Hayvan HaklarıManşet

Savcılık Kedi Eros’un katiline ‘iyi hal indirimi’ne itiraz edecek

0

İstanbul Başakşehir‘de İbrahim Keloğlan’ın, yılbaşı gecesi asansörde sıkıştırarak işkenceyle öldürdüğü kedi Eros’un davasında “iyi hal” indirimine itiraz ediliyor.

Cumhuriyet Savcısı, 18 Mart’ta mahkemeye bir yazı göndererek karar aleyhine istinafa itiraz edileceğini bildirdi.

Küçükçekmece’de bir sitede site yaşayanlarınca bakılan Eros adlı kedi, aynı sitede yaşayan İbrahim Keloğlan tarafından 6 dakika boyunca işkence edilerek katledilmiş;  saldırgan hakkında verilen ilk cezaya itiraz üzerine Küçükçekmece Adliye Sarayı‘nda 13 Mart’ta görülen duruşmada mahkeme iyi hal indirimi uygulayarak 2 yıl 6 ay hapis cezası vermişti.

Karar, duruşma günü adliyeyi dolduran  hayvan hakları savunucularının ve kamuoyunun büyük tepkisine neden oldu. Avukatlar da karara itiraz edeceğini açıkladı.

Gazete Duvar’dan Meral Candan‘ın aktardığına göre, 18 Mart’ta Cumhuriyet Savcısı, mahkemeye bir yazı göndererek karar aleyhine istinafa itiraz edileceğini belirtti.

‘Vicdanları yaralayan bir karar’

Dilekçede, “Usul ve yasaya aykırı hususlar içermesi nedeniyle yukarıda zikredilen kararın bozulması için istinaf yoluna gidilecektir” denildi.

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi’nden ve müşteki avukatlarından Merve Poyraz Özcan,  “Haklı itirazlarımız neticesinde vicdanları yaralayan karar hakkında Cumhuriyet Savcısı da istinaf yoluna gidecektir. Sayın Cumhuriyet Savcısı da kararın kamu vicdanına ve hakkaniyete aykırı olduğu görüşündedir. Hukuk ve vicdan mücadelemiz en üst sınırdan indirim yapılmaksızın verilene kadar devam edeceğiz” dedi.

Adalet Bakanı: Kent hayvanlarıyla ilgili yasal düzenleme seçim sonrası gündeme gelecek

Ne olmuştu? 

İstanbul Başakşehir’deki ‘Ağaoğlu My World Europe’ sitesinde bir asansörde 1 Ocak akşamı İbrahim Keloğlan’ın defarca tekmelediği kedi, 6 dakika süren işkencenin sonunda yaşamını yitirdi.

Keloğlan, görüntülerin ortaya çıkmasının ardından 4 Ocak’ta tutuklandı.  8 Şubat’ta, Küçükçekmece 16. Asliye Ceza Mahkemesi‘nde görülen duruşmada, evcil hayvanı kasten öldürme suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılsa da cezası ertelenerek tahliye edildi.

Karara savcılık ve İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi itiraz etti.

İtirazların kabul edilmesi üzerine yeniden görülen davada, mahkeme  sanığın 3 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasını karar verdi. Ancak uygulanan iyi hal indirimi ile  ceza 2 yıl 6 ay hapse çevrildi. Mahkeme ayrıca savcının tutuklama istemine uymadı, sanık hakkında yurtdışı çıkış yasağı koydu.

Kediyi öldüren katile iyi hal indirimine tepkiler yağıyor
‣ Kedi Eros’un katili yeniden yargılanacak
‣ Hayvan hakları aktivistlerinden adaylara: Hangi ahlaktan, hangi güvenli sokaklardan bahsediyorsunuz?
‣ Eros’un katiline 2,5 yıl hapis, tutuklama yok: Yine iyi hal indirimi uygulandı
‣ Eros’un katilinin cezasız kalmasına tepkiler büyüyor: Aferin oğlum yasası hala yürürlükte!
İzmir’de kedi Eros için oturma eylemi beşinci gününde

You may also like

Comments

Comments are closed.