ManşetDoğa MücadelesiDünya

Trump’ın ardından: Biden yönetimi Ulusal Çevre Politikası Yasası’nı onarıyor

0

ABD‘de Başkan Joe Biden yönetimi, Ulusal Çevre Politikası Yasası’na (NEPA), altyapı projelerinin iklim etkilerinin analiz edilmesini ve bu projeleri etkileyecek yerel toplulukların görüşünün alınması zorunluluğunu getiren kısmını restore ettiğini duyurdu.

ABD’nin 1970 tarihli ana çevre yasası olan NEPA‘daki bu kilit önlemler, eski Başkan Donald J. Trump tarafından madenlerin, yol genişletmelerinin, petrol inşaatlarının bürokratik işlemlerle yavaşladığı gerekçesiyle kaldırmıştı.

Yeni yasayla, enerji ve altyapı projelerinin onaylanması için bu kriterler geri getirilmiş oldu.

Buna göre federal kurumlar, hükümetin petrol inşaatı, yeni boru hatları, yol yapımı gibi büyük altyapı projelerinin iklim etkilerini incelemek zorunda. Biden yönetimi bu yasayla ayrıca firmalara ve federal kurumlara, eylemlerinin “doğrudan”, “dolaylı” ve “kümülatif” etkilerini dikkate almaları şartını koşuyor.

Aynı şekilde şirketlere, ekolojik olarak daha az zararlı alternatifleri değerlendirmeleri ve çevresel değerlendirmeler için kendi prosedürlerini sıkılaştırmak için daha fazla hareket alanı sağlayacak.

Ayrıca bu değişiklik firmaları, yerel toplulukların karşı çıktığı projelere alternatifleri araştırmaya teşvik ediyor ve çevre incelemeleri söz konusu olduğunda yasanın gerekliliklerinin “tavan yerine taban” olduğunu söylüyor.

Düzenleyiciler artık, hükümet eylemlerinin sera gazı emisyonlarını nasıl artırabileceğini, vahşi habitata nasıl zarar verebileceğini ve özellikle yoksul ve azınlık mahalleleri olmak üzere yerel topluluklara yeni yükler getirip getirmeyeceğini hesaba katmak zorunda kalacaklar.

Hükümetin Ekim ayında önderdiği ve şimdi hayata geçirdiği bu değişiklik,  iki aşamalı bir düzenleme sürecinin ilk aşaması. Yetkililer, önümüzdeki aylarda yasada ikinci bir dizi kapsamlı değişiklik daha önerecek.

Bu değişiklik 30 gün içinde yürürlüğe girecek.

Demokratlar ve çevreciler memnun, Cumhuriyetçiler tepkili

Washington Post‘a göre bu hareket, Başkan Biden’ın ekonomideki maliyet artışlarına ilişkin artan endişelere rağmen iklim gündemini korumanın yollarını aradığının altını çiziyor.

2020’de Trump‘ın, hükümeti birçok projeyi incelemeden muaf tutan ve onay sürecini hızlandıran bu kararı, iş dünyasındaki müttefiklerini sevindirmiş; bazıları federal kurumların “dolaylı ve birikimsel” iklim etkilerini dikkate almadan onay vermesinin, ülke çapında altyapı projelerini canlandıracağını söylemişti.

Şimdi de Cumhuriyetçiler ve bazı iş grupları, bu değişikliğin altyapı projelerini geciktireceğini öne sürerek değişikliklere karşı çıkıyor.

Doğal gaz şirketlerini temsil eden Amerikan Gaz Birliği’nin başkanı Karen Harbert, düzenlemeden hayal kırıklığına uğradığını belirterek “Bu yeni kural, bu ülkenin ihtiyaç duyduğu altyapı projelerini engelleyecek” dedi.

Ticaret örgütü Amerikan Yol ve Ulaşım İnşaatçıları Derneği de Çevresel Kalite Konseyi’ne yaptığı yorumlarda, birçok ulaşım projesi için federal incelemelerin beş ila yedi yıl sürdüğünü ve bazılarının 14 yıl kadar sürdüğünü yazdı ve yeni yasanın işleri daha da kötüleştireceğini savundu.

Çevre Kalitesi Konseyi başkanı Brenda Mallory ise düzenlemeyi, Trump yönetiminin ortadan kaldırdığı “temel topluluk güvencelerini” geri getirmek olarak nitelendirdi:

“Çevresel inceleme sürecinde bu eksiklerin kapatılması, projelerin daha hızlı inşa edilmesine, daha dayanıklı olmasına ve yakınlarda yaşayan insanlara daha fazla fayda sağlamasına yardımcı olacak.”

Arizona’dan Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Doğal Kaynaklar Komitesi başkanı Raúl M. Grijalva, Trump yönetiminin çevre koruma önlemlerini “soyduğunu ve içini boşalttığını” söyleyerek “Bu yönetimin, bu eylemlerin ne kadar büyük bir hata olduğunu anlamasına ve onlarca yıldır sürdürülebilir kalkınmayı teşvik ederken çevremizi korumaya da yardımcı olan bu korumaları geri getirmek için çaba göstermesine sevindim” dedi.

ABD Ulusal Çevre Politikası Yasası (NEPA) neden önemli?

Ulusal Çevre Politikası Yasası (NEPA) , Kaliforniya kıyılarında bir ham petrol sızıntısı ve Ohio‘daki çok kirli Cuyahoga Nehri‘nde bir dizi yangın da dahil olmak üzere çeşitli çevre felaketlerinin ardından 1970 yılında Başkan Richard M. Nixon tarafından büyük bir törenle yasalaştırılarak imzalandı.

50 yıllık bu yasa halen ülkedeki temel ve en önemli çevre yasası; dünyadaki pek çok ülke tarafından da örnek alınıyor.

Yasanın temel özelliği ise federal kurumların çevresel incelemeler yürütmesi ve proje açmadan önce halka danışması şartını koşması.

ABD’deki düşük hava kalitesi ve endüstriyel kirlilikten orantısız şekilde zarar gören Siyah ve Latin topluluklar, mahallelerine daha fazla zarar verebilecek projelerde önemli değişiklikler kazanmak için yasayı kullandılar.

Çevre savunucuları, madencilik ve petrol sondajını engellemek için mahkemelerde bu yasadan yararlandı.

İklim değişikliği ve sızıntılardan kaynaklanan su kirliliği konusunda endişe yarattığı için protesto ve dava edilen Keystone XL boru hattı da, NEPA dayanak gösterilerek engellenen projeler arasındaydı.

İlgili haber: İşte Trump’ın 75 iklim ve çevre suçu!

Trump, hükümeti ve şirketleri bu projelerin karbon emisyonlarını ve çevre etkilerini düşünmekten kurtarmıştı. Biden göreve başladığında, çevreci müttefiklerinin çoğu  yasayı yeniden canlandırmasını istemişti.

İlgili haber: Biden, Trump’ın politikalarını değiştirme hazırlığında

NEPA, Cumhuriyetçi vekiller, petrol ve gaz şirketlerini temsil eden sanayi grupları ve inşaat şirketleri için gecikmeyi, maliyet aşımlarını ve mahkeme savaşlarını temsil ediyor. Bu gruplar çevrecileri, karşı oldukları projeleri iptal ettirmek için NEPA’yı silah olarak kullanmakla suçluyorlar.

İlgili haber: Petrol endüstrisinin iklim değişikliğine yeni çözüm önerisi: Daha fazla boru hattı

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.