Dünyaİfade ÖzgürlüğüManşet

Polonya Parlamentosu’ndan ‘yabancı medya kuruluşlarına yasak’ teklifine onay

0

Polonya Parlamentosu, ülkede faaliyet gösteren yabancı medya kuruluşlarını yasaklayan, tartışmalı medya yasa tasarısını onayladı. Tasarı, parlamentoda yapılan oylamada 216 hayır oyuna karşı 228 evet oyuyla kabul edildi. Oylamada 10 vekil ise çekimser kaldı.

AP‘nin aktardığına göre, ülkedeki medya kuruluşlarına verilen lisansları düzenleyen yeni yasa, bu lisansların sadece merkezleri Avrupa Ekonomik Alanı‘nda bulunan yabancı şirketlere verilmesini öngörüyor. Yasaya göre, lisans verilecek şirketlerin merkezinin ‘dışarıdaki’ bir kuruluşa bağlı olmaması da gerekiyor.

‘TVN kanalına özel yasa’

Yeni düzenlemenin, Hollanda‘da kayıtlı bir şirket üzerinden ABD’li medya kuruluşu Discovery’e bağlı olan özel TVN kanalını hedef aldığı tahmin ediliyor. TVN24 kanalına da sahip olan TVN, iktidardaki milliyetçi sağ çizgideki Hukuk ve Adalet Partisi‘ne (PiS) yönelik eleştirel yayınları ile biliniyor. Yeni düzenleme ile TVN hisselerinin çoğunu satmak zorunda kalabilir.

PiS lideri Jaroslaw Kaczynski, Parlamento’da yasayı savunuyor.

Yeni düzenlemenin, muhalefetin kıl payı çoğunluğa sahip olduğu Senato’da da kabul edilmesi gerekiyor. Ardından tasarı, Devlet Başkanı Andrzej Duda‘ya gidecek.

Protestolarda gözaltılar oldu

Kabul edilen tasarı, Polonya’daki basın özgürlüğünü ihlal edecek bir girişim olarak değerlendiriliyor. Discovery yaptığı açıklamada, söz konusu yasadan dolayı “oldukça endişeli” olduğunu belirterek, “Polonya’nın demokratik bir ülke olarak uluslararası alanda geleceği ve yatırımcıların gözünde güvenilirliği buna bağlı” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de  söz konusu yasanın “Polonyalıların inşa etmek için uzun zamandır uğraştığı medya ortamını büyük ölçüde zayıflatacağını”, ABD’nin bu konuda “oldukça tedirgin” olduğunu söyledi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, tasarının ülkedeki bağımsız medya için ciddi bir tehdit olduğunu belirti. Sassoli, Twitter hesabından, “Özgür medya yoksa özgürlük olmaz” dedi.

Haber televizyonu TVN24, pek çok Polonyalı için önemli bir haber kaynağıyken hükümete destek verenler kanalın yanlı ve eleştirel olduğunu düşünüyor.

Polonya hükümeti, medyanın yabancı etkilerden kurtarılmasının “ulusal güvenlik” için önemli olduğunu savunuyor.

Hükümet krizi yarattı

Parlamentodaki oylama öncesinde tasarı ülkede hükümet krizine neden olmuştu. Başbakan Mateus Morawiecki, yasa tasarısına karşı çıkan koalisyon ortaklarından Anlaşma Partisi Başkanı Jaroslaw Govin‘i başbakan yardımcılığı görevinden almış, bunun üzerine parti,  koalisyon hükümetinden çekildiğini açıklamıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.