KentManşet

İzmir’in Karşıyaka ve Polonya’nın Gdynia Belediyelerinden ‘iklim işbirliği’

0
İzmir

İzmir’in Karşıyaka Belediyesi, iklim değişikliğine karşı mücadelede adım atarak, Polonya’nın Gdynia Belediyesi ile iş birliği içinde “Yeşil Bir Geleceğe İkiz Geçiş İçin Ortaklık” projesini başlattı. Bir yıl sürecek bu proje, Ege Orman Vakfı ile ortaklık içinde yürütülecek ve Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki “Yeşil Bir Gelecek için Eşleştirme” girişimi çerçevesinde gerçekleştirilecek.

“Yeşil Bir Geleceğe İkiz Geçiş İçin Ortaklık” projesi iki kıyı şehrinin iklim krizine karşı daha dirençli hale gelmesi amacıyla, yerel yönetimlerin kapasitelerini artırma ve sürdürülebilirlik konularında farkındalığı güçlendirme hedefleri doğrultusunda tasarlandı.

Proje, Kâtip Çelebi Üniversitesi tarafından da destekleniyor ve Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan Yeşil Bir Gelecek için Eşleştirme Hibe Programı’ndan yaklaşık 100 bin avro hibe desteğine layık görüldü.

Karşıyaka Belediyesi de ‘zehirsiz kent’ olma sözü verdi

İklim değişikliğine karşı dijital araçlar

Projede özellikle dijital araçların geliştirilmesi üzerinde durularak, iklim değişikliğiyle mücadelede yerel planların hazırlanması ve izlenmesi amaçlanıyor. Bu araçlar, iki şehir arasında karşılıklı adaptasyon ve teknik bilgi aktarımını kolaylaştıracak. Ayrıca, özellikle genç nesillerin sürdürülebilirlik konusundaki farkındalığını artıracak eğitim programları ve teknik eğitimler düzenlenecek.

İzmir

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, projenin genel hedeflerini şu sözlerle özetliyor: 

“Yeşil Bir Gelecek için Eşleştirme Hibe Programı’na yapılan yaklaşık 1000 başvuru arasından seçilerek, projemiz hibe almaya hak kazanan 26 proje arasında yer aldı. Bu iş birliği ile hem yerel yönetimlerimizin kapasitelerini artırmayı hem de Türkiye ve Polonya’daki şehirlerimiz arasında iklim ve çevre eksenindeki diyalogu güçlendirmeyi hedefliyoruz. İki kent arasında gerçekleştirilecek bilgi ve tecrübe aktarımı ile iklim değişikliği uyum eylemleri ve akıllı şehir dijitalleşme uygulamalarını destekleyeceğiz. Ayrıca, gençlerin sürdürülebilirlik konusundaki farkındalığını artırarak, yeşil ve dijital dönüşümle sıfır karbon hedefine ulaşmayı amaçlıyoruz.”

“Yeşil Bir Geleceğe İkiz Geçiş İçin Ortaklık” projesi, iki şehir arasında sadece çevresel iş birliğini değil, aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma yolunda atılacak adımlar konusunda da önemli bir köprü görevi görmeyi hedefliyor.

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.