Filler de birbirlerine isimleriyle sesleniyor

Yeni bir araştırma, fillerin de insanlar gibi birbirlerine isimleriyle seslendiğini ortaya koydu. Fillerin gelişmiş bilişsel yeteneklerini gözler önüne seren araştırma, insanlar ve diğer canlıların iletişim sistemleri arasındaki çizgiyi bulanıklaştırdı.

Daha önce insanların fillere çeşitli isimler verdiğine şahit oluyorduk. Ancak yeni bir araştırma, fillerin de birbirlerine isimleriyle seslendiğini gösterdi.

Fillerin kullandığı sesler bize insanların konuşması kadar net gelmiyor. Bu sesler daha çok iletişim kurulmak istenen fili tanımlayan alçak gürlemeler gibi.

İsim kullanan tek insan dışı tür

Araştırma bulguları, fillerin birbirlerine isimleriyle hitap eden ilk insan dışı canlılar olduğunu gösteriyor. Daha önce yunuslar ve papağanlarda da farklı hitap biçimleri kullanıldığına rastlanmıştı ancak bunlar alıcının çağrısını taklit etme üzerine kuruluydu.

Coloardo State Üniversitesi’nin Save the Elephants kuruluşundan araştırmanın baş yazarı Michael Pardo, “Yunuslar ve papağanlar da muhataplarının imza sesini taklit ederek birbirine bir nevi ‘isim’ ile sesleniyor. Ancak filler, birbirlerine hitap etmek için alıcının çağrılarını taklit etmek yerine insan isimlerinin işleyişine benzer bir yöntem kullanıyor” dedi.

Pardo, araştırması kapsamında Kuzey Kenya’nın Samburu ekosisteminde ve Güney Kenya’nın Amboseli Ulusal Parkı’nda 600’ün üzerinde fil çağrısı kaydetti.

Biz filleri trompet benzeri çağrılarıyla tanısak da filler, insan kulağının algılayamadığı düşük frekanslı seslerle de iletişim kuruyor. 1 ila 20 Hertz arasındaki bu çağrılar, 10 kilometreye kadar duyulabiliyor.

Araştırmacılar 119 filin çağrıları için bir makine öğrenme algoritması kullandı. Sesler sırasında hangi fillerin sürüden ayrıldığı veya hangi filin sürüye yaklaştığı gözlemlendi. İsimlerini duyan fillerin ses kaynağına doğru hareket ettiği veya ses çıkararak yanıt verdiği tespit edildi.

Soyut düşünce yeteneğinin bir göstergesi

Filler birbirleriyle selamlaşırken veya yırtıcı hayvanlarla karşılaşınca da farklı sesler çıkarıyor. Ancak bu sesler, ‘isim’ çağrılarından ayrışıyor.

Araştırmacılara göre üstün bir bilişsel yetenek olan bu özellik, fillerin soyut düşünce yeteneğine sahip olduğunu gösteriyor.

Filler de insanlar gibi aile birimleri, sosyal gruplar ve daha geniş bir klan yapısı içinde yaşamlarını sürdürüyor. Bu da insanların karmaşık sosyal ağlarıyla benzerlik gösteriyor. Araştırmacılar, insanlar ve filler arasındaki benzer sosyal ihtiyaçların bireyleri ayırt etmek için çeşitli ses etiketlemelerinin gelişimine yol açmış olabileceğini düşünüyor.

Pardo, keşiflerin insan diline özgü olduğunu düşündüğümüz şeyler ile diğer hayvan iletişim sistemlerinde bulunanlar arasındaki çizgiyi bulanıklaştırdığını söylüyor.

‣ Asya filleri cenaze töreni düzenliyor, ölülerini gömüyor

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Zirvenin sonuç taslağı metnine tepkiler yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

[COP29] 25 ülke ve AB’den ‘Yeni kömüre hayır’ eylem çağrısı

Avustralya'nın 'eylem çağrısı'na ilk yanıt veren ülke olmasının ardından OECD ülkeleri içerisinde yeni kömür santrali inşa eden sadece Türkiye ve Japonya kaldı.

EN ÇOK OKUNANLAR