Dünyaİfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

Polonya’da basın özgürlüğü için kitlesel gösteri

0
Polonya’da on binlerce kişi basın özgürlüğü için sokağa döküldü. Pazar günü ülkenin çeşitli kentlerinde toplanan göstericiler, Meclis’e getirilen medya yasa tasarısı kararının ülkenin cumhurbaşkanı tarafından veto edilmesini istiyor.

Polonya’da ABD merkezli medya şirketi Discovery Inc şirketine bağlı bir televizyon kanalı olan TVN24′ün kapatılmasına yönelik tasarı bir süredir gündemdeydi. Meclis cuma günü hızlı bir şekilde tasarıyı onayladı ve cumhurbaşkanına sundu. Söz konusu yasa ülkedeki yabancı medya kuruluşlarını ilgilendiriyor ve hisselerine kimi kısıtlamalar getiriyor. Polonya halkı ise bunun daha geniş çaplı bir ifade özgürlüğü baskısına yol açmasından endişe ediyor.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda henüz tasarıyı imzalamadı ancak ABD’den Duda’ya ‘ifade ve ekonomik faaliyet özgürlüğü ile mülkiyet haklarını koruma’ çağrısı yapıldı.

‘Sadece TVN değil, demokrasimizin geleceğiyle ilgili’

Ülkedeki en büyük muhalefet partisi Sivil Koalisyon üyesi senatör Bogdan Klich, Krakow‘da toplanan kalabalığa “Şu anda biz TVN hakkında konuşuyoruz ancak bu sadece TVN ile ilgili bir mesele değil” diyerek seslendi: “Bu, Polonya’da ifade özgürlüğünün geleceği ile ilgili, demokrasimizin geleceği ile ilgili”. Protestocular ise “Özgür medya, özgür halk” ve “Herkes için Polonya” yazılı pankartlar taşıdı.

iktidardaki Hukuk ve Adalet (PiS) Partisi, yabancı medya gruplarının Polonya’da çok fazla güç sahibi olduğu görüşünde. Ülkedeki LGBTİ+ hakları ve yargı reformu konusunda, üyesi olduğu AB ile anlaşmazlık yaşayan Varşova, yabancı medya kuruluşlarının bu anlaşmazlığı körüklediğini düşünüyor.

Yasa tasarısına göre hisselerini büyük bir çoğunluğunu satmak zorunda olacak Dicovery’e bağlı TVN24 kanalı ise yürütülen destek kampanyasında kısa sürede sekiz yüz binden fazla imzaya ulaştıklarını duyurdu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.