Manşet

RSF: Son beş yılda 10 çevre muhabiri öldürüldü

0

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) bu yıl 22 Ağustosa denk gelen ve  insanlığın doğa üzerinde bir takvim yılı içinde yarattığı talebin, dünyadaki doğal varlıkların yenilenme hızını aştığı günü belirten Dünya Limit Aşım Günü’nde çevre haberi yapan gazetecilere ilişkin bir rapor hazırladı.

Çevre haberleri yapan gazetecilerin de risk altında olduğu ifade edilen raporda son 5 yılda 10 gazetecinin yaptığı haberler nedeniyle öldürüldüğü, 53 gazetecinin ise hak ihlali yaşadığı belirtildi.

Filipinler’de cinayet teşebbüsü

bianet’ten Hikmet Adal’ın haberleştirdiği rapora göre hak ihlalleri ve gazetecilerim karşılaştığı tehlikeler en son Filipinler’de çalışan ABD’li gazeteci Brandon Lee’nin, 2019’da uğradığı bir saldırıdan kurtulmasıyla gündeme gelmişti.

Fotoğraf: Brandon Lee

Filipinler’in kuzeyindeki takımadalardaki çevre sorunlarını yazdığı için “sosyal medyada sürekli tehdit ve tacize maruz kaldığını” söyleyen ve “hükümetlerin örtbas etmek istediği adaletsizlikleri kınayan” Lee, Ağustos 2019’da uğradığı cinayet girişiminden yaralı kurtulmuştu.

Lee’ye yönelik cinayet girişimi, RSF’nin  Aralık 2015’ten bu yana kaydettiği, çevre haberlerine ilişkin 53 ihlalden yalnızca biri.

Yılda ortalama iki gazeteci öldürülüyor

Kayıtlara göre ormansızlaşmadan, yasadışı madencilikten, arazi gaspları, endüstriyel faaliyetler ve inşaat projelerinden kaynaklanan çevresel etkileri araştırdığı için her yıl ortalama iki gazeteci öldürülüyor.

Geçtiğimiz on yılda çevresel konuları haber yaptığı için 20 gazeteci öldü, bu gazetecilerden 10’u son beş yıl içinde hayatını kaybetti.

Raporda son 5 yılda öldürülen 9 gazetecinin cinayetinin şüpheye yer bırakmayacak nitelikte olduğu ifade edildi. Bu gazetecilerden dördü Hindistan’da ikisi Kolombiya’da, biri Meksika, biri Filipinler ve biri de Myanmar’da öldürüldü.

Kum mafyası tarafından altı kez başından vuruldu

Hindistan’ın kuzeyindeki Uttar Pradesh eyaletinde günlük çıkan Kampu Mail gazetesinin muhabiri Shubham Mani Tripathi, Haziran 2020’de üçü başından olmak üzere altı kez vuruldu.

Gazeteci ölümünden kısa süre önce paylaştığı Facebook gönderisinde, yasadışı kum madenciliğiyle ilgili arazi gasplarını takip ettiği için “kum mafyası” tarafından öldürülmekten korktuğunu söylemişti.

Önce hapis sonra cinayet

Açıkça öldürülen dokuz gazeteciye ek olarak, bir gazeteci 2018’de Endonezya Borneo‘da hapishanedeyken şüpheli bir şekilde öldü. Muhammed Yusuf arazi gasplarını yazarken, bir palmiye yağı şirketini karaladığı gerekçesiyle hapse atılmıştı. Eşi gazetecinin boynunun arkasındaki morluk nedeniyle doğal yollardan ölmediğine inanıyor.

Vakaların yüzde 66’sı Asya ve Amerika’da

Çevre gazetecilerine yönelik tacizler, dünyanın tüm kıtalarında meydana gelse de kaydedilen vakaların yüzde 66’sı Asya ve Amerika’da yaşandı.

Ayrıca gazetecileri susturmak için her zaman şiddet içeren yöntemlere başvurulmadı. Birçok gazeteci çevre sorunlarını haberleştirdiği için endüstriyel şirketler tarafından dava edildi ve cezai kovuşturmaya maruz kaldı.

Önderoğlu: Bülent Şık’a verilen hapis cezası bozulmalı

Konuyla ilgili bianet’e konuşan RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, çevre haberleri yapan gazetecilerin de artık tehlikede olduğunu belirterek, devlet ve şirketlerin gazeteciler üzerindeki baskısına değindi.

Türkiye’den Bülent Şık’ı örnek veren Önderoğlu, Şık’a verilen 1 yıl 3 aylık hapis cezasının bozulmasını istedi. Önderoğlu şunları söyledi:

Tüm dünyada çevreye bağlı konuların araştırılması yakıcı meseleler arasında yerini alırken, ticari çıkarları önceleyenleri teşhir eden gazeteciler için de ciddi tehlike doğuruyor. Türkiye bu yönde haberlerin keyfi şekilde sansür edilmesi veya yazarlarının yargılanması gibi çok yönlü baskılar gözümüzden kaçmıyor. Çoğu kez yargının, kamuoyunu bilgilendirmede risk alanları yalnız bıraktığı ve çevreyi tehdit eden yatırımlara arka çıktığına üzülerek tanıklık ediyoruz. Örneğin, RSF olarak Çevre üzerinde kanserojen etkiyi Cumhuriyet gazetesi yazısında sergileyen Bülent Şık’ın cezasının bozulmasını talep ediyoruz.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.