KentManşet

Tozkoparanlılar Ankara’da: Evleri yıkılanların mağduriyeti nasıl karşılanacak?

0

İstanbul‘un Güngören ilçesinde yer alan ve itirazlara rağmen kentsel dönüşüm kapsamında yıkılmak istenen Tozkoparan Mahallesi sakinleri yaşadıkları sıkıntıları anlatmak için Ankara’ya gitti.

Danıştay binası önünde basın açıklaması yapan mahalleli, açtıkları davanın hala sonuçlanmadığını hatırlatarak Danıştay’da bir yıldan fazladır bekleyen davanın artık sonuçlanmasını ve hukuksuzluğun sona erdirilmesisini talep etti.

Tozkoparan halkı adına konuşan Serap Halis, “Danıştay 6’ncı Dairenin riskli Alan Kararının İptali karşısında evleri başlarına yıkılan mağdurların kaybını kimin nasıl karşılayacak?” diye sordu.

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel

İki ayrı dava açıldı

Tozkoparan ve Mehmet Nesih Özmen mahallelerinin 10,4 hektarlık alanı Cumhurbaşkanlığı kararı ile 20 Nisan 2020 tarihinde riskli alan ilan edilmişti.

Bu karara Danıştay 6’ncı Dairesinde Haziran 2020 tarihinde iki dava açıldı. Henüz yürütmeyi durdurma kararı çıkmasa da savcı  Ocak 2021 tarihinde bu kararın neye göre verildiğinin belirsizliğini vurgulayarak riskli alan kararının iptal edilmesi yönünde görüş bildirdi.

Şu anda hala mahkeme kararı bekleniyor. Ancak polis eşliğinde gelen Güngören Belediyesi çalışanları mahallelinin altyapısını kesmeye çoktan başladı. Buna karşı çıkan halk ise polis şiddeti ile karşı karşıya kaldı.

Fotoğraf: Birgün

‘Geri dönülemez mağduriyet yaşanıyor’

Evrensel’den Damla Kırmızıtaş’ın haberine göre Tozkoparan’da geri dönülemez mağduriyetler yaşandığını belirten Halis, “Psikolojik baskı ve telefon tehditlerinden aynı sokakta, yaşları 67 ile 92 olan yakınlarımız 25 gün arayla vefat etmişlerdir. Bu vefatların bir tanesi olan Ramazan Kabataş için eşi tarafından savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur” dedi.

Geç gelen adaletin nimetlerini kupon araziye ve ranta dönüştürmek isteyen idarenin Tozkoparan’da zulmetmeye devam ettiğini belirten Halis, “Sonrasında davalı bakanlık 22 Aralık 2020 tarihinde konutlarımızın 6306 sayılı risk yasasının 6/A maddesi kapsamına alındığını ve 1 ay içinde konutlarımızın tahliyesini isteyen tebligatlar apartmanlarımızın diş kapılarına, Güngören Belediyesi yetkilileri tarafından asıldı” dedi.

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel

‘Tozkoparan bizimdir’

Bu karara da idare mahkemelerde 33 dava açıldığını ve 28 tane yürütmeyi durdurma kararı verildiğini belirten Halis, “Bu mahkemelerin hiç birinde duruşmalar sonuçlandırılıncaya kadar Yürütmeyi Durdurma kararı vermemeleri ayrıca düşündürücüdür. Bu yürütme kararlar bilirkişi talebine rağmen İstanbul 10’uncu İdare Mahkemesinde toplanarak Mayıs 2021 sonu itibariyle iptal edildi” dedi.

Şu anda da polisin biber gazi, gaz bombası ve plastik mermi ile evlerin su, elektik ve doğal gazını kestiğini aktaran Halis, “Yaklaşık 208 konut yani 20 apartmanı Nisan ayından bu yana yıkmışlardır. Tozkopran bizimdir bizim kalacak” ifadelerini kullandı.

 

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.