ManşetUlaşım

10 yıldır devam eden Bandırma-Osmaneli demiryolu projesine acele kamulaştırma kararı

0

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, BandırmaOsmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Projesi için acele kamulaştırmaya gitti.

10 yıldır devam eden ve 2020’de yaklaşık 10 milyar TL’ye Kalyon Holding’e ihale edilen projenin kamulaştırılma kararı, Cumhurbaşkanı kararı ile Resmi Gazete‘de yayımlandı.

Karara göre, Bursa’nın Nilüfer, Mudanya, Karacabey, Gürsu, Yenişehir, Osmangazi, Bilecik’in Osmaneli ve Balıkesir’in Bandırma ilçesinde belirlenen yerler kamulaştırıldı.

Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı şöyle:

“Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Projesi’nin belirlenen iş programına ve taahhüt edilen sürelere uygun şekilde tamamlanması ve dış kaynaklı kredi temininde aksama yaşanmaması amacıyla, proje kapsamında ihtiyaç duyulan ve ekli harita ile listede bulundukları yer ve ada/parsel numaraları gösterilen taşınmazlar ile muhdesatın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü) tarafından acele kamulaştırılmasına, 2492 sayılı kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesi gereğince karar verilmiştir.”

‣ Soma’da Kolin uğruna ormanların içinde acele kamulaştırma
‣ Jeotermallerin memleketi: Aydın’da yeni JES’e acele kamulaştırma

Proje 8 yılda yüzde 20 tamamlandı

Yapımı 2012’de başlayan proje, Türkiye’nin başlandıktan sonra yapım işleri en yavaş ilerleyen projesi oldu.

Toplam uzunluğu 201 km olan projenin hattının yaklaşık 43 kilometresi tünel, viyadük ve köprülerden oluşuyor. Hat üzerinde yedi istasyon bulunuyor. Hat, 250 kilometre hıza uygun olarak inşa ediliyor.

Proje tamamlandığında hat yıllık 30 milyon yolcu kapasitesine ve 59 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak. Ankara-Bursa arası 2 saat 15 dakika, İstanbul-Bursa arası ise 1 saat 15 dakika sürecek.

Projenin temeli Aralık 2012’de dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman tarafından atıldı.

Projede, sekiz yılda (2020 sonuna kadar) yüzde 20 ilerleme kat edildi ve sadece 56 km’lik Bursa-Yenişehir etabının altyapısı tamamlandı. Süreçte deprem riski gerekçe gösterilerek güzergah değişti. Projelerin yeniden yapılması gibi nedenlerle süreç tamamlanamadı.

Son olarak Ağustos 2020’de proje ihale edildi. İhale 9 milyar 449 milyon TL’lik bedelle Kalyon İnşaat’a verildi.

‣ Muğla’da bazı alanlar orman sınırı dışına çıkarılırken çeşitli şehirlerde acele kamulaştırma kararı

Tek imza ile 6 milyar TL

Projeye ilişkin ihaleyi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Ocak 2022’de gündeme getirmişti.

Kılıçdaroğlu, 3 Nisan 2018 tarihli açık ihaleye dair belgeyi açıklamış “2018’de 3,2 milyar TL’ye yapılan ihale iptal edildi ve 2020’de aynı ihale 9,4 milyar TL’ye beşli çeteden birine verildi. Tek imza ile 6 milyar TL çeteye peşkeş çekildi” demişti.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Kararı ile Iğdır‘ın Karakoyunlu ilçesindeki bazı köylerde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme hizmetleri yapılacak.

Öte yandan, Ankara‘nın Beypazarı ilçesinde bulunan bazı mahallelerin “Arazi Toplulaştırması Yapılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu” kararları kapsamından çıkarılması kararlaştırıldı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.