Doğa MücadelesiEkolojiİkizdere DirenişiManşet

Reis’e HES toplantısı yaptırılmadı: Yok edilen ormanlar halkın sabrını taşırdı

0

Rize İkizdere Vadisi’nde Cengiz İnşaat’ın yapmak istediği taş ocağına karşı verilen mücadele devam ederken AKP’ye yakınlığıyla bilinen bir başka şirketin, Reis Holding’in, RS Enerji Elektrik Üretim Sanayi tarafından hidroelektrik enerji santrali (HES) projesi için yapacağı toplantı, yurttaş tarafından engellendi.

Dereköy’de planlanan HES projesi için yapılan halkı bilgilendirme toplantısı, halkın tepkisiyle durduruldu.

İkizdere Çevre Derneği Basın Sözcüsü Asuman Fazlıoğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Taş ocakları ve HES’lerle delik deşik edilen doğamız, yok edilen ormanlarımız İkizdere halkının sabrını taşırmıştır. İkizdereli, ormanlarının, sularının rant projelerin kurban edilmesini istemiyor” dedi.

HES

Söz konusu toplantıda tutulan ve halkın tepkilerini gösteren tutanak. – 28 Kasım 2023

İkizdere’de Reis’in HES telaşı: Nedir bu reislerden çektiğimiz?
[Bir konu/k] İkizdere’nin kızından köyün mücadelesi: Bir milat olarak Cengiz İnşaat
Çevre aktivistleri Kadıköy’de buluştu

Ne olmuştu?

Rize’nin İkizdere ilçesinde yapılacak olan lojistik liman inşaatında kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan taş ocağı için Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, ilçedeki Eskencidere Vadisi’nde acele kamulaştırma kararı alınmıştı.

Bunun üzerine köylüler harekete geçerek, vadinin girişine çadır kurup nöbet tutmaya başladı. Kararı da yargıya taşıdı. Ancak inşaatı gerçekleştirecek olan Cengiz Holding çalışanları 21 Nisan’da vadiye girerek taş ocağı için yol açma çalışmalarına başladı.

Jandarma eşliğinde gelen şirket çalışanları, vadi girişine çadır kurup nöbet tutan vatandaşlardan çadırlarını kaldırmalarını istedi. Nöbet tutan vatandaşların tepkilerine rağmen çadırlar kaldırılırken, jandarma vadi girişine barikat kurdu.

Kısa sürede iş makineleri çalışmaya başlarken, bölge halkı da vadiye akın etti. Vatandaşlar, vadide çalışma yapan firma yetkilerinin herhangi bir izinlerinin olmadığını, yapılan çalışmanın yasa dışı olduğunu söyledi. Direnen köylüler, eylemleriyle iş makinalarının alandan ayrılmasını sağladı.

Söz konusu projeye “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir” kararına karşı açılan dava için hazırlanan bilirkişi raporunda projenin usulsüz olduğu ve yapımının uygun olmadığı belirtilmişti.

İkizdere’deki Cengiz İnşaat tarafından yapımına devam edilen taş ocağı projesinde bugüne kadar projede çalışan vatandaşlardan bazıları iş makinelerini kullanırken gerçekleşen kazalar nedeniyle hayatını kaybettiği, taş ocağı nedeniyle bugüne kadar bölgedeki yaban hayatının olumsuz etkilendiği, bölgedeki ağaçların zarar gördüğü bildirilmişti. 

Söz konusu bilirkişi raporunun detaylandırılmadığı gerekçesi sonrası mahkemeye Mart 2022’de ek bilirkişi raporu sunulmuştu. 

İlk bilirkişi raporunda arıcılığın, bitki örtüsünün, doğanın, yaban hayatının olumsuz etkileneceği yönünde görüşler bildirilmiş ama daha sonra mahkeme tarafından ek bilirkişi raporu istenmesi sonrası gelen ek raporda söz konusu görüşlerin tam tersine yer verilmişti: Özenle ağaç kesmek, arıcılığın üzerindeki olumsuz etkilerin bertaraf edilmesi vb…

İkizdere’yi yok eden taş ocağına Danıştay’dan ‘dur’ kararı: Hukuk yavaş, makine hızlı
‣ İkizdere’yi yok eden taş ocağına Danıştay’dan ‘dur’ kararı: Hukuk yavaş, makine hızlı

Reis Holding’in, RS Enerji Elektrik Üretim Sanayi tarafından hidroelektrik enerji santrali (HES) projesi için başlattığı hukuki süreç şirketin lehine çıkmıştı.

22 Haziran’da İkizdere Dernekler Federasyonu (İDEF) tarafından yaptırılmayan HES’le ilgili halkı bilgilendirme toplantısının yapılması için mahkemece onay verilmişti.

Toplantının 28 Kasım’da İkizdere Öğretmen Evi’nde gerçekleştirilmesi için şirket, salonu kiralamıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.