İnsan HaklarıManşet

Pınar Selek davasında açıklamaya Valilik yasağı: Dava işkenceye dönüştü

0

Mısır Çarşısı davasında yargılanan ve hakkındaki dördüncü kez beraat kararı Haziran 2022’de bozulan sosyolog yazar Pınar Selek’in yargılandığı dava bugün, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde görüldü.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma, yoğun katılımdan dolayı adliyenin en büyük mahkeme salonuna alındı. Duruşmada Pınar Selek’i savunmak üzere avukatları babası Alp Selek, kardeşi ve avukatı Seyda Selek ve çok sayıda avukat yer aldı.

Duruşmayı, Fransalı parlamenterler Pascale Martin, Elise Leboucher, Strasburg Belediye Başkan Yardımcısı Bertholle Véronique, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TİP Milletvekili Ahmet Şık ile HDP Millletvekili Musa Piroğlu‘nun yanı sıra Türkiye’den hak savunucuları ve uluslararası heyetler takip etti.

bianet‘in aktardığına göre; duruşma Mahkeme başkanının, Pınar Selek’in yurt dışında olması nedeniyle uluslararası istinabe yoluyla ifadesinin alınması için gerekli yazışmaların yapıldığını açıklamasıyla başladı.

Ardından Mahkeme başkanı, Yargıtay Ceza Genel Kurulu‘nun bozma kararının okudu. Mahkeme başkanı “Daha ağır ceza istendiği için sanığın savunma hakkı var. Selek’in savunması Fransa adli makamlarınca alınacak” dedi.

‘Hakkaniyet ve adalet duygusunu zedeliyor’

Ardından ilk sözü Selek’in avukatlarından Akın Atalay aldı. Atalay, bozma kararının usule aykırı olduğunu ifade etti ve daha önce dört kez verilen beraat kararını hatırlattı. Atalay şöyle dedi:

“Yargıtay, olay mahkemesi yerine geçmiş ve doğrudan delil değerlendirmeye geçerek esasa dair hüküm kurmuş. Kanunen hüküm değil ancak uygulamada bu sonucu doğuruyor.”

“Bu durum hakkaniyet ve adalet duygusunu zedeliyor. Olay mahkemesi tam dört kez beraat diyor ancak hukuki denetim yapması gereken mahkeme tutuyor, ‘mahkumiyet vereceksin bir de şu sebeplere dayandıracaksın’ diyor. Mahkeme bağımsızlığına aykırı.”

‘Dava sanık ve ailesi açısından eziyete dönüştü’

Avukat Akın Atalay, “Aynı suçtan aynı kişi iki kez yargılanamaz bu yüzden davanın reddine karar verilmeli” talebinde bulundu.

Son olarak Atalay, “Bizim göstereceğimiz adreste ifadesini alın. Ayrıca avukat olmadan hüküm kurulamaz. Bu dava sanık ve ailesi açısından eziyete dönüştü. Hukuksuzlukları anlatsak günler sürer” dedi.

Mahkeme, Ocak ayında Fransa’da yaşayan Selek için kırmızı bülten ve yakalama kararı çıkartılmasına karar vermişti.

‘Dava işkenceye dönüştü’

Diğer sanık Abdülmecit Öztürk’ün avukatı Mehmet Erbil de “Bizim için de bu dava işkenceye dönüştü. Tutuklama kararı kaldırılsın” dedi.

Paris Barosu‘ndan Avukat Martin Padel ise “25 yıldır süren bu dava sonucunda içimizde kızgınlık var ancak Pınar Selek için savunma yapmak için ayağa kalkıyorum umudum var” şeklinde konuştu ve şunları aktardı:

“Bu davada Pınar’ın yaptıklarının anlaşılmasına dair umudum var. Size dayatılan ‘suçlu bulun’ dayatmasına karşı geleceğinize umudum var.. Bu eziyet ve işkence gibi süren haksız davanın Pınar Selek’e yaptığı acılara son vereceğine dair umudum var. Türkiyeli avukatların taleplerine katılıyorum.”

Fransa’dan gelen diğer avukat Françoise Cotta ise “Size ders vermek için burada değilim. Biz her ülkede özgürlüklerin yara aldığını görüyoruz. Düşünce özgürlüğü ve haklar çok önemli bir insanın dört kere beraat alması tesadüf değil. Pınar Selek’in gereğinden fazla uzanan hukuksuzluk sürecine son vereceğinizi umut ediyoruz” dedi.

Mahkeme Başkanı da “Avrupa Birliği müzakere süreci devam ediyor. Yabancı avukatların danışman yetkileri vardır bundan sonra da gelirlerse kendilerinin beyanlarını alacağız” dedi.

