Köşe Yazıları

Tarım-hayvancılıkla Dünya’yı kurtarabilecek bir yöntem: Bütüncül Yönetim – Hakan Ozan Erzincanlı

0

Bu Nisan başka bir nisan oldu bizim ve umarım/sanırım Dünya için.

Bu Nisan bizler Dünya’ yı kurtarmak için İspanya’ ya gittik.

Evet efendim, gelin sebeplerini klavyem döndüğünce anlatmaya çalışayım.

Bütüncül Mera Yönetimi (Holisticly Planned Grazing)

Biliyorsunuz şu gıda-tarım işleri çok zor ve karışık. Birileri bundan para kazanıp ev geçindiriyor ve bu para kazanma faaliyeti maalesef gıdaların daha zehirli, vitaminsiz, lezzetsiz ve pahalı olmasına yol açıyor uzun uzun inceleyecek olursak.

Oysa hayatını çölleşmeyle mücadeleye adamış 1935 doğumlu Güney Afrika, Rodezya’ lı biyolog Allan Savory, geniş arazilerin doğal ve yapay etkiler ile ne hale geldiğini gözlemledikten sonra çölleşmeyi önleyecek bir teori ortaya attı. Ve 80’lerin ortalarında teorisi iyice sağlam temeller üzerine oturmaya başladı ve onun “bütüncül yönetim” diye adlandırdığı bu yöntem bilimini izleyen arazi-çiftlik yöneticileri, sayısız toprak ve çiftlik hayvanı üzerinde tutarlı sonuçlara ulaşmaya başladılar. Zimbabwe’deki iç savaş sırasında, milletvekilliği ve muhalefet partisi liderliği yapan Savory, 1979’da hükümet karşıtı tutumu yüzünden ülkesinden sürüldü. Bunun üzerine Amerika’ya iltica etti. Orada karısı Jody Butterfield ile kâr amacı gütmeyen, “Uluslararası Bütüncül Yönetim Örgütü”nün temellerini attı. Allan halen kendi adıyla kurduğu Savory Enstitüsü’nün başkanı.

İşte bizler de bu “bütüncül yönetim” konusunu öğrenmeye, hatta eğitmeni olup Anadolu bölgesinde bunu öğretecek kadar iyi öğrenmeye gittik ve 10 gün boyunca İspanya’ nın Acebo köyünde güzel bir vadide, çok çeşitli ve eğlenceli 10 kişilik bir Dünya karması ile harika bir eğitim aldık.

Benim eğitimden özetle öğrendiklerim şu sınırlı satırlarda şunlar:

  • Öncelikle ne istiyorsun ve ileride nerede olmak istiyorsun, bunları yazılı bir beyan haline getir. Bu beyan olmadan yola çıkma. Diğer tüm faaliyetlerinde kararsızlığa düştüğünde bu beyana bakacaksın.

  • Ekonomik plan olmadan para kazanmayı hayal etme. Düzgün bir iş yapabileceğini umma. Bir araziyi yöneterek karlı ve sürdürülebilir tarım/hayvancılık yapılacaksa bir finansal planın olmalı. Yılda 5-10 gün planlamaya harcanmalı.

  • Ekonomik planla bağlantılı arazi yönetim-iş planını da hazırla

  • Planla-izle-kontrol et-yeniden planla

İşte eğitimimizin çok kısa özeti bu aslında. Bu arada 20.000 yıl önce doğada canlılar nasıl bir döngü içerisinde idilerse de kopyalamaya çalışıyoruz. Hayvanlar aracılığı ile araziyi tedavi ediyor, tedavi olan arazi aracılığı ile hayvanları besliyor ve gıda üretiyoruz.

Buna göre, bu tekniği global olarak uygularsak atmosferde “fazla” olduğu için iklim değişikliğine yol açan karbondioksiti, “eksik” olduğu toprağa gömerek hem iklim değişikliğiyle mücadele edip hemde dünyanın tüm topraklarını zenginleştirip bereketlendirebileceğiz.

Sonuçta bu işleyen, çalışan; kapitalist Dünya’ nın karşısına ciddi karlılık da üreterek çıkabilen harikulade bir ekolojik felsefe ve birçok hayvancılık işletmesi hatta tüm tarım işletmeleri (sanırım) zamanla ya bu yöntemi ya uygulayacak, ya da yavaş yavaş batacak. Hatta erozyonla mücadelede ağaçlandırma yerine veya yanı sıra bu yöntem uygulanmak zorunda kalacak. Çünkü bu yöntem işe yarıyor, hayvanlar bizler için mahvettiğimiz Dünya’ yı kurtarıyorlar.

Söz bir yere kadar. Bazı görselleri buraya ekleyip bitireyim makaleyi. Bütüncül yönetimin farkını bunlar üzerinden inceleyin. Bu arada bu konu ile ilgileniyorsanız, eğitim almak, uygulamak istiyorsanız tüm gelişmeleri http://anadolumera.com/ sitesinden takip edebilirsiniz.

bütüncülmerayönetimi1 bütüncülmerayönetimi2 bütüncülmerayönetimi3

Hakan Ozan Erzincanlı

You may also like

Comments

Comments are closed.