Gündem

Şilili Bakan: “Dinçer’e zevkle cevap verirdim ama…”

0

Şili Maden Bakanlığı Sözcüsü Espinoza, Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’in, “Şili’deki kaza bizde olsaydı biz üç günde kurtarırdık” sözüne “Buna zevkle cevap verirdim ama biz sadece teknik raporlarla konuşuyoruz” yanıtını verdi.

Şili Maden Bakanlığı Sözcüsü Espinoza, Bakan Dinçer’in sözlerini soran Gazeteport’a “Buna zevkle cevap verirdim ama biz sadece teknik raporlarla konuşuyoruz” yanıtı verdi.

ZEVKLE CEVAP VERİRDİM AMA TEKNİK RAPORLAR KONUŞSUN

Şili Maden Bakanlığı Sözcüsü Espinoza , Ömer Dinçer’in, “Bizde olsaydı üç günde kurtarırdık” sözleri hakkında ne düşündüğünü sormamız üzerine şunları söyledi:

“Bu sorunuza zevkle cevap veridim ama biz sadece teknik raporlarla konuşuyoruz.”

Şili Maden Bakanlığı Sekreteri Pablo Wagner’in ofisinden bir yetkili ise Gazeteport’a Şili’deki maden kazası ve kurtarma süreci ile ilgili şu açıklamaları yaptı:

MADENİ İŞLETEN FİRMA KUSURLUYDU

“Bu kaza 6 Ağustos’ta saat 14.00 sıralarında oldu. Biz ama kazadan firmanın geç haber vermesi yüzünden saat 19.00’da haber aldık. Kaza haberini aldığımızda Maden Bakanımız Laurence Golborne Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera ile birlikte şehir dışındaydı. Olayı hemen haber verdik ve bakanımız San Diego’ya geri döndü. Ancak onun geriye dönmesini beklemeden bakanlık sekreteri Pablo Wagner kaza yerine uçtu. Kazanın olduğu şehir San Diego’ya 1000 km uzaklıkta. Pablo Wagner kaza yerine ulaştığında yaptığı ilk tespit kazaya firman ın önemli güvenlik hatalarının sebep olmuş olduğuydu.  Ama henüz işçilerin ölüp ölmediğini bilmiyorduk.

ÇATIYA MERDİVEN YOKTU

Firma yeterli güvenlik önlemi almamıştı ve jeolojik planlar dahilinde hareket etmemişti. Baca vardı ama bacaya çıkmak için merdiven yoktu.

BAKAN DEDİ Kİ, “KURTARMAM LAZIM, BANA EN İYİ ADAMLARINIZI VERİN”

İşçileri kurtarmak için önce bacadan girilmeye çalışıldı ama baca çöktü. Durum karışıktı. Bunun üzerine Maden Bakanı Şili Devlet Maden İşletmesi CODELCO’ya, “Bana en iyi adamlarınızı verin, işçileri kurtarmam lazım.” dedi.

ANDREW SUGRAET GELDİ

CODELCO kurtarma işlerinde çok uzman olan bir elemanını yolladı; Andrew Sugraet. Andrew Sugraet geldi ama durum çok zordu.

BAKAN DÜNYADAN YARDIM İSTEDİ

Devlet Başkanı Pinera ve Maden Bakanı Golborne bunun üzerine dünyadan yardım istemeye karar verdiler.

NASA, AVUSTRALYA, KANADA, ALMANYA YARDIM ETTİ

Avustralya, Almanya, Kanada, Güney Afrika ve de NASA’dan yardım istendi. NASA ve bu ülkelerin her biri bize kurtarmanın nasıl olabileceği konusunda teknik planlar yolladılar. Bu planların tamamı değerlendirildi. Maden kazasının 16. gününde zaten maden işçilerinin ölmediğini anlamıştık. Dünyadan gelen teknik önerileri onlarla koordinasyon içersinde uyguladık ve işçilerimiz kurtardık.”

AAA, 5 AYDIR YERİN ALTINDALAR MI?

Şili Maden Bakanlığı Sözcüsü Espinoza Gazeteport’un 5 aydır ölü bedenleri yerin altında olan iki maden işçisinden söz etmesi üzerine, “Aaaa, öyle mi, hala yerin altındalar mı?” tepkisini verdi.

(Gazeteport)

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.