Pınar Selek’in beraati geri verilsin

pınar selek davası316 yıldır bir hukuk skandalına dönüşen Pınar Selek davasında Yargıtay Başsavcılığı Selek’e verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının onanması yönünde mütalaa verdi.

Hala Tanığız Platformu dün yaptığı açıklamada Pınar Selek hakkındaki mahkumiyet kararı henüz Yargıtay incelemesinden geçip kesinleşmeden Türkiye’ye iadesi için aylar önce Fransız makamlarına başvuru yapılmış olduğunun Yargıtay Başsavcılığı mütalaasını açıklamadan hemen önce, geçtiğimiz hafta basına yeniden servis edilmesini Pınar Selek’in yeniden kriminalize edilmeye çalışılması olarak yorumladı ve İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından  hakkında 3 kez beraat kararı verilen Pınar Selek’in beraati geri istendi.

Son verilen beraat kararının, mahkeme başkanının izinli olduğu bir dönemde, mahkemeye geçici olarak atanan başkan ile daha önce beraat yönünde oy kullanan bir hakim tarafından hukuku hiçe sayar şekilde bir ara kararla geri alındığı haırlatılan açıklamada beraat yönündeki nihai kararın Yargıtay’a daha gitmeden usulsüz biçimde bir ara kararla geri alındığı ve sonrasında mahkeme başkanının muhalefet şerhine rağmen Pınar Selek’e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildiği hatırlatılıyor.

Hala Tanığız Platformu‘nun “Siyasi mücadele uğruna nice kirli oyuna tanık olunan bu kritik dönemde adalet her zamankinden de elzemdir. Zira, hukukun hiçe sayıldığı bir ülkede hiç kimse güvende değildir” dediği basın açıklaması şöyle devam ediyor:

“Pınar Selek’e verilen beraat kararlarının ardından dosyada aleyhe yeni bir delil veya gelişme olmadığı, beraat kararından dönülmesine olanak sağlayacak hiçbir delil mevcut olmadığı halde, her nasılsa, 3 kere verilen beraat kararı, iki duruşma içerisinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına dönüştürüldü.

Pınar Selek, Mısır Çarşısı patlamasıyla ilgili davaya yalnızca bir sanığın poliste verdiği “Bombayı birlikte koyduk” ifadesiyle sonradan dahil edilmişti! Bu diğer sanık ise, mahkemede bu ifadenin doğru olmadığını, kendisine işkence altında verdirildiğini açıklamış, Pınar ile birlikte beraat etmişti. Diğer sanığın beraati savcı tarafından temyiz edilmeyerek kesinleşmişti. Ancak savcı, beraati kesinleşen diğer sanığın sonradan kabul etmediği “Pınar ile birlikte yaptık” ifadesine dayanarak sadece Pınar’ın beraat kararını temyiz etti.

Sonuç olarak, patlamayla ilgili ceza alan tek sanık, kendisine patlamayla ilgili soru dahi sorulmayan Pınar Selek oldu! Bu durum dahi Pınar Selek’in nasıl tek başına hedef haline getirildiğinin göstergesidir.

Diğer sanığın beraati kesinleştiğinden, bundan sonraki yargılamalarda hukuken sanık olarak adının yer almaması gerekirken, karara “kazanılmış hakkı vardır” şeklinde bir ibare eklenerek, Pınar ile birlikte sanki hâlâ yargılanıyormuş gibi sanık olarak adının geçmesi sağlanmaktadır. Oysa ki diğer sanığın bu davadan ceza alması hukuken mümkün olmayıp, Pınar Selek’le beraber adının geçirilmesi sadece kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir.

Diğer yandan Mısır Çarşısı’ndaki patlamayla ilgili verilen bilimsel bilirkişi raporları patlamanın gaz kaçağı nedeniyle meydana geldiğini kanıtlamaktadır. Ortada suçun olmadığı bilimsel raporlarla sabitken suçlu yaratılmaya çalışılmakta, daha suçun oluştuğu ispat edilmemişken Pınar Selek suçlu ilan edilmektedir.

Bir barış aktivistinden katliam sanığı yaratılmaya çalışılan bu davadaki tüm hukuksuzluklar kamuoyunun gözleri önünde cereyan etmiştir. Yargıtay Başsavcılığı kamu vicdanını yaralayan bu hukuksuzluklara son vermek yerine, bu hukuksuzluğu daha da derinleştirecek biçimde, daha önceki görüşünden anlaşılmaz bir şekilde dönerek, Pınar Selek’in mahkumiyeti konusundaki kararın onanmasını istemektedir.

Yargı makamlarının görevi, tüm hukuka aykırılıkların karşısında olmak, siyasi değil hukuki kararlar vermek, kamuoyunun yaralanan vicdanını adaletle onarmaktır. Siyasi mücadele uğruna nice kirli oyuna tanık olunan bu kritik dönemde adalet her zamankinden de elzemdir. Zira, hukukun hiçe sayıldığı bir ülkede hiç kimse güvende değildir.

16 yıldır süren Pınar Selek davasında adalete olan inancımızı şimdiye kadar olduğu gibi korumak ve yitirmemek istiyoruz. Bu sebeple acilen bu vahim hatadan dönülmesini talep ediyor, usule aykırı bir biçimde geri alınan Pınar Selek’in beraat kararını geri istiyoruz.”

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Fernas’da maden işçileri kazandı:

53 gündür hakları için mücadele eden Fernas Madencilik işçileriyle işveren arasında anlaşma sağlandı: İşten çıkarılan işçiler geri dönecek, istemeyenlere tazminatları verilecek, ocak ayında zam.

Ankara’da açlık grevi yapan Fernas işçilerine polis saldırısı: 37 gözaltı

Ankara'Kurtuluş Parkı'nda açlık grevi ve oturma eylemini sürdüren Fernas maden işçilerine polis saldırdı. 32 işçi, beş sendikacı olmak üzere 37 kişi gözaltına alındı.

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

CHP’li Yavuzyılmaz: Sinop’ta dev maden ihalesinin adresi Cengiz Holding

Sinop'taki 3.5 milyarlık maden ihalesinin şartnamesinde firmanın bakır zenginleştirme tesisleri olması şartı var. Bu tesis, sadece Cengiz Holding'te bulunuyor.

108 milyon vatandaşın tüm kimlik bilgileri çalındı, BTK Google’dan yardım istedi

Verileri korumakla yükümlü olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verileri koruyamadığını kabul ederek Google’dan yardım istedi.

EN ÇOK OKUNANLAR