ManşetTürkiye

Barış akademisyeni Semra Somersan hayatını kaybetti

0

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza atan Barış Akademisyenleri‘nden Semra Somersan yaşamını yitirdi.

Gazeteci ve Yazar Somersan’ın ölüm haberi Barış Akademisyenleri  X (eski adıyla Twitter) hesabından duyuruldu.

Yapılan paylaşımda, “Türkiye’nin çok çeşitli barış hareketleri de fark yaratacak- barış getirecek, yarın değil belki, ama yakında’ diye yazan sevgili hocamız, barış imzacısı, gazeteci, yazar #SemraSomersan’ı kaybettiğimizi derin üzüntüyle öğrendik” denildi.

Semra Somersan

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun olduktan sonra Fulbright Bursu ile ABD‘ye gitti. The Ohio State Üniversitesi’nde, 1974 yılında Sosyal Psikoloji’den yüksek lisans, 1976 yılında Antropoloji bölümünden yüksek lisans, 1981’de ise doktora derecesi aldı. ABD’de iki yıl misafir öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra 1983 yılında Türkiye’ye dönen Somersan, önce Nokta Dergisi (1983-1985), ardından Cumhuriyet Gazetesi‘nde (1985-1989) araştırmacı gazeteci olarak çalıştı.

Nokta Dergisi’nde, ABD’de yasaklı kimyasal maddelerin Türkiye’de insanlar üzerinde ilaç olarak denenmesi ile ilgili ortak çalışması ile Cumhuriyet Gazetesi’nde, Türkiye’ye zehirli atık ithali ile ilgili araştırmasından dolayı iki ulusal gazetecilik ödülü aldı. Demokrat Dergisi‘nde ve Turkish Daily News‘da yazıları yayımlandı.

Metis Kitap tarafından 1993 yılında basılmış, “Türkiye’de Çevre ve Siyaset: Olağan Ülkeden Olağanüstü Ülkeye” ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan Ekim 2004’te çıkan “Sosyal Bilimlerde Etnisite ve Irk” adlı iki kitabının yanı sıra pek çok dergi ve gazetede yayımlanmış makalesi bulunuyor.

Özgür Gündem gazetesinde haber müdürü olarak çalışan Somersan, 2000 yılında üniversiteye girdi. Somersan son olarak İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesiydi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.