Hayvan HaklarıManşet

Eros’un katiline 2,5 yıl hapis, tutuklama yok: Yine iyi hal indirimi uygulandı

0
eros

İstanbul Başakşehir‘de yaşadığı sitenin asansöründe kıstırdığı kedi Eros‘u 6 dakika boyunca işkence ederek öldüren İbrahim Keloğlan‘ın yargılandığı davada karar açıklandı. Katilin 2 yıl 6 ay hapis cezası ve yurt dışına çıkış yasağı ile serbest bırakılmasına karar verildi.

Eros’un öldürülmesiyle ilgili olarak daha önce mahkeme, 4 ay hapis cezası vermişti. Savcılığın ve hayvan hakları avukatlarının cezayı az bulması üzerine yaptığı itiraz sonrası bugün, duruşma yeniden görüldü.

Küçükçekmece 16. Asliye Ceza Mahkemesi‘nde görülen ve sabah 10.30’da başlayan duruşma için yüzlerce vatandaş, adliye koridorlarını tıka basa doldurdu.

Bakanlık hariç, davaya müdahil talepleri kabul edilmedi

Öte yandan davaya Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım İl Müdürlüğü, İzmir Barosu, Ankara Barosu, Denizli Barosu, İstanbul Barosu, Türkiye İşçi Partisi, Halkların Kurtuluş Partisi, İYİ Parti, Haçiko Derneği, Mazmel Derneği, Hayvanlara Adalet Derneği ve Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyon Başkanlığı katılım talebinde bulundu.

Ancak hakim yalnızca Tarım ve Orman Bakanlığının katılım talebini kabul etti. Baro, siyasi parti ve derneklerin katılımı, olaydan doğrudan zarar görme ihtimalleri olmadığı için kabul edilmedi.

‘Halen kediyi döverek öldürmeye devam ediyor’

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu sözcüsünün duruşmada dile getirdiği ifadeler büyük bir alkış aldı:

“Tüm beyanım 4 dakika 4 saniye sürmüştür. Yani #ibrahimkeloglan halen kediyi döverek öldürmeye devam ediyor.”

Eros’un katili İbrahim Keloğlan ise “Hatamı kabul ediyorum, benim iyi yanlarım neden görülmüyor bilmiyorum” dedi. Bu sözlere salondakilerden “Hata mı!” tepkisi yükseldi.

Savcı mütalaasında “Sanık, kediyi kaçmasına rağmen ısrarla takip etmiş, merhametsiz ve acımasız bir şekilde canavarca hisle öldürmüştür. Tüm deliller doğrultusunda sanık hakkında üst sınıra yakın ceza verilmesini ve tutuklanmasını talep ediyorum” ifadelerini kullandı.

Adliyedeki kalabalık, “katil vuruyor, devlet koruyor” sloganları attı.

2,5 yıl ceza aldı ancak tutuklama kararı verilmedi

Ara verdikten sonra kararın 14.00’da açıklanacağını bildiren mahkemede, önce kalabalığın binayı terk etmesi gerektiği, kararın daha sonra açıklanacağı söylenmişti. Hayvan hakları örgütlerinin avukatları, ‘bir menfaat ilişkisi yok’ denilerek duruşma salonuna alınmadı.

Müştekilerin avukatı, sanık Keloğlan’ın en üst hadden cezalandırılmasını ve tutuklu yargılanmasını talep etti.
Avukat, sanık İbrahim Keloğlan’ın, önceki savunmasında “Benim de kedim var” ifadesini hatırlatarak “Cinsel istismarcıların da çocukları vardır. Kadın katillerinin eşleri, anneleri, kız kardeşleri vardır. Dolayısıyla sanığın hayvan sahibi beyanı da suçtan kurtulmaya yöneliktir. Sanık yargılamanın en başından bu güne suçtan kurtulmaya yönelik beyanlarda bulunmuştur” dedi.

Öte yandan vatandaşların tepkisi üzerine duruşma salonunda verilen karar açıklandı ve İbrahim Keloğlan’ın yalnızca 2,5 yıl ceza alması ve tutuklanmaması, büyük tepkiye neden oldu.

Cezanın bir kez daha en üst sınırdan verilmediği, katile iyi hal indirimi uygulandığı belirtiliyor.

