İklim KriziManşet

Şili’de devam eden orman yangınları uydudan görüntülendi

0
Şili
Fotoğraf: EPA

Şili‘nin orta ve güney kesimlerinde 2 Şubat 2024’te başlayan orman yangınları devam ediyor. Yangınlar, özellikle Valparaiso ve Viña del Mar kentlerinde etkili oldu ve çok sayıda itfaiye ekibi yangınlarla mücadele etmek için görevlendirildi. Bu yangınlar sonucunda çeşitli kaynaklara göre en az 120 kişi hayatını kaybetti.

BBC’nin aktardığına göre yangınların sürdüğü bölgede geniş alanların kül olmasına neden olan bu felaket, Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric tarafından “2010’daki depremden bu yana ülkeyi vuran en kötü felaket” olarak tanımlandı. Bu depremde 500’den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Uydu görüntüleri, yangının dumanlarının uzaydan bile görülebildiğini ortaya koydu.

Şili

Son bir haftada yanan bölge uydudan böyle görüntülendi. Kaynak: NASA Firms

Yangınlar, turistik beldeler olan Viña del Mar ve Valparaíso gibi sahil kasabalarında görülen alışılmadık bir sıcak hava dalgasının ardından başladı ve kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Yangınlar, şiddetli rüzgarlar tarafından körüklendi ve sakinler, dakikalar içinde tepelerdeki yerleşim topluluklarının alevler içinde kaldığını anlattı.

İçişleri bakanı, hükümetin önceliğinin hayatları kurtarmak ve yangını durdurmak olduğunu söyledi. Bu arada, gönüllüler evlerini kaybedenlere yiyecek ve kıyafet yardımlarını ulaştırmaya devam ediyor. Yetkililere göre, yangınlarda yaklaşık 15 bin ev ev hasar gördü.

Şili’deki orman yangınlarında El Niño etkisi

Aralık 2023 ve Ocak 2024 boyunca El Niño hava olayı, Güneybatı Amerika‘da kuraklıklara ve yüksek sıcaklıklara neden oldu, bu da orman yangınları riskini artırdı.

Şili’deki orman yangınlarında ölü sayısı 100’ü aştı
El Niño tarımı tehdit ediyor: Çiftçiler ürün ekmekten korkar hale geldi

Bilim insanlarına göre iklim değişikliği ve El Niño, gezegenimizin giderek ısınmasının arkasındaki itici güçler. Bu durum, sıcak hava dalgaları ve orman yangınları gibi olayları daha olası hale getiriyor. 2022’de yayımlanan Birleşmiş Milletler Çevre Programı raporuna göre, “Kontrol edilemez ve yıkıcı orman yangınları, dünyanın birçok yerinde mevsimsel takvimlerin beklenen bir parçası haline geliyor.”

Yangınlar, Şili’nin başkenti Santiago‘nun 33 santigrat derece üzerinde sıcak ve kuru sıcaklıklarla mücadele ettiği bir yaz sıcak dalgası sırasında gerçekleşti.  Komşu ülke Kolombiya da son zamanlarda yangınlarla mücadele etti ve uluslararası yardım çağrısında bulundu. Şili’de acil durum ekipleri, kentsel alanlara yakınlığı nedeniyle Valparaíso liman şehrindeki yangınlara öncelik veriyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.