EnerjiManşet

İspanya nükleer enerjiyi 2035’e kadar kademeli olarak sonlandırma sözü verdi

0
İspanya nükleer enerji santrali

İspanya nükleer enerji santrallerini 2035 yılına kadar kademeli olarak kapatacağını duyurdu. Hükümetin resmen onayladığı kararın bir parçası olarak; santrallerin kapatılması sürecinin yönetimi ve radyoaktif atıkların bertarafı için bir fon da oluşturulacak. Yaklaşık 20,2 milyar euro’yu bulacağı belirtilen fonun, santrallerin işletmecileri tarafından da destekleneceği bildirildi.

İspanya’nın elektrik üretiminin yaklaşık beşte birini sağlayan nükleer santrallere ne olacağı, ülkedeki son seçim kampanyası sırasında önemli bir tartışma konusu olmuştu. 

Muhafazakar muhalefet Partido Popular (PP), kapatılması planlanan santrallerin kapatılmayacağını taahhüt etmişti. Reuters’in haberine göre, daha yakın tarihlerde ülkedeki iş dünyası lobilerinden biri de İspanya’daki nükleer santrallerin kullanımının devam etmesini savunmuştu.

İspanya nükleer

İspanya’da sıcak dalgası, ekosistemleri tehdit ediyor: Kayak sezonu risk altında
İspanya’da iklim aktivistlerinden meclise kırmızı boyalı mesaj: Elinizi kana bulamayın

İspanya’dan nükleeri azaltıp yeşil enerjiyi arttırma sözü

İspanya hükümeti bu kararla yeni yeşil enerji projelerinin geliştirilmesi ve yenilenebilir enerji açık artırmalarının düzenlenmesi kurallarında da değişiklikler yapılacağını bildirdi. Hükümet, yeni projeler için önemli idari süreleri uzatma kararı aldı. Örneğin, bir inşaat izni almak için gereken süre, 49 aydan 55 aya çıkarıldı. Ayrıca yenilenebilir enerji açık artırmaları artık sosyal ve çevresel standartları dikkate alan niteliksel kriterleri içerebilecek. 

İspanya Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu değişikliklerin artık Avrupa ürünlerinin üretim sürecindeki katma değeri daha fazla dikkate almayı amaçladığını ifade ediyor. Bu yeni kriterler, Avrupa’da üretilen ürünler için sürdürülebilirlik ve çevresel etkiler gibi faktörlerin daha fazla göz önünde bulundurulmasını hedefliyor. 

İspanya tüm nükleer enerji santrallerini kapatma kararını açıkladı

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.