İnsan HaklarıManşet

Feminist araştırmacı Prof. Dr. Nükhet Sirman’ın gözaltı süresi uzatıldı

0
Nükhet Şirman

Boğaziçi Üniversitesi‘nden emekli Prof. Dr. Nükhet Sirman, saha çalışması kapsamında yürüttüğü bir görüşme nedeniyle başlatılan soruşturma çerçevesinde İstanbul‘da gözaltına alındı ve Mersin‘e götürüldü.

23 Mart Cumartesi günü Burgazada’daki evinden gözaltına alınan antropolog Nükhet Sirman’ın dosyasına da gizlilik kararı getirildi.

Disiplinlerarası Araştırma ve Danışmanlık kuruluşu Dissensus‘un kurucu ortağı olan Sirman, Mersin’de gerçekleştirdiği bir araştırmada görüştüğü bireylerden birinin kriminal soruşturma kapsamında teknik takibe alınması sonucu gözaltına alındı.

Gözaltı sürecine dair avukatlarına detaylı bilgi sunulmazken, Sirman’ın avukatları durumu “Aziz Nesinlik bir hikaye” olarak nitelendirdi ve haksız gözaltından derhal dönülmesi gerektiğini ifade etti.

 

Sirman’ın ifade vermek üzere savcılığa usevk edilmesi beklenirken, Dissensus tarafından yapılan açıklamada, Sirman’ın keyfi uygulamalara maruz kaldığı ve araştırma faaliyetleri içerisinde bulunduğunun açık olduğu vurglandı. Kuruluş, bu tür tedbirlere başvurulmasını kabul etmediklerini belirtti.

bianet‘in aktardığına göre Sirman’ın gözaltı süresinin uzatıldığı bilgisi, avukatı Fatoş Hacıvelioğlu tarafından paylaşıldı. Dosyaya gizlilik kararı getirilen Sirman, Mersin Jandarma İl Komutanlığı‘na götürüldü.

Feminist aktivist Feride Eralp, Sirman’ın moralinin iyi olduğunu ve avukatlarının dosyayı başsavcılık üzerinden takip ettiğini aktardı. Sirman’ın ifadesinin alınması ve adliyeye çıkarılmasının yarın gerçekleşmesi bekleniyor.

Kendisi de araştırması kapsamında yaptığı bir görüşme nedeniyle gözaltına alınan ve daha sonra Mısır Çarşısı davası ile ilişkilendirilerek 26 yıldır yargılanan Pınar Selek, Twitter üzerinden paylaştığı mesajda “Nükhet hocayı ne olur yalnız bırakmayın” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.