Savcı, Yargıtay Ceza Kurulu’nun beraati bozma kararına uyulması yönünde görüş bildirdi:

“Dosyada iki sanığın suçu işlediklerine dair somut deliler var. Pınar Selek hakkında kırmızı bülten gereğinin yerine getirilmesine ve Sanık Öztürk hakkındaki tutuklama kararının uygulanması yönünde görüş bildiriyorum.” 

Mahkeme heyeti, Pınar Selek hakkındaki kırmızı bülten talebinin ve tutuklama kararının devamına karar verdi.

Fransa’da denk bir mahkemede dinlenmesi talebini reddetti.

Fransa ile yazışma olursa sonucuna göre taraflara bilgi verileceğini belirterek duruşmayı 29 Eylül 2023 saat 14.00’e bıraktı.

Adliye önündeki açıklamaya engelleme

Hak savunucuları ve uluslararası heyetler duruşma öncesinde adliye önünde açıklama yapmak istemişti fakat polis, hak savunucularını çembere aldı ve açıklama yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Yasaklanan açıklama şöyle:

“Hayatın rakamları bazen matematiğinkinden daha zor. Hayatın rakamları bazen utanır.

Sıfır suç, 25 yıl, 4 beraat eşittir Pınar Selek davası. 25 yıl, 4 beraat ve her seferinde beraatin bozulması üzerine kurulu bir işkence.

Kelimeler de bazen utanır. Gaz kaçağından kaynaklı bir patlamayı bombaya dönüştürdüler. Antimilitarist, şiddet karşıtı, feminist bir sosyoloğu, hayatın orta yerinde duran ve sevgi çoğaltan bir aktivisti o bomba dedikleri komploya iliştirmeye kalktılar. Arkaik dönemden kalma avukatsız ifade tutanakları ve sahte deliller yıllardır çürütüldü. Bir hakikat tam dört kez ilan edildi. Şimdi sanki duvara konuşmuşuz gibi aynı karar 25 yılın sonunda karşımızda. Biz de yine buradayız.

Biz Pınar’ın suçunun ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Devlet siyasetinin görünmez kıldığı, sesini bastırdığı herkese kendini doğrudan ifade etme imkânı verdiği için suçlu.

Neden barışamadık diye sorduğu, kadın haklarından LGBTİ+ harekete, Kürt, Ermeni meselelerinden sokak çocukları ve göçmen politikalarına nerede bir dert varsa oraya temas ettiği için suçlu. Buluşturduğu ve birleştirdiği için suçlu. Kurban olsunlar böyle suça demek için buradayız.

Hâlâ Tanığız Platformu diye yola koyulduğumuzda bu ismin nasıl bir kara mizaha dönüşeceğini tahmin etmemiştik. Bizler Pınar’ın çalışmalarına, kişiliğine, ağlar öre öre hepimizi çoğaltan varlığına tanıktık. Ama sonra bu hukuk cinayetinin tanığı olarak bulduk kendimizi. Tanık olmak sorumluluktur. O sorumluluğu bir kez daha yerine getirmek için buradayız.

Yirmi beş yıl gibi Türkiye yakın tarihine denk gelen bu dönemde zorla kaybetmelerin, bombalamaların, faili meçhullerin, cezaevinde haksız yere rehin tutulanların mücadeleleri verildi. Hukuk, mahkeme salonlarında tecelli etmediğinde, temel haklar ihlal edildiğinde adaleti hep birlikte sokakta, meydanda, buluştuğumuz kalabalık toplantı salonlarında aradık. Birbirimize tutunduk. Birbirimizden güç aldık. Bu beraat onurumuzdur. Pınar Selek gururumuzdur. Bunun için buradayız.

Basit aritmetik işlemleri hatrına buradayız. Toplama çıkarma işleminde toplamayız. Bizden Pınar’ı, Pınar’dan adaleti eksiltemeyecekler. Birbirimize eklenerek çoğalacağız bir ömür. Çarpma bölme işleminde çarpmayız. Bizi bölemeyecekler. İradelerimizi çarpa çarpa katlanacak gücümüz.

Bu beraate gözümüz gibi bakıyoruz. O aynı zamanda bizim adil, özgür, eşit bir temelde kurulu bir hayat ve ülke hayalimiz. Bu beraat bizim ortak mücadelemiz. Burası aritmetiğin bittiği yer. Biz hayat için hesap soruyoruz. Hakikat için hesap soruyoruz. Ve elbette kazanacağız.”

Ne olmuştu?

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 1998’de Mısır Çarşısı‘nda yedi kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davada, sanıklar sosyolog Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında verilen beraat kararlarını Haziran 2022’de bozmuştu.

You may also like

Comments

Comments are closed.