Bu yazı Mersin Tabip Odası yayın organı Arter‘de yayınlanmak üzere Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Ful Uğurhan tarafından kaleme alınmıştır.
***
“Filmler Dünyayı Değiştirir mi Bilinmez Ama Onları İzleyenler Değiştirebilir” anlayışıyla yola çıkan festivalin 9.su bu yıl da bin bir emekle yapıldı. Yüzlerce gönüllünün desteği ile farklı ülkelerden özenle seçilmiş belgesel filmler, Türkiye’nin 20 il ve ilçesinde eş zamanlı olarak izleyicisi ile buluştu. Mersin de bu şanslı yerlerden biriydi.
Festival 18-20 Kasım 2016 tarihleri arasında Mersin Serbest Mali Müşavirler Odası’nın ev sahipliğinde yapıldı. Gösterilen filmler ve film aralarında yaşamın sürdürülebilirliği adına yapılan söyleşiler, izleyenleri kimi zaman hayrete, kimi zaman dehşete, kimi zaman umutsuzluğa düşürse de daha her şeyin tam olarak bitmediğini ve şartlar değiştiği takdirde başka bir dünyanın mümkün olduğunu fark ettirdi.
Her ne kadar salon dolup taşmasa da filmleri izlemeye gelen pek çok kişi, sabahtan akşama kadar arka arkaya birden fazla film izlediler, salondan ayrılamadılar. Üç gün boyunca tüm filmleri izleme isteği, ne yazık ki çalışma ve ev yaşamının dayattığı zorunluluklar nedeniyle tatlı bir hayal olarak kalsa da, kaçırılan filmlerin internetten izlenme şansı olduğunu öğrenmek sevindirici oldu.
Salonda kurulan dostlukların sıcaklığı, fuayede hazırlanmış büfede GDO’ lu patlamış mısır yerine kavurga, kola yerine ev yapımı limonata, yeni toplanmış murt gibi doğal yemişlerle karşılaşmanın şaşkınlığı, kadınların elleri ile hazırladığı lezzetli ev yemekleri ile karınları doyurmanın yarattığı duygu eşsizdi.
Hepsi birbirinden güzel, düşündürücü ve dönüştürücü filmlerden sadece ikisini sizler için seçtik. İlgilenenler filmlerin tamamını olmasa da gerekli izinler alındıktan sonra paylaşıma açılanları surdurulebiliryasamfilmfestivali.org/ un festival filmlerini paylaştığı surdurulebiliryasam.tv adresinden izleyebilirler.
***
Seçtiğimiz Filmler
14 dk / Hindistan / 2012
Yönetmen: Meghna Gupta
Dil: İngilizce, Hintçe / İngilizce, Türkçe altyazılı
Çeviren: Aykut İstanbullu
Batıdaki insanlar giysilerini attığında, bu istenmeyen giysiler okyanusları aşarak doğuya, Hindistan endüstrisine doğru yolculuğa çıkıyor. Hindistan’ın batısındaki Kutch bölgesinden kuzey şehri Panipat’a kadar giysi geri dönüşüm işçileri, dünyanın farklı köşelerinden gelen giysileri ipliğe çeviriyor. Discovery Channel dışında, batı kültürüne pek maruz kalmamış giysi geri dönüşüm işçileri, kendi hayal güçlerine ve atık giysilerle gelen söylentilere dayanarak Batı hakkında ilgi çekici bir perspektif üretiyor.
E-ATIK FELAKETİ / THE E-WASTE TRAGEDY
86 dk / İspanya, Fransa / 2014
Yönetmen: Cosima Dannoritzer
Dil: İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Almanca, Katalanca / Türkçe, İngilizce altyazılı
Çeviren: Aykut İstanbullu
Gelişmiş ülkelerde her yıl, bilgisayarlar, televizyonlar, cep telefonları, ev eşyalarından oluşan 50 milyon ton elektronik atık, çöpe atılmaktadır. Bu atığın %75’i, yasal geri dönüşüm sürecine girmeden göz önünden kaybolmaktadır. Bir başka deyişle, büyük bir kısmı Üçüncü Dünya ülkelerine gönderilerek, oradaki yaşamı ve toprağı mahvetmektedir. E-Atık Felaketi, Avrupa, Çin, Afrika ve ABD’nde bir yolculuğa çıkarak, açgözlülük ve yozlaşma ile beslenen bu zehirli küresel ticareti gözler önüne sermektedir.
Ful Uğurhan