Sri Lanka, yasadışı fil dişi ticareti nedeniyle özür dileyen ilk ülke oldu

Güney Asya’da Hint Okyanusu üzerindeki ada ülkelerinden olan Sri Lanka, yasadışı fil dişi ticareti nedeniyle resmi olarak özür dileyen ilk ülke oldu. Resmi özrün ardından elllerinde bulunan 3,5 tonluk fil dişi stoklarının da imha edileceği açıklandı. Güney Asya ülkesi fil dişi stoklarını imha etme kararını daha önce alan Çin, Fransa ve Kenya gibi ülkelerin ardından bu kararı alan onbeşinci ülke oldu.

Fildişi ticareti nedeniyle gerçekleştirilen özür ve fildişlerini imha törenini Budist Rahip Omalpe Sobitha yönetti
Fildişi ticareti nedeniyle gerçekleştirilen özür ve fildişlerini imha törenini Budist Rahip Omalpe Sobitha yönetti

Gaia Dergi’den Semih Özmeriç’in haberine göre yasadışı fil dişi ticareti nedeniyle gerçekleştirilen özür törenini Budist Rahip Omalpe Sobitha yönetti. Sobitha National Geographic’e yaptığı açıklamada, “Özür dilemek zorundayız. Bu filler birtakım insanların vahşetinin kurbanı olmuştur. Fakat bundan tüm insanlık sorumludur. Bu masumların canına dişleri için kıyanlar bizleriz. Onlardan af dilemeliyiz” diye konuştu.

8

359 dişten oluşan 1,5 tonluk fil dişi stoğu ülkenin elinde bulunan tüm stoğu idi. Yaklaşık 3 milyon dolar değerindeki fil dişleri 2012 Mayıs’ında gümrük yetkililerince Kenya’dan Dubai’ye giderken ele geçirilmiş, DNA testleri ise fil dişlerinin Tanzanya’dan geldiğini ortaya çıkartmıştı.

Sri Lankan Buddhist monks bless African tuskers killed by poachers for a better rebirth, as blood ivory or ivory obtained and traded illegally after poaching elephants are displayed before being destroyed in Colombo, Sri Lanka, Tuesday, Jan. 26, 2016. The stock of ivory captured while in transit in Colombo port three years ago, is traced to northern Mozambique and Tanzania and is estimated to be worth $2.5 million. (AP Photo/Eranga Jayawardena)
Törene katılan Budist, Hindu, Müslüman ve Hristiyan din insanları özür töreni ile birlikte gerçekleştirilen ve bir nevi fildişlerinin cenaze merasimi olan buluşmada dişleri için öldürülen fillerden de özür diledi

Dişlerin Sri Dalada Maligawa Budist Tapınağı’na bağışlanması planı kamuoyu tepkisinden çekinen hükûmet tarafından değiştirilmek zorunda kaldı. Fil dişlerinin bağışlanmasına karşı çıkanların dişlerin yeniden kara borsaya girmesinden endişe ettikleri belirtiliyor.

Sri Lanka bu kararı ile son dört yıl içinde stoklarını yok etmiş olan Gabon, Filipinler, ABD, Çin, Fransa, Çad, Belçika, Hong Kong, Kenya, Etiyopya, Birleşik Arap Emirlikleri, Kongo Cumhuriyeti, Mozambik ve Tayland’a katılmış oldu.

 

(Gaia Dergi)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR