Dünyaİfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

Polonya’nın yeni medya yasasına Cumhurbaşkanı Duda’dan veto

0

Polonya’da muhafazakâr ve popülist iktidar partisinin 2023 seçimleri öncesinde alelacele parlamentodan geçirdiği ve ifade özgürlüğünü kısıtlama potansiyeli nedeniyle önceki hafta kitlesel protestoları tetikleyen medya yasası Cumhurbaşkanı Andrzej Duda‘dan döndü.

Eski partisi tarafından hazırlanan yasayı veto eden Duda, “Ulusal Yayın Konseyi’ne dair yasa değişikliğini imzalamayı reddediyorum” dedi.

Yabancı medya gruplarına yönelik kısıtlamayı içeriyordu

Söz konusu değişiklik, Polonya’da yabancı medya faaliyetlerinin kısıtlanmasını öngörüyordu. Özel olarak hükümete muhalif yayın yapan Amerikan medya kuruluşu Discovery‘nin TVN24 adlı haber kanalını hedef alan yasanın mimarı, iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS), yabancı medya gruplarının Polonya’da ‘çok fazla güce sahip olduğunu ve kamusal tartışmayı çarpıttığını’ savunuyordu.

Basın özgürlüğünün kısıtlandığını düşünen ve iktidarın bu tezine karşı çıkan binlerce kişiyse önceki hafta Duda’ya veto yönünde baskı yapmak için sokağa dökülmüştü. Varşova Belediye Başkanı ve birleşik muhalefetin başkan adayı olan Rafal Trzaskowski, bu eylemlerde yaptığı konuşmada “Konu sadece tek bir kanalla ilgili değil. Bir bakmışsınız bütün bağımsız bilgi kaynaklarını söndürme girişimiyle internet sansürlenmiş. Bunun olmasına izin vermeyeceğiz” demişti.

Yasa girişimi, Polonya’nın üyesi olduğu Avrupa Birliği ve NATO müttefiki ABD‘yle de gerilim yaratmıştı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.