Doğa MücadelesiEnerjiManşet

Basın açıklamalarının engellenmesine rağmen yargılanan NKP üyeleri beraat etti

0
Fotoğraf: Sedat Başkavak

Fukuşima Nükleer Felaketi‘nin 10’uncu yıl dönümünde Mersin’de inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali önünde basın açıklaması yapmak isteyen Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyelerine açılan davanın ikinci duruşması bugün Mersin Adliyesi‘nde görüldü.

Davayı karara bağlayan 18’inci Asliye Ceza Mahkemesi, eylemcilerin yapmak istediği basın açıklamasının “demokratik bir hak” olduğunu belirterek davalılar hakkında beraat kararını açıkladı.

‘Sağlıklı çevrede yaşama hakkını savunduk’

NKP’den Ful Uğurhan kararı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Yaşam savunuculuğu suçundan beraat ettik” sözleriyle duyurdu.

Uğurhan açıklamasında “Yagıçlar ve savcılar dahil tüm insanların sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını savunduk. Dileriz ki Akkuyu Nükleer Santral inşaatı durdurulur ve başta ülkemiz ve Akdeniz’e komşu ülkeler olmak üzere tüm dünya yeni bir nükleer felaket riskinden korunmuş olur” dedi.

Savcı da beraat talep etti

NKP’den Sedat Başkavak ise “11 Mart’ta Akkuyu’da Fukuşima nükleer felaketi için yaptığımız anmaya dava açılmıştı. Bugün Gülnar Asliye Ceza Mahkemesi’nde ikinci duruşmaya katıldık” dedi.

Duruşmada neden nükleer santral istemediklerini anlattıklarını aktaran Başkavak, savcının da “demokratik bir devlette konuşmak haktır, beraat etsinler” dediğini belirtti.

Avukatların ise iddianameyi eleştirerek basın açıklamasının izne ve bildirime tabi olamayacağını ve AİHM’de bu doğrultuda verilmiş pek çok tazminat kararı olduğunu söylediğini belirten Başkavak, “Hakim, yapılanların demokratik hak olduğunu söyleyerek beraat kararını açıkladı” dedi.

Neler yaşandı?

Nükleer Karşıtı Platform üyeleri, Fukuşima Nükleer Felaketi’nin 10’uncu yıl dönümünü anmak ve de nükleer santralin zararlarına dikkat çekmek amacıyla Akkuyu Nükleer Güç Santrali‘nin (NGS) yapıldığı yerde basın açıklaması yapmak istemişlerdi.

Söz konusu basın açıklaması, güvenlik görevlilerinin müdahalesi sonucunda engellenmiş ancak gerçekleştirilemeyen açıklamaya rağmen eylemcilere dava açılmıştı. 

17 Nükleer Karşıtı Platform üyesi, yapmadıkları eylem için 25 Ekim tarihinde 18’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde ifade vermişti. Eylemciler, güvenlik güçleri tarafından eylemin engellendiğini ifade ederek suçsuz olduklarını söyledi ve beraatlerini talep etmişlerdi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.