Hayvan HaklarıManşet

‘Av ganimeti’ ticaretini sürdürmek isteyen Botsvana’dan Almanya’ya tehdit: 20 bin fil göndeririz

0
Botsvana

Güney Afrika ülkesi Botsvana‘nın Cumhurbaşkanı, koruma konusundaki bir anlaşmazlık nedeniyle 20 bin fili Almanya’ya göndermekle tehdit etti.

Bu yılın başlarında Almanya Çevre Bakanlığı hayvanlardan elde edilen “av ganimetlerinin” ithalatına daha sıkı sınırlamalar getirilmesini önermişti.

Botsvana Cumhurbaşkanı Mokgweetsi Masisi, Alman medyasına yaptığı açıklamada bunun ülkesindeki insanları yoksullaştırmaktan başka bir işe yaramayacağını söyledi. Masisi, koruma çabaları sonucunda fil sayılarında patlama yaşandığını ve avlanmanın filleri kontrol altında tutmaya yardımcı olduğunu öne sürdü.

Fil sürülerinin mülklere zarar verdiğini, ekinlerini yediğini ve bölge sakinlerini ezdiğini söyleyen Masisi, Alman Bild gazetesine verdiği demeçte “Almanlar, sizin bize önerdiğiniz şekilde hayvanlarla birlikte yaşamalı. Bu şaka değil” dedi.

Botsvana

Botsvana İngiltere’yi de tehdit etti

Botsvana, 130 bin fil ile dünya fil nüfusunun yaklaşık üçte birini barındırıyor.

Ülke, daha önce komşu Angola‘ya 8 bin fil vermiş ve nüfusu azaltmak için Mozambik‘e de yüzlerce fil vermeyi teklif etmişti.

“Almanya’ya da böyle bir hediye sunmak isteriz” diyen Masisi, ‘hayır’ cevabını kabul etmeyeceğini söyledi.

Botsvana Yaban Hayatı Bakanı Dumezweni Mthimkhulu da geçen ay, İngiltere Parlamentosu’nun “av ganimeti” ithalatının yasaklanmasını destekleyecek yeni bir tasarıyı görüşmeye başlaması üzerine İngiliz halkının “fillerle birlikte yaşamanın tadına varabilmesi” için Londra’daki Hyde Park’a 10 bin fil göndermekle tehdit etmişti

BBC‘nin aktardığına göre, Botsvana ve diğer Güney Afrika ülkeleri, bir hayvanı vurma izni için binlerce dolar ödeyen ve daha sonra kafasını ya da derisini ülkelerine götüren Batılı zenginlerden büyük gelir sağlıyor. Ülke yetkilileri, bu paranın koruma çabalarına ve yerel halka yardım etmek için kullanıldığını, böylece kaçak hayvan avına fazla yönelmediklerini söylüyor.

Botsvana

Hayvan hakları grupları ise bu uygulamanın zalimce olduğunu ve yasaklanması gerektiğini savunuyor.

Botsvana’nın vahşi yaşamından sorumlu bakan, “Bazı bölgelerde bu hayvanların sayısı insanlardan daha fazla. Yollarına çıkan çocukları öldürüyorlar. Çiftçilerin mahsullerini çiğneyip yiyorlar ve Afrikalıları aç bırakıyorlar” diye konuştu.

Güney Afrika’da gergedan cinayetleri: Nesli tükenmekte olan 499 gergedan katledildi
Yaban keçileri istilasındaki küçük İtalya adası, ‘sahiplendirme kampanyası’ başlattı

Filleri köpek maması yapmayı da düşünmüşlerdi

Humane Society International‘ın 2021 raporuna göre Almanya, Avrupa Birliği’nin en büyük Afrika fili ve genel olarak “av ganimeti” ithalatçısı.

Botsvana bu uygulamayı 2014 yılında yasaklamış, ancak yerel halkın baskısıyla 2019’da kısıtlamaları kaldırmıştı. Ülkede artık yıllık avlanma kotaları düzenleniyor ve bunun lisanslı olduğu ve sıkı bir şekilde kontrol edildiği iddia ediliyor.

Daha önce de fillerin evcil hayvan maması olarak kullanılması düşünülmüştü.

Berlin’deki çevre bakanlığı sözcüsü AFP‘ye yaptığı açıklamada Botsvana’nın konuyla ilgili olarak Almanya’ya herhangi bir kaygı iletmediğini söyledi. Sözcü, “Biyolojik çeşitlilik kaybı endişe verici ve av ganimeti ithalatının sürdürülebilir ve yasal olmasını sağlamak için elimizden geleni yapmak gibi bir sorumluluğumuz var” dedi.

Avustralya, Fransa ve Belçika av ganimeti ticaretini yasaklayan ülkeler arasında.

Botsvana’nın yanı sıra  komşuları Zimbabve ve Namibya ülkelerindeki çok sayıdaki filden para kazanabilmek için fildişi stoklarını satmasına izin verilmesi gerektiğini savunuyor.

Doğu Afrika‘daki diğer ülkeler ve hayvan hakları grupları ise, kaçak avcılığı teşvik edeceği gerekçesiyle buna karşı çıkıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.