İnsan HaklarıManşet

Pınar Selek için kırmızı bülten: AYM kararı Yargıtay’ı da bağlamadı

0
Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun gerekçeli bozma kararı altı ay sonra mahkemeye ulaştı. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, sosyolog, yazar Pınar Selek’e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi gerektiğine ilişkin kararı doğrultusunda Selek hakkında tutuklama ve kırmızı bülten çıkartılmasına karar verdi.

Mahkeme ayrıca daha önce hakkındaki beraat kararı temyiz edilmediği için kesinleşmesine rağmen diğer sanık Abdulmecit Öztürk hakkında da  “tutuklamaya yönelik arama kararı” çıkarılmasına hükmetti. Mahkeme duruşma tarihini de 31 Mart olarak belirledi.

AYM’den beş gün önce ‘yeniden yargılama’ kararı çıkmıştı

Kısa Dalga‘dan Kemal Göktaş‘ın aktardığına göre, bu arada, Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararından beş gün önce Anayasa Mahkemesi’nin davayı Selek lehine doğrudan etkileyecek bir karar verdiği ortaya çıktı.

Davada, 2009 yılında müebbet hapis cezasına çarptırılan İsa Kaya, avukatı olmadan ifadesinin alınmasının adil yargılanma hakkı ihlali olduğu gerekçesiyle AİHM’e başvurmuştu. Hükümet ihlal iddiasını kabul ederek dostane çözüme gitmiş; yeniden yargılama yolunun da açık olduğunu bildirmişti.

Ancak Kaya’nın yeniden yargılanma talebi başvurduğu mahkeme tarafından “artık tamir edilebilir olmayan bir ihlal olduğu ve ortadan kaldırılamayacağı” gerekçesiyle reddedildi. Adalet Bakanı’nın da ret kararının doğru olduğunun savunulması üzerine Kaya, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. AYM; 16 Haziran 2022’de yeniden yargılama yapılmasına hükmetti ve dosyayı Mısır Çarşısı davasının görüldüğü İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Mısır Çarşısı patlamasına ilişkin iddianamede, sanıkların işkence altında alındığını belirttikleri ifadeleri dışında somut bir delil bulunmuyor. Poliste ve savcılıkta avukatı olmadan verdiği ifadelerde Pınar Selek’i suçlayan Abdulmecit Öztürk, duruşmada verdiği ifadede Pınar Selek’i tanımadığını ve ifadeleri işkence altında verdiğini söylemişti.Selek’in avukatları da duruşmalarda AİHM kararlarını hatırlatarak avukat olmadan alınan bu ifadelerin hükme esas alınamayacağını belirtmişti.

Buna rağmen Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 25 yıllık yargılama süresince mahkemelerin dört kez beraat kararı verdiği Pınar Selek’in, “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası” öngören eski Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesinden cezalandırılması gerektiğine karar verdi.

AYM’nin bu kararının, Pınar Selek için de “hak ihlali” kararı verileceği anlamına geldiği, ancak bu durumun Genel Kurul tarafından dikkate alınmadığı belirtiliyor.

Hala Tanığız Platformu: Karanlıklar Pınar Selek’i  boğamayacak

Yargıtay’ın tutuklama ve kırmızı bülten kararı üzerine bir açıklama yayımlayan Hala Tanığız Platformu, “muhalefetin komplolarla kriminalize edilmesinin en yaygın ve meşru karanlık yöntem olduğu Türkiye siyasal tarihine damgasını vuran 25 yıllık Mısır Çarşısı komplosunda yeni bir perde açıldığını” belirtti.

Pınar Selek’in hayatının, kamuoyunun da yakından bildiği üzere, 1998’den beri bu akıl, mantık ve gerçek dışı komplo ile gasp edilmeye çalışıldığına dikkat çekilen açıklamada şunlar denildi:

“Son olarak geçtiğimiz haziran ayında Anadolu Ajansı (AA) aracılığıyla bir anda beraat kararının bozulduğu haberi, daha karar imzadan çıkmadan, dava dosyasına konulmadan servis edilmişti! O tarihten bu yana gerekçeli kararın imzalanmasını bekliyorduk! Nihayet geçtiğimiz günlerde Genel Kurul’un kararını doğrudan mahkemeye gönderdiğini öğrendik ve yıllar içinde çürütülmüş ne kadar iddia varsa, hepsini toparlayan hukuk ve izan dışı gerçek dışı iddialarla dolu kararı dehşet içinde okuduk.

Aynı davadan tam dört kez beraat etti Pınar Selek. Ve bu 4 beraat bile yetmedi!  Son beraat kararının ardından sekiz yıl dava incelenmeksizin bekletildikten sonra yine besbelli bir seçim öncesi dönemi bulanıklığından da medet umularak, operasyon denebilecek bir hamleyle 31 Mart için duruşma tarihi verildi ve Pınar hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. Siz Pınar’ı mahkûm edemezsiniz ama biz bir insana, ailesine ve uğruna mücadele ettiği herkese dayatılan bu insanlık dışı zulmü 25 yıldır her gün, her an mahkûm ediyoruz. ”

Açıklamada, patlamanın gaz kaçağından olduğunun olay yeri inceleme ekipleri tarafından açıklandığına, pek çok uzman bilirkişi raporunun da bunu teyit ettiğine, Selek’e patlamayla ilgili soru bile sorulmadığına, sadece Abdulmecit Ö.’nün  işkence altında verdiği ve mahkemede reddettiği “beraber yaptık” ifadesine dayanılarak dava açıldığına, ilk beraat kararından sonra, sadece Pınar Selek’in beraatine itiraz edildiğe dikkat çekildi.

“Pınar Selek’in beraati ortak onurumuzdur” denilen açıklamada, 31 Mart’ta duruşmaya çağrı yapıldı, “Pınar Selek’in beraatini elimizden alamazsınız. Hayatımızı, hakikatimizi, umudumuzu elimizden alamazsınız. Buradayız. Bugün, yarın, daima… Bir yere gitmeyeceğiz. Karanlık kaybedene dek” denildi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.