprak kiralamışlar. Günahtır kardeşim günahtır” dedi.

‘Oylarınızı bedava vermeyeceksiniz’

Meral Akşener, vatandaşa “Siz önce velinimet olduğunuzu bileceksiniz. Benim gibi herkesi buraya getireceksiniz karşınızda resmi tazim durduracaksınız. Oylarınızı bedava vermeyeceksiniz. Oylarınızı bizleri imtihana çekerek, en zor şartlarda, en zor imtihanlardan geçirerek vereceksiniz” tavsiyesinde bulundu ve ekledi:

“Biz uzun bir zamandır Kanada’dan, Ukrayna’dan, Rusya’dan pek çok yerden nohut, mercimek, buğday aldık, saman ithal ettik. Sırbistan’dan Venezuela’dan hayvan ithal ettik. Harcadığı paranın karşılığını alamayan ister besici, ister süt üreticisi, ister çiftçi; sonuç itibariyle çiftçilikten, besicilikten çıkar oldu.”

‘Kendi çiftçini açlığa mahkum ediyorsan ne yerlisin ne milli’

Akşener fındık üretimine ilişkin ise şu ifadelerle iktidara yüklendi:

“24 milyar lirayı Hariri’nin cebine koydunuz. Bir etapta koydunuz. Buradaki insanların vergisiydi, buradaki insanların cebinden çıkmıştı. Niye, aile dostunuzdu. 24 milyar lira! Nisan ayında gübre atamadı çiftçimiz. O gübreyi bedava verebilirdiniz. Günahtır, günah. Siz buğday üreticisini tarladan çektin aldın, Venezuela çiftçisine para ödüyorsun. Venezüella çiftçisini zengin eden o kirayla biz fındık üreticisine 74 lira verebiliriz. 74 lira vermek zorundayız. El alemin çiftçisini zengin ederken, kendi çiftçini açlığa mahkum ediyorsan ne yerlisin ne milli.”

‘Gençlerin cebinden bugüne kadar en fazla 25 lira çıktı’

Akşener ayrıca ülkedeki ekonomi yönetimini, gençlerin cebindeki paraya işaret ederek şu sözlerle eleştirdi:

“Gençlere ‘Kaç lira var oğlum cebinde’ diye soruyorum. Bugüne kadar en fazla 25 lira çıktı. Böyle bir sistem harami bir sistemdir. Böyle bir düzen harami bir düzendir. Senin çocuğun işsizken, umutsuzken, bu ülkede nefes alamıyorken; başka ailelerin çocukları ayıları-dayıları varsa emeksiz ballı maaşlara geçiniyorsa bunun adı kul hakkıdır, adaletsizliktir, hukuksuzluktur.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.