İklim KriziManşet

Teksas’taki kar fırtınalarının sorumlusu iklim krizi olabilir

0

Bu hafta boyunca Amerika Birleşik Devletleri’nde etkili olan kar fırtınası birçok kişinin ölümüne ve yaklaşık 5 milyon kişinin elektriksiz kalmasına neden oldu. Kar ve buz Oklahoma ve Arkansas’ı etkisi altına alırken Teksas eyaletinde insanlar elektriğin olmadığı evlerde mahsur kaldı.

Atmosferik ve Çevresel Araştırmalar’dan Judah Cohen, “Teksas’taki mevcut koşullar tarihsel. Ancak bu sanki tamamen doğalmış gibi davranmak mümkün değil. Bu durum, iklim değişikliğine rağmen değil, iklim değişikliğinden kaynaklanıyor” dedi.

Isınma köklü iklim sistemlerini bozuyor

The Guardian’ın aktardığına göre Cohen geçtiğimiz yıl, 2018’e kadar geçen on yılda ABD’nin kuzeydoğusundaki kış fırtınalarında güçlü bir yükseliş bulan bir makalenin ortak yazarı olmuştu.

Aralarında Cohen’in de olduğu bilim insanları kar fırtınalarının Kuzey Kutbu’nda dünyadaki ortalamanın iki katı oranda meydana gelen ısınmanın bir belirtisi olduğunu ve bu ısınmanın köklü iklim sistemlerini bozduğunu öne sürüyordu.

Jet akımında değişiklikler

Soğuk hava normalde, kışın düşük basınçlı bir alan olan kutup girdabında kuzey kutbu çevresinde yoğunlaşır. Buradaki dönüş bilim insanları tarafından müdahale edildiğinde dolanabilen bir topaça benzetiliyor.

Araştırmacılar Akrtik’in ısınmasının kutup girdabından daha düşük yüksekliklerde dünyanın dört bir yanını saran kuvvetli bir rüzgar şeridi olan jet akımının değişmesine neden olduğunu söylüyor.

‘Kutup girdabının gittiği yere soğuk hava gidiyor’

Cohen bu durumu açıklamak için “Jet akımından kaçan enerji kutup girdabına çarpıyor. Böylece her yerde sallanmaya ve hareket etmeye başlıyor. Kutup girdabının gittiği yere soğuk hava da gider” ifadelerini kullandı.

Bu fenomen, geçtiğimiz ay boyunca kendisini dramatik bir şekilde gösterdi. Kutup girdabının bölünmesi, Avrupa’da büyük kar fırtınalarına neden olmanın yanı sıra ABD’nin daha ılıman kışlara daha alışkın olan bölgelerinde rekor soğuklara neden oldu.

‘Bu yıl büyük bir bozulma yaşandı’

Woodwell İklim Araştırma Merkezi’nde konuyu inceleyen kıdemli bilim insanı Jennifer Francis, “Bu kış durumun, Kuzey Kutbu’nda olup bitenleri orta enlemlerdeki aşırı hava düzenleriyle ilişkilendiren araştırmalarla tutarlı olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Kutupsal girdabının uzayabileceğini, farklı şekillere yayılabileceğini ve hatta bölünebileceğini belirten Francis, “Bu yıl çok büyük bir bozulma gördük” ifadelerini kullandı.

Bu konuda fikir birliği yok

Ancak bilim insanları arasında kuzey kutbunun sıcağı ve güneydeki soğuk hava arasındaki etkileşim konusunda fikir birliği yok. Francis bu konuyu “aktif araştırma alanı” olarak adlandırıyor.

Küresel ısınma, daha sıcak kışlara neden oluyor ancak iklim koşullarının karmaşık etkileşimi, bazılarının şaşkına dönmesine ve aralarında eski ABD Başkanı Donald Trump gibi siyasilerin bulunduğu kişilerin iklim değişikliği bilimini yalanlamasına neden olabiliyor.

Francis, “Bununla ilgili öğrenecek çok şeyimiz var. Sanırım bu yıl uzun süre çalışılacak” değerlendirmesinde bulundu.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.