KadınManşet

Pınar Gültekin için Muğla’da adalet nöbeti başlatıldı: Dava kadınlar için bitmedi

0

Menteşe Kadın Platformu, Pınar Gültekin cinayeti davasında katil Cemal Metin Avcı‘ya verilen “haksız tahrik indirimi” kararına karşı Muğla‘daki Sınırsızlık Meydanı’nda Adalet Nöbeti başlattı.

Nöbet, Gültekin’in katledilmesinin yıldönümü olan 16 Temmuz’a kadar sürecek.

Pınar Gültekin cinayetine ilişkin davanın 13’üncü duruşmasında yapılan duruşmasında sanık Cemal Metin Avcı, önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış, ardından da ‘haksız tahrik’ indirimi uygulanarak cezası 23 yıla düşürülmüştü.

 

‣ Pınar Gültekin için 13 duruşmadır beklenen adalet, gelmedi: Katile ‘haksız tahrik’ indirimi, kardeşine beraat

Cinayete yardım ve delilleri karartmaktan yargılanan sanığın kardeşi Mertcan Avcı, eski eşi Eda Karagün, babası Selim Avcı, annesi Ayten Avcı ve iş ortakları Şükrü Gökhan Orhan tüm suçlamalardan beraat etmişti.

‣ Adli Tıp Raporu kesinleştirdi: Pınar Gültekin yaşarken yakılmış
‣ Pınar Gültekin cinayetinde yeni gelişme: Olay yerindeki sigara izmariti failinin annesine ait çıktı
‣ Pınar Gültekin’in katil zanlısı: İstanbul Sözleşmesi’nin iptali iyi oldu

Verilen indirimli hapis cezası kararı büyük tepki görmüş, Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı, Aile Bakanlığı ve ailenin avukatı Rezan Epözdemir tarafından karar istinafa taşınmıştı.

‣ Pınar Gültekin kararına çifte itiraz

Kadınların ‘haksız tahrik indirimine’ karşı protestoları sokakta sürüyor.

Mezopotamya Ajansı‘na konuşan Menteşe Kadın Platformu üyesi Dilek Bulut, failin 13 duruşma boyunca “haksız tahrik indirimi” alabilmek için üç kere savunma değiştirdiğine vurgu yaptı:

“Mahkeme pek çok davada göstermediği titizliği bu davada gösterdi. 27 yaşında bir kadının tüm özel hayatı, telefonları, bilgisayarı, ilişkileri ve arkadaşları didik didik edildi. Her aşaması tasarlanmış olan bu cinayet sonunda katil, erkek adaletin koruyuculuğu ile haksız tahrik indirimini kaptı.”

Bu karar ‘nasıl bir vahşetle bir kadını öldürürseniz öldürün, biz sizi koruruz’ demektir.

İstinaf Mahkemesi ve Yargıtay aşamalarında sonuç değişmezse failin indirilmiş cezanın da belli bir kısmını yatacağına, ardından denetimli serbestlik hükümleri ile tahliye edileceğine işaret eden Bulut, “Bir kadının yaşamının, bir erkeğin ‘tahrik’ olmasına gerekçe olamayacağını biliyorlar, biliyoruz. Tüm istinaf ve Yargıtay süresince tüm kadınlar bu davanın takipçisi olacağız” diye konuştu.

Davanın kadın örgütleri açısından bitmediğini belirten Bulut, fail ve ona yardım edenlerin gereken cezayı alana kadar mücadele edeceklerini yineledi.

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.