ManşetYerel

Çernobil Felaketi’nin yıldönümünde Mersin’de eylem: Mersin, Çernobil olmasın

0
Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı

Çernobil Felaketi‘nin 35. yıldönümünde Mersin Nükleer Karşıtı Platformu (MNKP) üyeleri, Özgecan Aslan Parkı‘nda bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı bazı siyasi parti temsilcileri, sendikalar ve çevre aktivistleri de katıldı.

Eylemde sık sık, “Mersin, Çernobil olmayacak”, “Nükleer santral ölüm demektir” sloganları atıldı, “Çernobil’deki felaket sizin eseriniz” yazılı bir pankart açıldı.

‘Nükleer santral ölümdür’

Mezopotamya Ajansı‘nda yer alan habere göre, basın açıklamasında söz alan Mersin Tabip Odası eski Başkanı Ful Uğurhan, Akkuyu’da yapımı devam eden nükleer santrale karşı yıllarca mücadele ettiklerini hatırlattı, ancak mevcut iktidarın bu santralin yapımında ısrarcı olduğunu dile getirdi.

Uğurhan, “Bu akılcı bir yöntem değildir. Büyük bir risk taşıyor. Nükleer santral ölümdür” dedi ve herkesi nükleer santrale karşı mücadeleye etmeye çağırdı.

Ekolojik tahribatlara dikkat çekildi

HDP Mersin İl Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer de Çernobil’de hayatını kaybedenleri andı. Ülke ve kent genelinde yapılan ekolojik tahribatlara dikkat çekti.

Şöfer, Mersin halkının doğa katliamına karşı durduğunu; iktidarın da halkın sesine ve taleplerine kulak vermek zorunda olduğunu söyledi.

‘Mersin, Çernobil olmasın’

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen de Akkuyu’da yapımı devam eden santrale ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

Halk, nükleer santrallere karşıdır. Çernobil’in hala etkisi var. Mersin’de Akkuyu nükleer santrali yapıldığı zaman deniz suyu 2 veya 3 derece artacaktır ve buralar yaşanmaz hale gelecektir. Mersin, Çernobil olmasın! Burada nükleer santral istemiyoruz.”

‘Bu yıkımı durdurun’

Yapılan konuşmalar sonrasında açıklama yapan Mersin Nükleer Karşıtı Platformu Dönem Sözcüsü Aycan Özkan, iktidara ithafen şunları dile getirdi:

Nükleer santraller sizlerin ekonomik ve politik çıkarlarınız için bir anlam ifade edebilir. Fakat bizler için bu ülkede yaşayan milyonlar için yıkım ve ölümdür. Bu yıkımı derhal durdurun! Bu ülkede yaşayanların sesine kulak verin, bu ülkenin insanlarıyla inatlaşmayın. Ülkemiz her konuda kendi kendine yetecek durumdadır.”

‘Nükleer santral istemiyoruz’

Adana Çevre Platformu da Çernobil Nükleer Felaketi’nin yıldönümünde yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, felakette hayatını kaybedenler anılırken, dünyanın hiçbir yerinde nükleer santral istenmediğine vurgu yapıldı:

Ne Akkuyu da ne Sinop da ne de dünyanın herhangi bir yerinde nükleer santral istemiyoruz. Ders çıkarılması dileğiyle, 35. yılında Çernobil kurbanlarını saygıyla anıyoruz.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.