KentManşet

Tozkoparan’da bu sabah yıkıma başlandı

0
Fotoğraf: BirGün

İstanbul’da AKP’li Güngören Belediyesi, halkın tüm mücadelesine ve itirazına rağmen Tozkoparan’da ‘rantsal dönüşüm’ ısrarını sürdürüyor.

BirGün’den İsmail Arı‘nın aktardığına göre; çevik kuvvet ekipleri TOMA‘lar ve iş makineleriyle bu sabah Tozkoparan’a geldi. Bazı boş evlerin yıkımına başlandı.

‣Tozkoparan’daki kentsel dönüşüm için yürütmeyi durdurma kararı verildi
‣Tozkoparanlılar Ankara’da: Evleri yıkılanların mağduriyeti nasıl karşılanacak?
‣Tozkoparanlılar mahallelerini terk etmiyor: İnsansız dönüşüm olmaz

Sokakların giriş-çıkışlara kapatıldığı mahallede, bin 500 civarında polis olduğu ve her sokakta 4-5 polis otobüsü bulunduğu aktarılıyor. Gazetecilerin mahalleye girişi ise engelleniyor.

Mahallelinin avukatı Onur Cingil de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, mahalleye alınmadığını bildirdi:

Yıkım sürerken, mahalleliyle birlikte bir açıklama yapan Avukat Cingil, “Herkes birlikteliğini koruyacak ve bunun sonunda halk kazanacak. Başka bir çaresi yok. Kibir kulelerinden inecekler” dedi.

Sorumluluların hukuk önünde gerekli cezayı alacaklarını kaydeden Cingil, şöyle devam etti:

“Bizim mücadelemiz meşrudur. Belediye başkanı buraya gelemiyorsa, buradaki insanlara hakkını veremiyorsa, burada büyük bir hak yeme durumu vardır. Bu da en kötü şekilde cezalandırılacaktır. Hem hukuk önünde hem insanların vicdanı önünde.”

‘Tüm gece nöbet tuttum; elektriği, suyu kesecekler diye’

CHP’li Gürsel Tekin‘in açıklama yaptığı sırada ağlayarak yanına gelen bir mahaleli ise şunları söyledi:

“Yıllarca çalışıp ev almanın anlamı yokmuş, çünkü devlet çöküyor. Şimdiye kadar onlara oy verdim ama çok pişmanım. Tüm gece nöbet tuttum evimizin elektriğini suyunu kesecekler diye.”

Neler yaşandı?

Mahalledeki 900 konut depreme dayanıklı olmadıkları iddia edilerek yıkılmak istenmiş, mahalle sakinleri ise binalarının sağlam olduğunu iddia ederek bu karara karşı çıkmıştı.

Her ne kadar bu karar mahkemeye taşınmış olsa da Güngören Belediyesi polis ekipleriyle birlikte mahallelinin su, elektrik ve doğal gaz altyapısını kesmeye başlamıştı. İtiraz eden halk ise biber gazı ile polis mücadelesi ile karşılaşmıştı.

Mahalle sakinleri son olarak bekleyen davanın sonuçlanması için Ankara’ya gitmiş ve Danıştay önünde eylem gerçekleştirmişti.

Danıştay tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararıyla birlikte binaların sağlamlık durumuna ilişkin bir rapor alınana kadar bölgede herhangi bir yıkım gerçekleştirilemeyeceği belirtilmişti.

 

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.