Hayvan HaklarıManşet

Kedi Eros’un öldürülmesi davasında tahliye gerekçesi açıklandı: Toplum baskısına rağmen tüm duruşmalara geldi

0

İstanbul Küçükçekmece’deki bir sitede, yılbaşı gecesi İbrahim Keloğlan tarafından dakikalarca darp edilerek katledilen kedi Eros’un davasında verilen kararın gerekçesi açıklandı.

Küçükçekmece 16. Asliye Ceza Mahkemesi‘nin kararında,  kaçmaya çalışan hayvanı 6 dakika boyunca tekmeleyerek ve işkence ederek öldüren Keloğlan’ın toplumda oluşan tüm tepki ve baskılara rağmen duruşmaya gelmiş olması, verilen 2 yıl 6 aylık cezanın gerekçelerinden biri oldu.

Savcılık itiraz etti

Ali Ağa My World sitesinde yaşayan ve orada yaşayanlarca bakımı üstlenilen Eros isimli kedi 1 Ocak 2024 tarihinde saat 03.15 sıralarında sitenin asansöründe İbrahim Keloğlan ile karşılaştı. Güvenlik kameralarının tespit ettiği görüntülerde Keloğlan, Eros’u asansörde tekmelemeye başladı.

Saldırgan, asansörde kaçan Eros’un peşinden gitti, kaçmaması için koridordaki kapıları kapattı ve tekmelemeye devam etti. 6 dakika boyunca süren şiddet sonucunda Eros, orada hayatını kaybetti.

Hayvanın ölümüyle ilgili açılan davanın Küçükçekmece Adliye Sarayı’nda 13 Mart tarihinde görülen son duruşmasına yüzlerce hak savunucusu katılmış ve Keloğlan’ın Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında en üst sınırdan cezalandırılarak tutuklanmasını talep etmişti.

Duvar‘dan Meral Candan‘ın aktardığına göre, mahkeme buna karşın indirim uygulayarak Keloğlan’a yurt dışı yasağıyla birlikte 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Keloğlan’ın serbest bırakılmasıyla sonuçlanan bu karar, kamuoyunda büyük bir tepki yarattı. Cumhuriyet Savcısı 18 Mart tarihli dilekçesinde kararın hukuken ve usulen yanlış olduğunu belirterek istinafa gideceklerini belirtti.

Savcılık Kedi Eros’un katiline ‘iyi hal indirimi’ne itiraz edecek

‘Toplumda oluşan baskı, yurt dışı yasağıyla bertaraf edilebilir’

Davayla ilgili mahkemenin gerekçeli kararında şu ifadeler yer aldı:

“Dosyada tüm delillerin toplanmış olması, sanığın toplumda oluşan tüm baskıya rağmen duruşmaya gelmiş olması, tutuklamanın tedbir niteliğinde olduğu, cezanın infazına yönelik bir işlem olmadığının göz önüne alındığında sanığa verilmiş olan cezanın miktarı ve dosyanın henüz kesinleşmemiş olması, sanığın toplumda oluşan baskı nedeniyle kaçma şüphesinin yurt dışı yasağı verilerek bertaraf edilebileceği değerlendirilerek sanık hakkında adli kontrol tedbirlerinden yurt dışı çıkış yasağı uygulanarak cezalandırılmasına karar verilmiştir.”

İndirim gerekçesi: Geleceği etkilenmesin

Kararda ayrıca 3 yıllık cezada uygulanan 1/6 oranındaki indirimin gerekçesi de ‘cezanın sanığın geleceğindeki olası etkileri sanığın lehine takdiri indirim sebebi’ olarak açıklandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.