EkolojiHayvan HaklarıManşet

Polonya’da Oder Nehri’ndeki ekokırım için çağrı: Nehri kurtaralım

0
Oder Nehri

Polonya’daki Oder Nehri‘nde 2022’de yaşanan çevre felaketinin ardından Polonyalı çevre örgütleri, Polonya hükümetini gerekli önlemleri almadığı için şikayet etmek üzere imza kampanyası başlattı. Felakette tüm nehir ekosistemi neredeyse yok edilmişti.

Polonya merkezli çevre örgütü EKO-UNIA tarafından yürütülen bu kampanya, Avrupa Komisyonu’na Polonya hükümetinin Su Çerçeve Direktifi, Habitatlar ve Kuşlar Direktifleri ile Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yönetmeliğine aykırı davranışlarını Avrupa Birliği Adalet Divanı’na şikayet etmesi için çağrıda bulunuyor.

Oder Nehri’nde ne olmuştu?

2022 yazında Oder Nehri’nde büyük bir ekolojik felaket yaşanmıştı. Bilim insanları, nehirde yaklaşık bin ton ağırlığında milyonlarca balığın yanı sıra, nehirde yaşayan midye ve kabukluların yüzde 90’ının öldüğünü tahmin ediyor. Tüm nehir ekosisteminin neredeyse yok edildiği ifade ediliyor. Felaketin nedeninin, daha önce Polonya nehirlerinde henüz kayıtlara geçmemiş bir alg tarafından üretilen bir toksin olduğu belirlenmişti.

Nehirdeki ekosistemin bozulmasına neden olan bu toksin incelendiğinde, ilk teoriler arasında yüksek sıcaklıklar, oksijen seviyesindeki düşüş ve kimyasal kirlilik bulunuyordu. Daha sonra, bu kitlesel ölümün nedeninin altın algler (Prymnesium parvum) olduğu anlaşıldı. Bu alglerin toksinlerinin, tuzlu ve alkali suları tercih ettiği biliniyor.

Oder Nehri’nde yaşananların ardından Polonya hükümeti, su yönetimi ve çevre koruma yetkililerinin bazılarını görevden almıştı ancak halk, hükümeti yavaş hareket etmekle suçlamıştı.

Dünyanın dört bir yanında yüzlerce deniz canlısı neden karaya vuruyor?

Oder Nehri

‘Avrupa Birliği devreye girmeli’

İmza kampanyasında, Avrupa Birliği’nin devreye girmesi gerektiğine vurgu yapıldı:

“Polonya hükümeti, felaketin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, zararı azaltmak veya gelecekteki felaketleri önlemek için önemli adımlar atmadı. Aktivistler, hükümetin ulusal düzeyde harekete geçmesi için ellerinden geleni yaptı, ancak iktidardakiler ulusal mahkeme kararlarını bile görmezden geliyor. Şimdi Avrupa Birliği’nin devreye girmesi gerekiyor.”

Avrupa Komisyonu ile daha önce bir araya gelen ve resmi bir şikayette bulunan aktivistler, şimdi Avrupa liderlerinin bu konuda harekete geçmesini istiyor. İmza kampanyası ile binlerce Avrupalının Oder Nehri’ne sahip çıktığının gösterilmesi ve liderleri bu nehri kurtarmak ve gelecekteki felaketleri önlemek için kararlı adımlar atmaya ikna edilmesi hedefleniyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.