Hayvan HaklarıManşet

Eros’un katilinin cezasız kalmasına tepkiler büyüyor: Aferin oğlum yasası hala yürürlükte!

0
eros

İstanbul Başakşehir‘de İbrahim Keloğlan isimli şahsın altı dakika boyunca tekmeleyerek, işkence ederek öldürdüğü Eros isimli kedinin davası bugün Küçükçekmece Adalet Sarayı, Küçükçekmece 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Savcılığın ve hayvan hakları savunucusu avukatların itirazlarına rağmen, sanığın 2,5 yıl hapis cezasına çaptırılması tepkiyle karşılandı.

Katilin en az dört yıl hapis cezası alması gerektiğini ifade eden HAYTAP avukatı Ahmet Kemal Şenpolat, karar aşamasına gelindiğinde mahkemenin 3 yıl hapis cezası verdiğini ancak iyi hal indirimiyle cezanın 2 yıl 6 aya düşürüldüğünü ifade etti. Bu fiili bir hapis cezası sayılmıyor, karar onanırsa katil, ortalama olarak yalnızca üç ay hapis yatacak.

Ancak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç‘a göre “Verilen ceza, Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında bugüne kadarki en yüksek ceza”. Tunç, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, duruşmada verilen ve yurttaşlar tarafından ‘ceza değil, ödül’ şeklinde değerlendirilen karara ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“İstanbul Başakşehir’de #Eros isimli kedinin öldürülmesi nedeniyle açılan kamu davasında sanık hakkında verilen hapis cezası hükmünün açıklanmasının geriye bırakılması kararına karşı Cumhuriyet Başsavcılığınca itiraz edilmişti.

İtirazın, Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilerek kararın kaldırılması sonrasında yapılan yargılamada sanık hakkında alt sınırdan uzaklaşılarak 2 yıl 6 ay #hapiscezası verilmiştir. Ayrıca sanık hakkında adli kontrol tedbirleri uygulanmasına karar verilerek yurt dışına çıkışı yasaklanmıştır.

Verilen ceza, Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında bugüne kadarki en yüksek cezadır. Her canlının yaşam hakkı kutsaldır. Can dostlarımıza karşı yapılan her türlü kötü muamelenin karşısında olmayı sürdüreceğiz.”

‘Aferin oğlum yasası’

Avukat Şenpolat ise “Altı dakika boyunca işkence çeken bir hayvan için, Savcının itirazı ve kamuoyu baskısı ile ancak 2 yıl 6 ay ceza uygun görüldü. İnsanlar bu cezasızlığı gördüklerinde rahatlıkla bu suçları işlemeye devam edecekler, dolayısıyla biz de bu kanuna ‘aferin oğlum yasası’ diyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

İbrahim Keloğlan’a “kasten hayvan öldürmek” suçundan 3 yıl hapis cezası verildi. Sanık hakkında iyi hal indirimi uygulayan mahkeme, cezayı 2,5 yıla indirerek sanık hakkında yurt dışına çıkış yasağı verdi.

#ErosİçinAdalet konusu gündemde

Duruşmanın başlamasından itibaren mahkemeyi takip eden vatandaşlar ve hayvan hakları savunucuları, iyi hal indirimi uygulanmış olmasını ve Keloğlan’ın serbestçe aramızda dolaşmasını sağlayan kararı büyük bir tepkiyle karşıladı.

Adliye koridorlarında “Katil İbrahim” sloganları yükseldi:

Karara tepki gösteren vatandaşlar, adliyenin önünde “Burada katil aklıyorlar” diye bağırdı.

Basın açıklaması yapan yurttaşlar, “mücadeleyi sürdüreceğiz, gitmiyoruz, buradayız” dedi.

Kadın Meclisleri, katillere uygulanan iyi hal indirimine dikkat çekti:

HAYTAP adına konuşan Avukat Ahmet Kemal Şenpolat, “biz buna ‘aferin oğlum yasası’ diyoruz” dedi.

 

 

Kedi Eros davasında ne olmuştu?

İstanbul Başakşehir’de bulunan “Ağaoğlu My World Europe” konut kompleksinde İbrahim Keloğlan isimli şahıs, 1 Ocak gecesi Eros isimli kediyi defalarca tekmeleyerek işkence etmiş ve toplamda altı dakika süren işkencenin sonunda, kedinin ölümüne sebep olmuştu.

Olayın güvenlik kameraları tarafından kaydedilmesi sonucu ortaya çıkması üzerine, Keloğlan 4 Ocak’ta gözaltına alınmış ve 8 Şubat’ta mahkemeye çıkarılmıştı. Küçükçekmece 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sonucunda, “evcil hayvanı kasten öldürmek” suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezası verilmiş, fakat ceza ertelenerek Keloğlan tahliye edilmişti.

Savcılık ve İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi’nin itirazı üzerine, Küçükçekmece 4. Ağır Ceza Mahkemesi itirazı kabul etmiş ve kararda, sanığın kedinin kaçma çabalarına rağmen eylemine ısrarla devam ettiği, kediye dakikalarca şiddet uyguladığı ve sonunda ölümüne neden olduğu vurgulanmıştı. Mahkeme, hayvanların korunması adına caydırıcı cezaların önemine işaret etmiş ve Keloğlan’ın yeniden yargılanmasına karar vermişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.