ManşetMedya-İnternet

Uğur Mumcu öldürülüşünün 31. yıldönümünde anıldı

0

31 yıl önce Ankara‘daki evinin önünde, otomobiline yerleştirilen bomba ile katledilen Araştırmacı Gazeteci Uğur Mumcu öldürülüşünün yıl dönümünde birçok kentte anıldı. Suikastın gerçekleştiği yerdeki anıta karanfiller bırakılarak mumlar yakıldı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP’li siyasetçilerin yanı sıra CHP’li belediye başkan adayları ile çok sayıda yurttaşın katıldığı anmada konuşan Özel, “Gün gelecek, o tuğlayı çekeceğiz, hepsi altında kalacak ve bu ülke o günden sonra rahat edecek” dedi.

Anmanın gerçekleştiği sokakta güvenlik önlemleri alındı, yurttaşlar Mumcu’nun evinin önüne üst aramadı yapıldıktan sonra alındı. Anmaya çok sayıda yurttaş katıldı.

Evrensel’in aktardığına göre; Kocaeli’de de Mumcu için anma gerçekleştirildi. Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti, Kocaeli Barosu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneğinin çağrısıyla İzmit Uğur Mumcu Parkı‘nda gerçekleştirilen anma etkinliğine sendikaların, meslek örgütlerinin, siyasi partilerin temsilcileri ve Uğur Mumcu’nun meslektaşları da katıldı.

Ortak açıklamada “Uğur Mumcu bugün yaşasaydı hukukun devletini anayasayı yazardı. Uygulanmayan AYM, AİHM kararlarını,; İstanbul Sözleşmesi‘nden neden çıkıldığını; FETÖ’nün siyasi ayağını, emperyalistlerin orta doğu planlarını, tarikat siyaset ve ticaret üçgenini, kadın cinayetlerini çocuk gelinleri, talan edilen doğayı, depremi, enflasyonu, emekçilerin gittikçe yoksullaşmasını yazardı. Uğur Mumcu’yu bizden almasalar demokrasiden ve özgürlüklerden yana olanlar seslerini daha güçlü duyurabilirdi. O yine korkmaz halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı uğruna araştırmaya ve yazmaya devam ederdi” ifadelerine yer verildi.

Bursa‘da ise açıklama sonrası yürüyüş yapılarak Heykel’deki Atatürk anıtına çelenk bırakılarak saygı duruşu gerçekleştirildi.

“Karanlığa inat karanfillerimiz ile bir kez daha toplandık” diyen Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şube Başkanı Yüksel Baysal şöyle devam etti:

“Tam bağımsız Türkiye şiarıyla yazan, yazdıkça devleşen, devleştikçe yurdun dört bir yanına aydınlık yarınların tohumlarını saçan gazeteci- yazar Uğur Mumcu’yu 31. katlediliş yıldönümünde anmak üzere bir kez daha Heykeldeyiz. Ankara’nın ortasında Uğur Mumcu’yu bombaladılar. Sonrasında Onat Kutlar, Metin Göktepe, Ahmet Taner Kışlalı Hocayı’da katlettiler. Hrant Dink, Agos’un önünde vuruldu. Ve son olarak meslektaşımız Nuh Köklü’yü öldürdüler İstanbul’un tam ortasında. 79 meslektaşımızın canını aldılar. Gerçek gazetecilik onurunu yaşarken katledilenlere bin selam olsun.”

Araştırmacı Gazeteci Uğur Mumcu 24 Ocak 1993’te Ankara’da evinin önündeki arabasına yerleştirilen bombayla 51 yaşında öldürülmüştü.

Yolsuzluk iddiaları, derin devlet, yasa dışı örgütler ve bağlantılarının üzerine giden, yazan bir gazeteciydi.

Öldürüldüğünde dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Ağar faili meçhul cinayetlerle ilgili olarak Mumcu’nun eşi, eski TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu‘ya “Bir tuğla çekersem duvar yıkılır” demişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.