TÜİK açıkladı, Türkiye’de elektrikli araçlara talep artıyor

TÜİK’in Mart 2024 için açıkladığı Motorlu Kara Taşıtları istatistikleri, Türkiye'nin taşıt parkındaki büyümenin yanı sıra çeşitlenen enerji kaynaklarına olan ilginin arttığını gösteriyor. Özellikle elektrikli ve hibrit araçlara olan talebin artışı dikkat çekici. 

Türkiye İstatistik Kurumu‘nun (TÜİK) yayımladığı son verilere göre, Mart 2024’te Türkiye genelinde toplam 226 bin 617 yeni taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Bu araçların yüzde 45,5’ini motosikletler, yüzde 39,1’ini otomobiller oluşturdu. Ayrıca, kamyonetler yüzde 8,7, traktörler ise yüzde 3,8 oranında kayda geçti. Geriye kalan payda kamyonlar, minibüsler, otobüsler ve özel amaçlı taşıtlar yer aldı.

Türkiye’de trafiğe kaydedilen yeni taşıtlar arasında elektrikli ve hibrit araçların oranında önemli bir artış görüldü, Mart ayında, elektrikli ve hibrit araçların kayıtlardaki payı giderek büyüdü. Elektrikli araçlar yüzde 7,5, hibrit araçlar ise yüzde 12,5 oranında trafiğe kaydedildi.

TÜİK

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı, bir önceki aya göre yüzde 17,1 oranında artış gösterdi. Özellikle motosikletlerde yüzde 21,9, traktörlerde yüzde 18,3 ve otomobillerde yüzde 15,4 oranında bir artış yaşandı. Diğer yandan, özel amaçlı taşıtlarda yüzde 8,8 ve minibüslerde yüzde 6,9 azalma gözlemlendi.

TÜİK açıkladı: Türkiye’de motorlu taşıt kullanımı yüzde 5 arttı
Almanya’da toplu taşıma çalışanları ile iklim aktivistleri ittifak kararı aldı
Paris’te referandum: SUV’lerin park ücreti üç katına çıkıyor

Mart ayı itibarıyla trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı ise 29 milyon 367 bin 254’e ulaştı. Kayıtlı araçların yüzde 52,8’ini otomobiller, yüzde 18,1’ini motosikletler ve yüzde 15,5’ini kamyonetler oluşturdu.

TÜİK

Aynı ayda gerçekleşen 865 bin 144 araç devri işlemi de dikkat çekti. Bu işlemlerin yüzde 67,1 kadarını otomobiller, yüzde 14,9’unu kamyonetler ve yüzde 10,3 kadarını motosikletler oluşturdu.

Mart ayında trafiğe kaydedilen otomobillerin marka dağılımında Renault yüzde 12,7, Fiat yüzde 10,7 ve Chery yüzde 7,1 oranında öne çıktı. Yılın ilk üç ayında trafiğe kaydedilen toplam taşıt sayısı 633 bin 710 olurken, bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37,5 artış gösterdi.

Bu dönemde trafiğe kaydedilen otomobillerin yüzde 66’sı benzinli, yüzde 12,9’u dizel, yüzde 12,7’si hibrit, yüzde 7,1’, elektrikli ve yüzde 1,2’si LPG ile çalışıyor. Mart ayı sonunda trafiğe kayıtlı otomobillerin yakıt türüne göre dağılımında ise benzin yüzde 29,2, dizel yüzde 35,2 ve LPG yüzde 33 oranında yer aldı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR