KadınManşet

Pınar Gültekin davasında, Cemal Metin Avcı’ya indirimsiz ağırlaştırılmış müebbet

0

Yeniden görülen Pınar Gültekin davasında, katil Cemal Metin Avcı, ‘canavarca hisle eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme’ suçundan, haksız tahrik hükümleri uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Avcı’nın kardeşi Mertcan Avcı ise ‘suç delilerini gizleme, değiştirme ve yok etme’ suçunda dört yıl hapis cezası aldı.

Muğla 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi‘nde, 20 Haziran’da görülen davanın 13’üncü duruşmasında mahkeme heyeti Cemal Metin Avcı’ya önce ağırlaştırılmış müebbet hapis vermiş; ardından haksız tahrik indirimi uygulayıp, cezayı 23 yıl hapse düşürmüştü. Ağırlaştırılmış müebbet cezası istenen tutuksuz yargılanan kardeşi Mertcan Avcı ile suça iştirak ettikleri öne sürülen, annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan‘ın ise beraatine karar verilmişti.  Gültekin ailesinin avukatı Rezan Epözdemir ve Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı kararı istinafa taşımıştı.

İzmir Bölge Adliyesi Mahkemesi, Pınar Gültekin cinayeti davasının yeniden görülmesine karar vermişti.

Kadınlar: Ayrımcı indirimler, kadın cinayetlerinin önünü açıyor 

Duruşma öncesinde bir basın açıklaması yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi Tülin Polat şunları söyledi:

“Pınar Gültekin öldürüldüğünde, Türkiye’nin dört bir yanında meydanları dolduran kadınlar olarak Muğla’da görülen davanın da yıllarca peşinde olduk. Bugün ise Muğla’da verilen hukuksuz kararın bozulması ve adaletin sağlanması için İzmir Bölge Adliyesi’ndeyiz. Reddettiği erkek tarafından boğularak, yakılarak ve üstüne beton dökülerek öldürülen Pınar Gültekin’in faili Cemal Metin Avcı’ya hiçbir somut dayanak olmadığı halde haksız tahrik indirimi uygulandı. Cinayet yardım ve delilleri karartmaktan yargılanan diğer tüm sanıklar hakkında ise tüm somut deliller hiçe sayılarak berat kararı verildi.

Bölge adliye mahkemesindeki ilk durulmada savcı katil Cemal Metin Avcı’nın tasarlayarak, canavarca hisle öldürme suçundan cezalandırılmasını, haksız tahrik indirimi uygulanmamasını istedi. Savcı, kardeşi Mertcan Avcı’nın ise suça iştirakten cezalandırılmasını istedi. Her zaman söylediğimiz gibi yeniden ifade ediyoruz. Kadın davalarında verilen ayrımcı indirimler, kadın cinayetlerinin önünü açıyor. Erkekler bu karardan cesaret alıp aynı bahanelerle kadınları öldürüyor. Adaleti de etkin hukuki süreçlerin işletilmesini de kadınların özgürce yaşamasını da mücadelemizle sağlayacağız” dedi.

Bu kez indirim yok

İzmir Bölge İdare Mahkemesi 4’üncü Ceza Dairesi’nde bugün görülen duruşmada, kararını açıklayan mahkeme, Cemal Metin Avcı hakkında ‘Canavarca hisle eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme’ suçundan haksız tahrik hükümleri uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet, kardeşi Mertcan Avcı hakkında ise ‘suç delilerini gizleme, değiştirme ve yok etme’ suçunda dört yıl hapis cezasına hükmetti.

Failin suç ortağı olmakla suçlanan annesi, babası, eski eşi ve iş ortağının ise beraatine karar verildi.

Ne olmuştu? 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü öğrencisi Pınar Gültekin, 16 Temmuz 2020’de kaybolmuş; soruşturma kapsamında beş gün sonra gözaltına alınan Cemal Metin Avcı, çıkan kavgada Gültekin’i boğarak öldürdüğünü, cesedini bağ evindeki varile koyup yaktığını, üzerine de beton döktüğünü itiraf etmişti. Avcı’nın gösterdiği yerdeki varilde, Gültekin’in kısmen yanmış bedenine ulaşılmıştı.

