İklim KriziManşet

Rapor: Avusturya buzulları 45 yıl içinde yok olacak

0

Avusturya Alp Kulübü‘nün (OeAV), geçen hafta sonu yayımladığı son buzul ölçüm raporunda, ülkede bulunan 93 buzulun son birkaç yılda hızlı bir şekilde küçüldüğü tespit edildi. Buna göre, bölgedeki buzulların 45 yıl içinde yok olacağı öngörüldü.

En büyük gerileme, Avusturya’nın en büyük buzulu;  güneydeki Karintiya eyaletindeki Glockner dağ grubundaki Pasterze‘de yaşandı ve buzul bir rekor kırarak 203,5 metre küçüldü.

Tirol‘deki Rettenbachferner buzulu ise 127 metrelik buz kaybıyla ikinci oldu. 2022-2023 yılları arasında gözlemlenen 93 buzuldan sadece bir tanesinin öncekinden daha fazla küçülmediği tespit edildi.

AP‘nin aktardığına göre, kulübün yıllık raporunda, hem geçen yıl hem de önceki yıl ölçülen 79 buzulun bir yıl öncesine göre ortalama 23,9 metre daha kısa olduğu belirtildi. Bu, hem kulübün 133 yıllık ölçümleri hem de son yedi yıldaki üçüncü en yüksek küçülme rakamıydı. Diğer 14 buzulun geri çekilmesi, örneğin fotoğrafların karşılaştırılması yoluyla daha az kesin olarak gözlemlendi.

Buzul ölçüm servisi başkanı Andreas Kellerer-Pirklbauer, Salzburg’da düzenlediği basın toplantısında, “Gölgeli yerlerde bazı kalıntılar olabilir – belki kuzeydoğu tarafındaki Glockner buzulunda, Oetztal vadisindeki bazı bölgelerde. Ancak fiili olarak 40 ila 45 yıl içinde Avusturya’nın tamamı neredeyse buzsuz kalacak” dedi.

Avusturya buzulları ‘önlenemez’ biçimde kayboluyor

Buzulların üst taraflarında kar rezervlerinin oluşması ve böylece stabil hale gelmeleri süreci onlarca yıl alıyor.

Yüzyıllar boyunca kar ve buzun sıkışmasıyla oluşan ve daha sonra yavaşça karaya doğru akan buz kütleleri olan buzulların erimesi ve hızla  geri çekilmesi, insan kaynaklı iklim değişikliğinin en dikkate değer göstergelerinden birini oluşturuyor.

Buzullardaki erime rekora doymuyor
Dünya can derdinde, şirketler kar. Buzulların erime hızı ikiye katlandı
Antartika’da buzul erimesi son 50 yıl içerisinde 10 kat arttı
Arktik buzullarındaki erime (yine) rekor seviyede
Himalayalar’da buzulların erime hızı son 40 yıl içinde ikiye katlandı
Peru, 50 yılda buzulların yarısından fazlasını kaybetti
Buzullardaki erime Kutup ayılarındaki genetik çeşitliliği azaltıyor
Buzullardaki erimenin etkileri, orman yangınlarına kadar uzanıyor

Avusturya Alpleri Kulübü’nün buzul ölçüm hizmeti eşbaşkanı Gerhard Lieb de Avusturya buzulları için “zamanın dolduğunu” belirtti. Ancak kar ve buz yeniden oluşmaya başlarsa buzulların en azından mevcut boyutlarını koruyabileceğini söyleyen Lieb, “Ancak Avusturya buzulları için artık çok geç, çünkü sistemler çok yavaş değişir. Önümüzdeki yıllarda bunların ortadan kaybolması ne yazık ki, durdurulamaz” diye konuştu.

Geçen yılın ortalama buzul erimesi ölçümleri,  2021-2022’de belirlenen 28,7 metrelik rekorun gerisinde kalmıştı. Ancak o yıl hiçbir buzul 100 metreden fazla gerilememişti. Son rapora göre ise ölçülen iki buzul da geriledi. Yalnızca bir buzulun, Glockner grubundaki Baerenkopfkees‘in uzunluğu geçen yıl değişmedi.

Komşu İsviçre’deki uzmanlar da geçen eylül ayında 2023’te toplam buzul hacminin yüzde 4’ünün kaybolduğunu, bunun 2022’deki yüzde 6’lık düşüşe ek olarak tek bir yıldaki ikinci en büyük düşüş olduğunu açıklamıştı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.