Hafta SonuKöşe YazılarıManşetYazarlar

Sanal sokakların eli sopalıları: Troller

0

Sokaklarda, meydanlarda, genel olarak kamusal alanlarda siyaset yapmanın olabildiğince engellendiği bir süreçten geçtiğimiz herkesin malumu. En temel Anayasal haklardan olan bir fikri kamusal alanda ifade etme hakkını kullananlar hemen kaba kuvvetle bastırılmaya çalışılıyor. Elle tutulur, gözle görülür hayatın bastırıldığı bir dönemde de doğal olarak kaçış sanal meydanlara, sosyal paylaşım platformlarına kayıyor. Sokakları kontrol eden AKP-MHP Koalisyonu, sansür yasası vb. girişimlerle sanal sokakları kontrol etmeye çalışırken; kimi zaman sokaklarda ortaya çıkan eli sopalı çetelerin de sosyal medyada bir karşılığı olacaktı tabii: Troller!

AKP eliyle yaratılan ve bizim vergilerimizle hayatlarını sürdüren trollerin oluşturdukları ağ katman katman. Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özgür Özel geçtiğimiz günlerde bu ağır katmanı daha ortaya serdi ve troll örgütlenmesi denen yapının nasıl bir organizasyon olduğunu örnek üzerinde gördük. Fakat ona geçmeden önce ilk önce şunu bir sormak gerekli: Nedir bu troller?

Maaşlarını ödediğimiz ‘dokunulmazlar’

İlk başlarda sosyal medyayı zekalarıyla insanları kandırmak için kullananlara troll denirdi. Fakat iş siyasileştikçe zeka kısmı silindi; kandırma kısmı da dezenformasyon ve saldırıya döndü. Dijital sokakların eli sopalı çeteleri bunlar. Fikrinizi beyan ettiğinizde ya da bazen sadece varlığınızla onlara rahatsızlık verdiğinizde ortaya çıkan bir (gerçek anlamda) sürü sosyal medya hesabı. Hepsi birer insan değil. Belki 50 hesabı bir kişi yönetiyor; belki 200 hesabı bir kişi yönetiyor ama hepsinin bir yerlerden çaldıkları profil fotoğrafları var; uydurdukları bir isimleri var. Var da var…

2015’te resmi açılışını Beşir Atalay’ın yaptığı, AKP’nin Maslak’taki ‘Yeni Türkiye Digital Ofisi’nde 200 kişi 24 saat esasına göre çift vardiya olarak görev yapıyor.

Peki neden varlar? Sosyal medyada görünür olmak önemli. Bunun için de kalabalık olmak gerekiyor. Aynı anda bir sözü tekrarlamak gerekiyor. Sesinizin herkesten fazla çıkması gerekiyor. Fakat troll dediğimiz konu bu kadar masum bir girişim değil.  Herkes sesini daha çok çıkartmak ister. Yeşiller Partisi olarak biz de istiyoruz. Fakat bu durum farklı. Farklı çünkü;

  • Hukuksal olarak dokunulmazlar. Sizi hedefe koyduklarında aklınıza gelebilecek her yerden, hiç bir sınır tanımadan saldırıyorlar. Bunu nasıl yapabiliyorlar? Çünkü yargılanmayacaklarını, başlarına bir şey gelmeyeceğini biliyorlar. Özgür Özel’in ifşasına başrolünde olan kişinin hem Jandarma hem Emniyet hesaplarını kontrol ettiği ifade ediliyor. Kimi kime şikayet edeceksiniz? Size söylenen sözlerin yarısını bile etseniz hemen kendinizi karakolda bulabilirsiniz ama onlar hukuk karşısında görünmezlik pelerini giymiş durumdalar. Suç işleme özgürlüğü bu dönemde belli gruplara tanınmış bir özgürlük.
  • Maaşlarını biz veriyoruz. Hukuk karşısında dokunulmazlar ve bize küfretmek, bize yalan haber yaymak için bizim paramızı alıyorlar. Bir siyasi yapı, hukuk karşısında başına gelecekleri göze alarak ve finansmanını kendi sağlayarak bu işe girişiyorsa, kendi bileceği iş deriz ve geçeriz. Ekonomik şartlar ve hukuk zaten onları sınırlar. Fakat kamu kaynakları hortumlanarak bir organize suç şebekesi yaratılıyorsa burada çok ama çok yanlış bir durum var demektir.

Seçime yaklaştıkça bu trollerin daha aktif olduğunu, farklı farklı kılıklarda ortaya çıktıklarını göreceğiz. Seçimi AKP-MHP Koalisyonu’nun kazanması onların işlerine devam etmesi demek olduğu için saldıracaklar. Bir de üstüne uluslararası sanal manipülasyonlar gelebilir.

Türkiye’nin doğalgaz borcunu erteleyerek ekonomik anlamda ve AKP lehine seçimlere müdahale eden Rusya’nın ABD ve Almanya seçimlerinde yaptıklarını akılda tutmakta fayda var.

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.