LGBTİ+ManşetSeçim Günlüğü

[Seçim Günlüğü] TRT’de LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemli seçim propagandası

0
Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan dün (7 Mayıs) TRT’deki propaganda konuşmasında LGBTİ+ derneklerini kapatmayı vaat etti.

Cumhurbaşkanı adayları ve siyasi partilere seçim vaatlerini açıklamaları için TRT’de tanınan onar dakikalık süresini nefret söylemine ayıran Erbakan konuşmasında “LGBT derneklerini kapatacak, kamuya açık alanlarda propaganda yapmalarına izin vermeyeceğiz” dedi.

KAOS GL‘nin aktardığına göre; anayasal bir hak olan LGBTİ+’ların örgütlenme, dernekleşme ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını yok sayan bu vaatlerle birlikte Erbakan, eşcinselliği “felaket” olarak tanımladı:

“Gençlerimizi Deizm, Ateizm ve Eşcinsellik gibi felaketlerden koruyup gerekli manevi ve psikolojik desteği vereceğiz.”

Erbakan Kur’an Kursu öğretmenlerine daimi kadro vereceklerini vaat etti.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde Cumhur İttifakı‘nı destekleyen Yeniden Refah Partisi, 24 Mart’ta AKP ile arasında bir protokol metni imzalandı. Bu protokolde, LGBTİ+ derneklerinin kapatılmasını talep eden ve LGBTİ+’lara nefret söylemi üreten Büyük Aile Yürüyüşleri ile gündeme gelen Yeniden Refah’ın kabul edilen talepleri, protokol metninde şöyle yer aldı:

“Aile bütünlüğünün korunması için mevcut yasalardaki aykırı hükümlerin ayıklanmasına, manevi değerlerimize aykırı fillerin ve sapkınlıkların önlenmesine yönelik yasal düzenlemelere, süresiz nafaka konusundaki mağduriyetlerin giderilmesine ağırlık verilecektir.”

LGBTİ+’lara karşı nefret bu kez de Konya’da yürütüldü 
Başörtüsü ve aile yapısı diyen Erdoğan’ın asıl hedefi: Topluma LGBT’yi soktular
Bakan Yanık’tan LGBTİ+ düşmanı eyleme önce ‘Nefret söylemi’, sonra ‘normalleştirmiyoruz’ açıklaması
İstanbul Valiliği izni ve RTÜK’ün desteğiyle LGBTİ+’lara yönelik nefret yürüyüşü!
‘Aile’ öne sürülerek yaygınlaştırılan LGBTİ+ nefreti bu kez Urfa’da yürüdü
Şiddete maruz kalan LGBTİ+ ve kadınlar, yaşam mücadelesi veriyor

Nefret söylemi nedir?

Kaos GL, sosyal medya ortamları ile internet yayıncılığında cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ+ varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, homofobik ve transfobik söylem içeren haber ve gelişmeleri takibe alıyor.

Ayrımcı, ırkçı, homofobik, transfobik unsurlar taşıyan ifadelere nefret söylemi denilmektedir. Bir gruba ya da o gruba üyeliği nedeniyle bir kişiye yönelik düşmanlıktan kaynaklanan ve o gruba yönelik düşmanlığı gösteren veya cesaretlendiren ifade biçimleridir. Nefret söylemi, nefret suçuna teşvik ya da eşlik edebileceği için, bu iki kavram birbiriyle bağlantılıdır.

Nefret söylemi, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tavsiye kararında, “nefret biçimlerini yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren her tür ifade biçimi” olarak tanımlanıyor.

Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) terimleri ile tanımlarını, LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılık ideolojileri ve anlamlarını, insan hakları ve ayrımcılıkla ilgili terimler ve tanımlarını ve daha fazlasını, Kaos GL Derneğince yayınlanmış “LGBTİ Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları” kitapçığında bulabilirsiniz.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.