Avcı ve kardeşi tutuklanmış; Mertcan Avcı 15 Şubat 2021’deki duruşmada imza yükümlülüğü ve yurt dışı çıkış yasağıyla şartlı tahliye edilmişti. Gültekin’in ailesinin avukatları anne Ayten Avcı, baba Selim Avcı, boşandığı eski eşi Eda Karagün ile ortağı Şükrü Gökhan Orhan’ın da “delilleri yok etmek, gizleme veya değiştirme” suçlamalarıyla tutuklanmasını talep etmişti.

Davanın 24 Ocak 2022’de görülen 9’uncu duruşmasında savcı, mütalaasını açıkladı. Savcı, Pınar Gültekin’in hayattayken yakıldığını oy birliğiyle kabul edildiğini belirterek, Cemal Metin Avcı’nın, ‘Canavarca hisle öldürme’ suçundan cezalandırılmasını talep etti.  Mertcan Avcı’nın ‘Suç delillerini gizleme ve değiştirme eyleminde bulunması’, Cemal Metin Avcı’nın eski eşi Eda Karagün, iş ortağı Şükrü Gökhan Orhan, annesi Ayten ve babası Selim Avcı’nın da ‘Suç delillerini yok etmek ve gizlemek’ suçlarından cezalandırılması istendi.

Gültekin ailesinin avukatı Rezan Epözdemir’in başvurusuyla Mertcan Avcı, 21 Şubat’ta, ‘Canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürme suçuna iştirak’ten tutuklandı.

Muğla Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Cenk Düzgün tarafından hazırlanan iddianamede, Mertcan Avcı’nın, ağabeyini engelleyecek hiçbir eylemde bulunmadığına yer verilerek, ‘Canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürme suçuna iştirak’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. İddianame, Muğla 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi‘ne gönderildi. Mahkeme heyeti, suça doğrudan etki edebilecek nitelikteki delillerin toplanmadan hazırlandığı gerekçesiyle iddianamenin iadesine karar verdi. Düzgün, iade kararına itiraz etti. Savcılığın itirazını değerlendiren Muğla 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul etti.

Bu arada Mertcan Avcı’nın tutukluluğuna yapılan itiraz sonucu, Muğla 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, sanığın yeniden tahliyesine karar verdi.

Anne Gültekin’e dava

Cemal Metin Avcı’ya, 14 Şubat’ta görülen davanın 10’uncu duruşmasında hakaret ettiği gerekçesiyle Pınar Gültekin’in annesi Şefika Gültekin hakkında dört yıl dört ay hapis cezası istendi  İddianame mahkeme tarafından kabul edildi, anne Gültekin hakkında kamu davası açıldı.

Haksız tahrik indirimiyle 23 yıl hapis

Davanın 16 Mayıs’ta görülen 12’nci duruşmasında savcı, esasa ilişkin mütalaasında iki kardeş için ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Mütalaada Eda Karagün, Şükrü Gökhan Orhan, anne Ayten ve baba Selim Avcı’nın da ‘Suç delillerini gizlemek ve yok etmek’ suçundan iki yıldan beş yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

İzmir’de yeniden 

Dosyayı görüşen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4’üncü Ceza Mahkemesi, davanın yeniden görülmesine karar verdi. 16 Şubat’ta görülen duruşmada esas hakkında mütalaasını açıklayan savcı, Avcı kardeşler için ağırlaştırılmış müebbet hapis istedi. Savcı, Mertcan Avcı’nın olay yerine Gültekin varilde yakılmaya başladığında geldiğini ve uzunca bir süre sanık olan ağabeyle varildeki yanma işleminin tamamlanmasını beklediklerini söyledi.

Savcı, Cemal Metin Avcı’nın olay yerinden bir süreliğine ayrıldığı sırada kardeşi Mertcan Avcı’nın varildeki alevlerin tamamen sönmesini beklediği vurgulandı. Savcı, mütalaasında ayrıca Cemal Metin Avcı’nın ilişkisinin açığa çıkmasından korkup, plan yaparak Gültekin’i bağ evine götürdüğü ve burada etkisiz hale getirdikten sonra metal varile koyduğu, odun parçaları ve daha önceden temin ettiği benzinle yaktığını belirtti. Mertcan Avcı’nın varilin içerisinde maktulün olduğunu bilmediğine yönelik savunmasının da inandırıcı olmadığına da mütalaada yer verildi.

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.