Doğa MücadelesiEkolojiManşet

İkizdere’de Reis’in HES telaşı: Nedir bu reislerden çektiğimiz?

0

Rize İkizdere Vadisi’nde Cengiz İnşaat’ın yapmak istediği taş ocağına karşı verilen mücadele devam ederken AKP’ye yakınlığıyla bilinen bir başka şirket, Reis Holding, RS Enerji Elektrik Üretim Sanayi tarafından hidroelektrik santral (HES) projesi için çalışmalar başlatıldı.

İkizdere-Dereköy HES’ isimli projeye ilişkin konuşan İkizdere Dernekler Federasyonu 2. Başkanı İsmet Ekşioğlu, enerji ihtiyacı adı altında dünyaca örneği olmayan ve turizm bölgesi ilan edilen vadinin yok edileceğini, gidecek başka vatanlarının olmadığını ifade ederek HES projesine karşı dayanışma çağrısında bulundu.

Kabahor Deresi’nde yapılması planlanan proje için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci de başlatıldı. Bu sürece dahil olan ‘Halkın Katılımı Toplantı’sı (HKT) ise 22 Haziran’da saat 10.00’da Öğretmenevi toplantı salonunda gerçekleştirilecek.

[Bir konu/k] İkizdere’nin kızından köyün mücadelesi: Bir milat olarak Cengiz İnşaat
Çevre aktivistleri Kadıköy’de buluştu
‣ İkizdere’yi yok eden taş ocağına Danıştay’dan ‘dur’ kararı: Hukuk yavaş, makine hızlı

‘Koruma altında olmasına rağmen nasıl HES ve taş ocağına izin veriliyor?’

Vadilerinin aç gözlü holdinglerin HES ve taş ocağı çalışmalarıyla açıkça işgal altında olduğunu aktaran İsmet Ekşioğlu “Bu vadilerimiz 2010’dan itibaren Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun aldığı karar sonucu doğal sit alanı ilan edilmiştir. İlgili bakanlık ise aradan tam 10 yıl geçtikten sonra bu durumu tescil etmiştir. Bakanlığın kararına göre ise sit alanı ilan edilen bu bölgelerde henüz başlamış proje yok” dedi ve ekledi:

“Kurulun kararı sonrasında 2863 sayılı Yasa gereği söz konusu bu alanlarda sözde taş ocağı, madencilik çalışması dahi yapılamayacak, HES inşaatlarına izin verilmeyecek. Böylece önemli turizm bölgesi olan İkizdere, Anzer, Cimil ve Ovit yöresinde yapılması planlanan 26 HES projesinin yapımı imkansızlaştırılacaktı, ancak bu böyle olmadı. İkizdere Vadisi koruma altına alınmış bir vadi olmasına rağmen nasıl oluyor da bu vadide yeniden taş ocağı ve HES projeleri yapımına izin veriliyor? Bir yandan yasal kararlar alıyorsunuz, diğer yandan bu kararları yok sayıyorsunuz. Bugün Cengiz İnşaat’ın katlettiği Eskincedere Vadisi dünyaca koruma altına alınan 200 vadiden bir ve de 50. sırada yer almaktadır ve bu cenneti yok ettiniz.”

‘Nedir bu reislerden çektiğimiz?’

Cennet vadilerinin zaten yok olduğunu, bütün bunlar yetmezmiş gibi şimdi başlarına Reis Holding’in yapacağı HES belası geldiğini aktaran Ekşioğlu, “Yahu bu vadide zaten su kalmadı ki nereye nasıl HES yapıyorsun? Bu ülkeyi tek başına yöneten reisten yıllardır çekiyoruz şimdi de Reis Holding’den çekeceğiz, nedir bu reislerden çektiğimiz? Açıkçası bize diyorlar ki; ‘biz buraları katledeceğiz bu vadiyi terk edin burada yaşamanız artık mümkün değil gidin’” diyerek tepki gösterdi.

You may also like

Comments

Comments are closed.