Hayvan HaklarıManşet

Kedi Eros’un katili yeniden yargılanacak

0

İstanbul Başakşehir‘deki  Ağaoğlu My World Europe sitesinde asansörde sıkıştırdığı kedi Eros‘u darp eden, kaçan hayvanı yakalayıp dakikalarca işkence ederek öldüren İbrahim Keloğlan‘la ilgili avukatların ve savcıların iyi hal indirimine yönelik itirazları kabul edildi.

İtirazın görüldüğü Küçükçekmece 4. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk derece mahkemenin verdiği kararın kaldırılmasına ve dosyanın mahkemeye iadesine karar verdi.

Keloğlan, Küçükçekmece 16. Asliye Ceza Mahkemesi‘nde yargılanmış ve 8 Şubat 2024 tarihinde “Evcil Hayvanı Kasten Öldürme” suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası almıştı.

Cezanın “sanığın geleceği üzerindeki olası etkilerini” dikkate alan mahkeme, cezayı 1 yıl 3 ay hapis cezasına indirdi, sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum olmaması, kişilik özellikleriyle duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği konusunda olumlu kanaat meydana gelmiş olması gerekçesiyle de hükmün açıklanmasını geri bırakarak tahliyesine hükmetti.

‣ Kediyi öldüren katile iyi hal indirimine tepkiler yağıyor
‣  İşkenceyle öldürülen kedi Eros için, hafta sonu beş ilde sokaklara çağrı: Pankartını al gel!
‣  Hayvan hakları aktivistlerinden adaylara: Hangi ahlaktan, hangi güvenli sokaklardan bahsediyorsunuz?

Savcılık itiraz etmişti

Mahkemenin cezayı ertelemesi üzerine Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi karara itiraz etti.

İtirazı değerlendiren Küçükçekmece 4. Ağır Ceza Mahkemesi kararını açıkladı.

Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararlarına yer veren mahkeme heyeti, sanık İbrahim Keloğlu’nun suçunu kabul etmesi ve görüntülerde de “Evcil hayvanı kasten öldürmek” suçunun sabit olduğunu hatırlattı. Heyet, ısrarlı takip ederek 5 dakika boyunca acımasızca ve zalimce muamelede bulunarak hayvanın öldürülmesinde; kusurun ağırlığı, suçun işleniş biçimi ve yoğunluğu göz önüne alınarak temel ceza belirlenirken üst sınırdan ceza verilmesi gerektiği belirtildi.

Heyet ayrıca TCK 3. maddesine aykırı olacak şekilde işlenen suçun ağırlığıyla orantılı ceza verilmediğine de hükmetti.

Gerekçeli kararda BM Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi gibi uluslararası belgelere atıf yapılarak şu ifadelere yer verildi:

“Hayvanların yaşama ve kötü muameleye maruz kalmama gibi temel haklara sahip oldukları’ ve insanlığın hayvanın bir mal veya eşya olarak kabul edildiği anlayıştan, bir can olarak değerlendirildiği perspektife evrilmiş ve tüm hayvanların yaşamlarının güvence altına alınması yolunda önemli mesafeler katetmiş’ olduğu belirtilmiştir. Öte yandan gerekçeye göre kanun teklifinin amacı ‘bir can ve dost olarak kabul ettiğimiz hayvanların daha etkin bir şekilde korunması’dır. Bu amaca uygun şekilde ‘hayvanlara yönelik haksız eylemlere karşı caydırıcı yaptırımlar belirleme’nin onların korunması bakımından oldukça önemli olduğu vurgulanmıştır.”

‘Hayvanların korunması için caydırıcı yaptırımlara ihtiyaç var’

4. Ağır Ceza Mahkemesi, sanığa verilen 1 yıl 3 ay hapis ve hükmün açıklanmasının geriye bırakılması yönündeki kararın değerlendirmesinde ise Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararlarında vurgulanan hayvanların korunması için caydırıcı cezai yaptırımlara ihtiyaç olduğu, işlenen suçla verilen cezalar arasında orantısızlık olması ya da hiç ceza verilmemesi durumunda bu tür eylemlerin önlenmesini sağlayacak caydırıcı bir etki ortaya koymaktan oldukça uzak kalınacağını ifade etti:

“Gerçekleştirdiği eylemin niteliği ve ağırlığı dikkate alındığında sanığa verilen cezanı hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararı cezadan muaf tutulması sonucunu doğuracağı gibi, bu tür olaylara karışan kişilere hoşgörüyle yaklaşıldığı izlenimi uyandıracağı ve bu tür fiillere eğilimi olan kişileri cesaretlendirebileceği gibi bireylerin bu kapsamda devlete ve adalet mekanizmalarına olan güvenlerinde zedeleyeceği açıktır. Bu kapsamda sanığın gerçekleştirdiği eylemin niteliği ve ağırlığı dikkate alındığında sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesi cezadan muaf tutulması sonucunu doğuracağından usul ve yasaya aykırı görülerek itirazın kabulüne karar vermek gerekmiştir”.

Kedi Eros’a yapılan vahşi saldırı, başta hayvan hakları savunucuları olmak üzere tüm Türkiye’de infial yaratmış, katile “iyi hal indirimi uygulanarak serbest bırakılmasına büyük tepki oluşmuştu.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.