DünyaManşet

Biden, Trump’ın politikalarını değiştirme hazırlığında

0

Amerika Birleşik Devletleri‘nin seçilmiş Başkanı Joe Biden, çarşamba günü yemin edip, görevi devralınca Donald Trump‘ın politikalarını değiştirmek için bir dizi başkanlık kararnamesi yayımlamaya hazırlanıyor.

Amerika medyasında çıkan haberlere göre, göreve geldiği ilk gün Biden, Trump’ın seyahat yasaklarını kaldırmak, Paris İklim Anlaşması‘na geri dönmek için başkanlık kararnameleri yayımlayacak.

Aynı zamanda, Biden’ın sınırda ailelerinden ayrılan sığınmacı çocukları aileleriyle bir araya getirmeye ve koronavirüs salgınına odaklanması da bekleniyor.

Başka hangi değişiklikler yapılacak?

Biden’ın görevi devralır almaz çoğunluğu Müslüman olan ülkelerden seyahat yasağını kaldırması, federal binalarda ve eyaletler arası seyahatlerde maske takmayı zorunlu hale getirmesi beklentiler arasında.

Ayrıca, ülke genelinde salgın nedeniyle evden çıkartma ve evlere el konulmasına yönelik yasağın uzatılması, yeni bir göç yasa tasarısının Kongre’ye sunulması ve ekonomiyi canlandırma paketini Kongre’den geçirmeye odaklanılması bekleniyor.

Yemin töreni hazırlıkları

Öte yandan, Biden’ın çarşamba günü yapacağı yemin töreni için olağanüstü güvenlik önlemleri alınıyor. Kongre baskını ve koronavirüs salgını gölgesinde gerçekleşecek yemin töreni için ABD ordusu Başkent Washington‘a 25 bin Ulusal Muhafız sevk edecek.

Trump’ın destekçilerinin yemin töreni gününde 50 eyalette silahlı gösteri düzenleyeceği de iddia ediliyor.

Yaşanan kongre baskınından sonra Washington’da güvenlik tedbirleri giderek artırılmış, birçok cadde ve sokağa asker, polis araçları konuşlandırılmıştı. Kongre binasının etrafına da iki metre yüksekliğinde sabit çelik bariyer yerleştirilmişti.

Pentagon’da da güvenlik önlemleri alındı

Tüm bu önlemlerin yanında ABD Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı‘nın bulunduğu Pentagon binasında da ciddi önlemler alındı. 15 Ocak – 21 Ocak tarihlerinde binanın giriş çıkışlarına ve otoparklarına kısıtlamalar getirildi.

Virginia-Washington arasında çalışan metro hatlarının, Pentagon durağında durmadan Washington’a veya Virginia tarafına devam edeceği de açıklandı. Yemin töreninin olacağı 20 Ocak’ta ise Pentagon’daki otobüs aktarma duraklarının tamamının kapalı olacağı ve Pentagon’un çevresinde birçok yolun trafiğe kapatılacağı duyuruldu.

Devir teslim törenine Trump daha önce katılmayacağını açıklarken, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence‘in törene katılması bekleniyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.