Dış Köşe

Şehir senin – İkbal Polat

0
İkbal Polat

2014 yerel seçimlerine doğru ilerliyoruz. İttifaklar ve adaylar üç aşağı beş yukarı belli oldu. AKP içindeki kavganın görünür olması dışında sürpriz bir durum yok. CHP-MHP ittifakı uzun bir süredir var zaten. Aralarına cemaat de katılınca daha bir taçlandı durum. Sosyalist sola gelince, 2007’den bu yana yaşanan ayrışma ve oluşan birleşme süreçleri sürüyor. Sürecin en somut görüneni ise Halkların Demokratik Kongresi ve Partisi. Diğerleri ise henüz kendilerini tam olarak konumlandırabilmiş durumda değiller.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), 2007 bağımsız vekiller, 2009 Birlikte Başarabiliriz yerel adayları, 2011 Emek Özgürlük Demokrasi Bloku’nun devamı olarak partileşerek 2014 yerel seçimlerine hazırlıyor.  HDK, ülkenin batısında HDP, doğusunda ise BDP olarak yerel seçimlere girecek. 2014 yerel seçimlerinde elde edilecek başarıyla hedeflenen ise 2015 seçimlerinde ülkenin kaderinde rol oynamak.

2014 yerel seçimlerinde HDK’nin amacı yerinden yönetimin güçlenmesini sağlamak. 27 Aralık gecesi düzenlenen şölende, HDP’nin seçim sloganını olarak “Şehir Senin” öne çıktı.

Durup bir düşünüyorsun, ne demek bu?

Bu bir cevap aslında, “Şehir kimin?” sorusunun cevabı.

Şehirler şu an halkların değiller malum. Hatta onları yönetmesi gereken “şehreminilerin” bile değil. Başbakan ve Bakanlarının yönettiği şehirlere sahibiz.

Erdoğan Bayraktar, giderayak itiraf etti: “Ne yaptıysam Başbakan’ın onayı ile yaptım” dedi. Çünkü Başbakan, şehirleri kendisinin sanıyor.

Taksim Gezi Parkı’nda başlayan isyan da tam da buna karşı idi.

Taksim gezide direnenler, Başbakan’a “şehirler bizim!” dedi. Yüzyılın en muhteşem halk ayaklanmalarından biri olan Taksim Gezi’de Başbakan’a, kentimizi istediğiniz gibi yönetemezsiniz dendi. Bir plan notu ile park alanlarına AVM kuramazsınız, Ankara’dan İstanbul’u yönetemezsiniz dendi.

Şehirler, vatandaşların sorumluluğundadır.
Şehirler kadınlarındır…
Şehirler halklarındır…
Şehirler çocuklarındır…
Şehirler engellilerindir…
Şehirler gençlerindir…
Şehirler LGBT’lerindir…
Şehirler o şehirde yaşayanlarındır, hemşehrilerindir.

2014 yerel seçim süreci şehirlerde kimin karar vereceğinin belirleneceği bir mücadeledir. Şehirlerin hemşehrileri mi yoksa Başbakanlar mı?

İkbal Polat -www. turnusol.biz

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.