İklim KriziManşetUlaşım

Almanya’da toplu taşıma çalışanları ile iklim aktivistleri ittifak kararı aldı

0

Almanya‘nın dört bir yanındaki toplu taşıma çalışanları, önümüzdeki cuma günü ülke çapında kolektif bir grev ve iklim protestosuyla sonuçlanan bir haftalık grev eylemi için iklim aktivistleriyle güçlerini birleştirme kararı aldı.

Avrupa’nın en büyük sendikalarından biri olan ve Almanya’daki toplu taşıma çalışanlarının çoğunluğunu temsil eden Verdi, gençlerin öncülüğündeki Fridays for Future ile işbirliği yapmayı kararlaştırdı. Her iki grup da iklim kriziyle mücadelede toplu taşımaya daha fazla yatırım gerektirdiğini savunuyor.

Daha önce ulaştırma işçileri ve aktivistler sıklıkla karşı karşıya geliyordu.

#WirFahrenZusammen” (Birlikte ilerliyoruz) sloganıyla başlatılan yeni ittifak,  hedeflerine yönelik halk desteğini artırmak istiyor. Tren makinistlerinin geçen haftalarda  birkaç gün süren grevi ekonomiye tahmini 1 milyar Euro’ya (860 milyon £) mal olmuş ve halktan hatırı sayılır bir destek almıştı.

‘İklim değişikliğiyle mücadelede toplu taşıma önemli bir kaldıraç’

Bavyera hariç tüm Alman eyaletlerini kapsayacak eylemler, 130 belediye ulaşım kuruluşundan 90.000 işçiyi kapsayacak ve daha iyi çalışma koşulları, daha yüksek ücret ve 2030 yılına kadar mevcut kapasitenin iki katına çıkarılması için yaklaşık 100 milyar Euro tutarında yatırım talep edecek. “Sosyal adalet” çağrısında bulunan organizatörler, ulaşım alanında dönüşümü ve sürdürülebilir bir ulaşım politikasını savunuyor ve bunun için daha çok siyasi irade ve gerekli finansman taahhüdünde bulunulmasını istiyor.

Otobüs ve tren işçilerini temsil eden Verdi’den Andreas Schackert, Guardian‘a bazı yerel ulaşım hizmetlerinin işçi eksikliği nedeniyle çökmenin eşiğinde olduğunu ve bunun Almanya’nın karbon emisyonlarını azaltma kabiliyeti üzerinde zincirleme bir etkisi olacağını söyledi: “Toplu taşıma, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir kaldıraçtır.”

Alman Ulaştırma Şirketleri Birliği‘ne göre, toplu taşıma sektöründe kronik personel eksikliğinin üstesinden gelmek için önümüzdeki altı yıl içinde 110.000 ilave işçiye ihtiyaç duyuluyor ve mevcut çalışanlar arasında yüksek düzeyde stres ve tükenmişlik olduğu rapor ediliyor.

Fridays for Future Almanya’dan Darya Sotoodeh , “Buna karşı koymak için çalışma koşulları ve ücretlerin büyük ölçüde iyileştirilmesi gerekiyor. Toplu taşımacılığın genişletilmesi, özellikle yerel toplu taşımadaki emisyonların azaltılabilmesi için bu, belirleyici bir faktör” diye konuştu.

Sotoodeh, sektördeki işlerin çekiciliğinin artması gereken bir dönemde taşımacılık şirketlerinin iyileştirme aramak yerine işçi ücretlerini düşük tutmaya çalıştığını da ekledi.

Otobüs şöförü: Artık gururlu bir iklim aktivistiyim

İki örgüt geçen yıl kasıtlı olarak çakışan grevler düzenlemişti, ancak ilk kez resmi olarak ortak bir eylemi koordine ediyorlar.

Son 16 yıldır grevlere katılan Berlinli otobüs şoförü Matthias Kureck, bir zamanlar ittifaka şüpheyle yaklaştığını ancak grupların ortak hedeflerini anladıktan sonra artık “gururlu bir iklim aktivisti” olduğunu belirtti:

“Otobüs şoförleri ve iklim aktivistleri ilk bakışta müttefik gibi görünmeyebilir. Aslında sık sık birbirimize karşıyız ama aslında pek çok ortak noktamız var. İklim hedeflerimize ulaşmak ve çalışma koşullarımızı iyileştirmek için toplu taşımamız için uygun finansmana ihtiyacımız var. Birlikte mücadele ettiğimizde çok daha güçlüyüz. Artık gururla söyleyebilirim ki ben de bir iklim aktivistiyim.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.