İklim KriziManşet

Şili’deki orman yangınlarında ölü sayısı 100’ü aştı

0
Şili'deki orman yangınları

Güney Amerika ülkesi Şili‘deki orman yangınları nedeniyle şu ana kadar en az 112 kişi yaşamını yitirdi. Birçok noktada devam eden yangınlar nedeniyle yüzlerce ev küle döndü, binlerce kişiden evlerini boşaltması istendi.

Şili Ulusal Afet Önleme ve Müdahale Servisi (SENAPRED) Direktörü Álvaro Hormazábal, CNN Şili’ye yaptığı açıklamada, ülke genelinde 161 ayrı yerde devam eden  yangınların 102’sinin itfaiye güçleri tarafından kontrol altına aldığını, ancak hala 40 büyük yangınla mücadele edildiğini belirtti. 19 yangın şu anda gözlem altında. Şili’nin Adli Tıp Servisi, 4 Şubat Pazar günü ölü sayısının 112’ye yükseldiğini doğruladı. En az 200 kişinin kayıp olduğu bildiriliyor.

Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, Viña del Mar ve Valparaiso gibi sahil şehirlerinin duman altında kalması üzerine, yangın bölgesinde olağanüstü hal ilan ettiğini duyurdu.

Şili'deki orman yangınları

Viña del Mar’daki yıkımın boyutu. Fotoğraf: Sofia Yanjari / Reuters

300 bin nüfuslu ve popüler bir sahil tatil beldesi olan Viña del Mar’da yangınlar, 1931’de kurulan ünlü bir botanik bahçesini de yok etti, bölgede en az bin 600 kişi evsiz kaldı.

Kolombiya orman yangınları nedeniyle doğal afet ilan edecek

Valparaíso Bölge Valisi Rodrigo Mundaca, bazı yangınların kasıtlı olarak çıkarılmış olabileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gabriel Boric de 3 Şubat’ta benzer bir teoriyi dile getirmişti. Mundaca, “Bu yangınlar eş zamanlı olarak dört noktada başladı. Yetkililer olarak, sorumluları bulmak için titizlikle çalışacağız” dedi. Şili’deki yangınlarla bağlantılı olarak şu ana kadar en az bir kişinin tutuklandığı öğrenildi.

Şili Maliye Bakanı Mario Marcel‘in açıklamalarına göre, Valparaiso bölgesindeki hasarın yüzlerce milyon doları bulacağını tahmin ediliyor. Tahliye çabaları etkili olmuş olsa da, bazı bölge sakinleri evlerini terk etmek istemiyor.

Vali Mundaca, Viña del Mar, Quilpué, Villa Alemana ve Limache kasabalarında sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini söyledi. Papa Francis, Arjantin‘den gelerek, Şili’nin merkezindeki yıkıcı yangınlardan etkilenen ölen ve yaralanan vatandaşlar için dua etmeye çağırdı.

Şili'deki orman yangınları

Fotoğraf: Esteban Felix / AP

Şili’deki orman yangınlarında El Niño etkisi

Geçtiğimiz iki ay boyunca, El Niño hava olayı, Güneybatı Amerika‘da kuraklıklara ve yüksek sıcaklıklara neden oldu, bu da orman yangınları riskini artırdı.

El Niño etkisiyle sıcaklık rekorları 2024’ün yarısına kadar sürebilir
El Niño geliyor: Dünyayı ve Türkiye’yi ne bekliyor?

Bilim insanlarına göre iklim değişikliği ve El Niño, gezegenimizin giderek ısınmasının arkasındaki itici güçler. Bu durum, sıcak hava dalgaları ve orman yangınları gibi olayları daha olası hale getiriyor. 2022’de yayımlanan Birleşmiş Milletler Çevre Programı raporuna göre, “Kontrol edilemez ve yıkıcı orman yangınları, dünyanın birçok yerinde mevsimsel takvimlerin beklenen bir parçası haline geliyor.”

Yangınlar, Şili’nin başkenti Santiago‘nun 33 santigrat derece üzerinde sıcak ve kuru sıcaklıklarla mücadele ettiği bir yaz sıcak dalgası sırasında gerçekleşti.  Komşu ülke Kolombiya da son zamanlarda yangınlarla mücadele etti ve uluslararası yardım çağrısında bulundu. Şili’de acil durum ekipleri, kentsel alanlara yakınlığı nedeniyle Valparaíso liman şehrindeki yangınlara öncelik veriyor.

Araştırma: Amazon havzasındaki aşırı kuraklığın nedeni El Niño değil, iklim değişikliği

El Niño nedir?

El Niño, dünya ikliminde meydana gelen bir fenomen olarak tanınıyor ve bu olay, Pasifik Okyanusu‘nun doğu kısmında deniz sularının sıcaklığının anormal derecede artması şeklinde kendini gösteriyor. Adını, genellikle Noel döneminde Güney Amerika‘nın batı kıyılarında ortaya çıktığı için İspanyolca “Çocuk İsa” anlamına gelen “El Niño”dan alan bu doğa olayı, küresel iklim üzerinde belirgin etkiler yaratıyor.

El Niño’nun getirdiği değişiklikler, dünya genelinde hava koşullarında belirgin bir farklılık yaratıyor. Bazı bölgelerde aşırı yağış ve sel olasılığını artırırken, diğer yerlerde ise kuraklık ve yüksek sıcaklıklara neden oluyor. Bu durum, tarım ürünlerinden balıkçılık endüstrisine kadar geniş bir etki alanına sahip. Ayrıca, orman yangınları ve tropikal fırtınalar gibi doğal afetlerin sıklığı ve şiddetinde de artışlar gözlemleniyor.

El Niño tarımı tehdit ediyor: Çiftçiler ürün ekmekten korkar hale geldi
Avustralya’da kuraklık uyarısı: El Niño kasıma kadar etkisini gösterecek
İklim krizi: El Niño nedeniyle 1,5°C eşiği iki yıl içerisinde aşılabilir

İklim değişikliğinin El Niño olaylarının sıklığı ve şiddeti üzerinde etkili olabileceğine dair de kanıtlar mevcut. Bilim insanları, bu iki olayın birbiriyle olan etkileşimini sürekli olarak inceliyor ve iklim değişikliğinin, El Niño’nun etkilerini daha karmaşık hale getirebileceğine dikkat çekiyor.

El Niño, sadece Pasifik Okyanusu çevresindeki bölgeleri değil, tüm dünyayı etkileyebilecek bir kapasiteye sahip. Bu nedenle, meteorologlar ve iklim bilimciler tarafından El Niño’nun başlangıcı ve gelişimi yakından izleniyor. Bu doğa olayının anlaşılması, gelecek hava koşullarının tahmin edilmesi ve olası doğal afetlere karşı önlemlerin alınması açısından büyük bir önem taşıyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.