‘Katil ceza alırsa hala bekleyen sizlerin sayesinde olacak!’

Eros için duruşmada bulunan avukatlarla destek için gelen yurttaşlar arasında ise polis barikatı kuruldu. Avukat İlke Acar, duruşmaya verilen desteğe ilişkin olarak “Eros için gelenlerle aramızda polis barikatı var. Şunu söyleyebilirim ki bugün duruşmaya gelen sokak hayvanları gönüllüleri olmasaydı bu kokuşmuş hukuk düzeni karşısında biz avukatlar maalesef hiçbir şey yapamazdık. Katil ceza alırsa hala bekleyen sizlerin sayesinde olacak!” dedi.

2 yıl 6 aya düşürülen cezaya ilişkin değerlendirmede bulunan Acar, “Arkadaşlar öncelikle tutuklama yok. Bu bizim için büyük bir dezavantaj, ayrıca iyi hal indirimi uygulandı, yani ceza üst sınırdan verilmedi. Eski karardan tek farkı HAGB’nin kalkmış olması, maalesef başka bir kazanım yok. Tek dileğimiz bu kararın üst mahkemeden dönmesi” ifadelerini kullandı.

‘Ceza değil, ödül’

Öte yandan İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi avukatları, duruşmaya ilişkin açıklamada bulunarak “Site sakinleri tarafından beslenen ve bakılan canımız EROS’u önce asansör içerisinde tekmeleyen ve devamında takip ederek kaçmasını engelleyip 6 dakika boyunca koridorda defalarca tekmeleyerek katleden Sanık hakkında verilen karar; Ceza değil, ödüldür” denildi. Ayrıca açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sanık, canımız Eros’u kasten öldürdü; bu husus dosyada bulunan görüntüler ile sabit olup hiçbir şüphe barındırmamaktadır. Yaşanan vahşet; hayvan haklarının ihlaline yönelik, toplumsal güvenliğe kasteden, kamu vicdanını derinden yaralayan ve toplumda infial yaratan bir olaydır.

Mağdurun canlarımız olan hayvanlar olduğu birçok dosyada olduğu gibi bu dosyada da etkin bir yargılama yapılmadı ve sanığa adeta ödül gibi suç işlemesi konusunda cesaretlendirici bir karar verildi.

İyi hal indirimine gidilmesi, kamuoyu vicdanını sarsmakta ve adalete olan inancı azaltmaktadır.

Sanığın dosyaya yansıyan görüntülerdeki insanlık dışı kişiliği ve suça konu eylemi işleyiş biçimi dikkate alındığında; sanığın en üst sınırdan cezalandırılması gerekmektedir.

İşlenen suç ile verilen cezalar arasında orantısızlık olması ya da hiç ceza verilmemesi durumunda; bu tür eylemlerin önlenmesini sağlayabilecek caydırıcı bir etki ortaya koymaktan oldukça uzak kalınmaktadır.

Tüm bu hususlar dikkate alındığında; kastın yoğunluğu ve suçun işleniş biçimi dikkate alınmadan üst sınırdan uzaklaşarak verilen hapis cezası, sanığın ıslah edilme zaruriyeti irdelenmeden cezada iyi hal indirimine gidilmesi asla kabul edilmez!

İyi hal indirimi olarak bilinen takdiri indirim nedenlerinin bu dosyada varlığından söz edilemez. Sanığın ceza alma korkusu ile yaptığı göstermelik ‘saygılı’ davranışlarının takdiri indirime sebebiyet vermesi hukuka ve vicdana aykırıdır.

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu uyarınca güvence altına alınan yaşam hakkına canavarca hislerle saldırıda bulunan sanık hakkında; ödül olarak verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası ve buna uygulanan takdiri indirimin kaldırılması ve Kanunda üst sınır olan 4 yıl hapis cezasının hiçbir takdiri indirim sebebine yer verilmeksizin tayini ile tutuklanması gerekmektedir.

Sanığın en üst sınırdan cezalandırılıp tutuklanması ve vicdanların teskin edilmesi için gerekli kanun yollarına başvuracağımızı ve sessiz canlara ses olmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

Adliye önünde toplanan kalabalık, öfkesini dillendirdi:

 

You may also like

Comments

Comments are closed.