2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİDoğa Mücadelesiİkizdere DirenişiManşet

Çevre aktivistleri Kadıköy’de buluştu

0

İstanbul‘un Kadıköy ilçesindeki Rıhtım Meydanı‘nda bir araya gelen Doğanın Çocukları ve İkizdere Çevre Derneği, yetkililerden insan ve çevre sağlığını tehlikeye atan uygulamalara son vermelerini talep etti.

Doğanın Çocukları, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri sonrası hükümetin izlediği afet yönetim politikalarını eleştirerek, izlenen enkaz yönetim planı ile halkın ve çevrenin sağlığının tehlikeye atıldığına dikkati çekti.

Ekokırım suçlarına karşı seslerini yükseltmek için toplandığını ifade eden aktivistler, yıkılan kentlerin yeniden inşa süreçlerine değinerek “Yıkılan kentleri yeni sermaye birikim alanları olarak gören müteahhitler ve inşaat şirketleri ile el ele vermiş iktidar koalisyonu yayımladığı 126 nolu Kararname ile bu kentleri hızlı bir şekilde imara açmayı, toplumsal belleği ve tarihi ve kültürel dokuyu yok etmek pahasına betona gömmeyi planlıyor” dedi.

Geçmişte, maliyeti az rantı çok olsun mantığıyla alelacele yapılan binaların yıkımlarının oluşturduğu enkazın da atar topar kaldırılması ve yeni projelere başlanmasıyla asbest sorununun bir kez daha gündeme geldiğine yer veren Doğanın Çocuklar, afet sürecinin başından bu yana uzmanların, emek ve ekoloji örgütlerinin ve STK’ların bu tehditler konusunda uyarılarda bulunduğuna dikkati çekti:

Önlem alınmadan yıkılan binalardan, taşınan molozlardan yayılan asbest, silika ve diğer kimyasallar, bu kimyasalların havaya suya toprağa karışması, besin zincirine girmesi; yüzbinlerce hatta milyonlarca canlının yaşamını etkileyecek, birçok hastalığa sebep olabilecek, ölümcül bir tehdit anlamına geliyor.

‣ ‘Deprem sonrası moloz ve atıklar doğru bertaraf edilmezse risk büyük’
‣ Depremde sağ kalanlar şimdi de zehir soluyor: Zeytinliklere, çadır kentlerin dibine enkaz yığıyorlar

‘Depremden daha fazla ölüme sebep olacak’

Söz konusu kimyasalların depremden çok daha fazla ölüme sebep olabilecek bir tehdit oluşturduğuna ve buna rağmen hiçbir önlem alınmadığı gibi ses çıkaranlar da susturulmak istendiğine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Toplum sağlığı için zehir demek olan bu molozların derelere, sulak alanlara dökülmesi, oradan tarım ve yaşam alanlarına taşınması ilk olarak dikkate alınması ve önlenmesi gereken bir durumdu. Malatya’da kayısı, Adıyaman’da tütün, Hatay’da maydonoz ve narenciye, yani kirletilen tarım alanlarında yetiştirilecek tarımsal ürünler yarın bizim sofralarımıza gelecek, fakat bu ürünler bize besin olmaktansa zehir olacak. Bu depremden çok daha büyük bir felaketle karşı karşıyayız demek anlamına geliyor. Bu ülkede biz ayrıcalıksızların, doğa ve yaşam savunucularının, uyarılarına; bakanlıkların, belediyelerin gözü kulağı kapalı.”

‘Yaptığınız soykırım ve türkırımdır’

Tüm bunların toplum sağlığına büyük tehditler teşkil ettiğini vurgulayan aktivistler, “Depremde yalnız bıraktıkları halkı şimdi de bu kimyasallarla zehirlemeye başladılar. Bunun bir soykırım ve türkırım olduğunu görüyoruz” diye eklediler.

‣ Asbest kabusu: Kontrolsüzce doğaya bırakılan molozlar 11 ilde yaşamı tehdit ediyor
‣ Adıyaman’da dere yatağına dökülen enkaza halk tepkili: Neden önlem alınmıyor?

Yetkililere seslenerek gerekli tedbirlerin alınması çağrısında bulunan aktivistler “Sizi tekrardan uyarıyoruz: Suç işliyorsunuz. Bu bir toplu katliamdır, bir insanlık suçudur, bir ekokırım ve türkırım suçudur. Milyonlarca canlı hastalandıktan sonra buradan geri dönüş yok fakat biz işlenen suçları görüyor ve raporluyoruz. Ekolojik yaşamı öyle ya da böyle ama mutlaka hesaplaşarak kuracağız” ifadelerini kullandı.

‘Siz yapın, biz hukuku sonra getiririz mantığıyla adalet sağlanamaz’

İkizdere Çevre Derneği de Rize‘nin İkizdere ilçesinde Cengiz İnşaat’ın yürüttüğü taşocağı projesine tepki göstermek üzere Kadıköy Rıhtım Meydanı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

İkizdere Vadisi‘nin kollarından Eskencidere Vadisi‘nin dünyada sayılı ekolojik bölgeler arasında yer aldığı kaydedilen açıklamada, bu vadinin taş ocağı projesi nedeniyle yok edilmeye devam ettiği belirtildi.

Dernek, “Cengiz İnşaat ve onun taşeronlarına karşı üç yıldır sürdürdüğümüz hukuki mücadelemiz ve itirazlarımız da devam etmektedir” dedi. Açıklamada, geçtiğimiz günlerde Danıştay 6’ıncı Dairesi‘nin derneğin başvurularını haklı bulduğu ve Rize İdare Mahkemesinin ret kararını bozarak doğa lehine karar aldığı hatırlatıldı.

‣ İkizdere’yi yok eden taş ocağına Danıştay’dan ‘dur’ kararı: Hukuk yavaş, makine hızlı

Danıştay’ın yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi talebiyle davanın yeniden görülmesini karar bağladığını açıklayan aktivistler, şunları kaydetti:

‘Siz yapın, biz hukuku sonra getiririz’ mantığıyla adalet sağlanamaz. Rize İdare Mahkemesi Danıştay kararı sonrası yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yaptıracak. Tüm hukuksal süreçler devam ederken vadide çalışmalarının devam etmesine göz yumuluyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.